Laatste update maandag, 20 maart 2023
dinsdag, 18 april 2017 Actueel, Dorpsbelang
De rotonde westelijk van Marsum wordt mogelijk dit jaar nog verbeterd. Dit is nodig om de verkeerstoename na de opening van het NW tangent goed te kunnen verwerken. In de spitstijden is de capaciteit onvoldoende. Hierdoor ontstaat een rij wachtende auto’s. Probleem is dat de rij auto’s op de dinsdag en donderdag staat tot op de uitvoegstrook (weefvakken) van de Haak (zuidelijk van Marsum richting Stiens). Dit duurt maar 15-30 minuten, maar het kan leiden tot gevaarlijke verkeerssituaties.
Dit blijkt uit een grondige analyse van de provincie. Deze heeft gedurende twee weken door twee personen een visuele waarneming laten uitvoeren. Ook zijn er tellers op het wegdek geplaatst en zijn er computerprognoses gemaakt. En er zijn zelfs opnames gemaakt met camera’s die geplaatst waren in vogelhuisjes, om zo’n goed mogelijk beeld van de verkeersstromen te krijgen. De oplossing is om de rotonde een dubbele baan (bypass) te geven richting het noorden. Hierdoor zal de capaciteit aanmerkelijk toenemen. De problemen richting het noorden zijn dan opgelost. ’s Morgens is er een wachtrij te constateren in zuidelijke richting door vrachtwagens die de rotonde moeizaam kunnen passeren. Ook deze rijrichting zal verbeterd worden door het aanleggen van een compleet nieuwe en grotere rotonde. Dit gebeurt op zo’n wijze dat de snelheid bij de fietseroversteek niet hoger zal liggen dan nu het geval is.
Het wordt nog wel een hele uitdaging om vergroting te realiseren vanwege de dichtbij gelegen sloten, zo verwoordde ass. projectleider Arno van der Enden het. De provincie doet haar best om de uitvoering dit jaar nog te laten plaatsvinden. Als dat niet lukt wordt het 2019. In het jaar van de Kulturele Hoofdstad zullen er namelijk geen werkzaamheden aan wegen plaatsvinden die de bereikbaarheid van Leeuwarden kan belemmeren. De inzet is om tijdens de uitvoering de rotonde wel bereikbaar te houden, om te voorkomen dat het verkeer de weg door de dorpen kiest als sluiproute. Het is juist de hoop van provincie en gemeente dat door de aanleg van de betere rotonde er minder verkeer door Marsum gaat. Uit tellingen in 2016 bleek dat op de Bitgumerdyk dagelijks nog zo’n 2200 verkeersbewegingen plaatsvinden.
Dat aantal is hoger dan Dorpsbelang had ingeschat. Blijkbaar nemen nog veel inwoners ten noorden van Dyksterhuzen de weg binnendoor naar de stad. Mogelijk een oude gewoonte. Als straks blijkt dat het rijden via de westkant van Marsum sneller is, zal dat de Bitgumerdyk mogelijk ontlasten. Om dat nu al te stimuleren is de tijd van de stoplichten bij Westeinde zo afgesteld dat het rijden via de Poptawei ontmoedigd wordt. En de sluiproute door Westeinde is minder aantrekkelijk gemaakt door de reconstructie van de Valeriusstraat. De provincie vindt een aantal van 2200 overigens niet hoog. In de bijlage de PowerPointpresentatie die tijdens de ledenvergadering van Dorpsbelang werd getoond.
Bushalte komt bij de rotonde
Op verzoek van Dorpsbelang wordt de bushalte aan de Rypsterdyk (tegenover en naast nummer 45) verplaatst net ten zuiden voor de rotonde. Daardoor zal lijn 70 ook Marsum aan doen (van Leeuwarden via Berltsum en Sint Annaparochie naar Minnertsga v.v.). Ander voordeel is dat lijn 97 (Leeuwarden – Menaam – Franeker – Harlingen) niet meer op de Rypsterdyk stopt maar dichterbij Marsum. De nieuwe plek voor de bushalte zal veiliger en klantvriendelijker zijn dan de oude omdat deze slecht verlicht is en pal naast de sloot ligt. Op de nieuwe plek zal een fietsenstalling en Abri kunnen komen. Er is voldoende plek daarvoor. Dorpsbelang kreeg nog geen harde toezegging hierover. Als de mogelijkheid hier toe is dan doen we daar onze uiterste best voor, aldus Theun Wever, Beleidsmedewerker Verkeer en Vervoer van de gemeente Menameradiel. De aanleg van de bushalte zal een extra financiële investering vragen. Al met al zal de reconstructie van het rotondegebied duurder uitvallen dan het aanvankelijk geplande budget. De gemeente zal het financieel ondersteunen. Naast de financiën is ook van belang dat de vervoerder erachter staat. Arriva doet dat. Voor Marsum en omgeving weer een verbetering. Straks met drie buslijnen bereikbaar. Welk dorp kan dat nog meer zeggen.
Geen tunnel voor de fietsers
Er komt geen tunnel voor de fietsers, zo deelde van der Enden mee. Het aantal fietsers is daarvoor veel te laag, zo bleek uit telingen. Oorspronkelijk was de norm 1500 fietsbewegingen per dag vastgesteld. Dit aantal is verlaagd naar 750. Maar op deze locatie werd maar 200 geteld. In het weekend zijn het er 50 per dag. Dit is veel lager dan Dorpsbelang had ingeschat. Samen met andere dorpen had ze eerder gepleit voor aanleg van een fietstunnel. Temeer omdat het fietspad in het provinciaal fietsplan aangewezen is als fietssnelroute. Het kan zijn dat het aantal fietsers verlaagd is in de tijd doordat veel fietsers zuidelijker gelegen fietspaden naar en van Leeuwarden pakken. Theun Wever van de gemeente zegde toe om in mei met mooi weer nog eens een telling te houden om zekerheid te krijgen. Een tunnel op die plek kent ook zijn nadelen. Het fietspad moet daarvoor recht zijn om er doorheen te kunnen kijken, terwijl het in een bocht ligt. Het kan ook “hangjeugd” aantrekken en het zal bevorderen dat busreizigers de N 383 direct zullen oversteken. De looproute van de ene kant naar de andere kant van de bushalte wordt namelijk veel langer bij aanleg van een tunnel. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen omdat voetgangers vaak voor de kortste weg kiezen. Voor de fietsers en voetgangers zal de oversteekplek bij de rotonde veiliger gemaakt worden. Nu is er geen goede wachtplek tussen beide rijbanen in. Het middeneiland zal straks twee tot drie keer zo groot worden, zodat er beter in twee keer overgestoken kan worden.
presentatie PB Rotonde 28032017
Op de foto’s de huidige situatie van de rotonde.
20-03-2023 Prikbord
10-03-2023 Prikbord
20-02-2023 Dorpsbelang, Prikbord
20-02-2023 Dorpsbelang, Prikbord
18-02-2023 Dorpsbelang
02-03-2023 Kerknieuws
02-02-2023 Kerknieuws
05-01-2023 Kerknieuws