Vliegtuigbouwers zijn een nieuwe lobby begonnen om de opvolger van de F-16 te mogen leveren. Saab en Boeing hebben zich alweer in de Tweede Kamer gemeld, bericht de NOS vanmorgen.
De vervanging van de F-16 is al jaren een heet politiek hangijzer. De JSF wordt al jaren als meest kansrijk gezien; Nederland doet ook mee aan de ontwikkelingsfase van dat toestel. Er zijn reeds twee JSF-testtoestellen gekocht.
In het regeerakkoord staat dat het kabinet eind dit jaar een besluit neemt over de vervanging van de F-16. Maar het is niet duidelijk of het hierbij gaat om de JSF. Saab-topman De la Motte hoopt op een ‘eerlijk en transparant proces’.
De oppositiepartijen SP en D66 hebben het kabinet opgeroepen serieus te kijken naar alternatieven voor de JSF. Regeringspartij PvdA is tegen aanschaf van de JSF, coalitiepartner VVD is juist voor.
VVD-Kamerlid Ronald Vuijk kreeg Boeing op de koffie. Het gesprek heeft wat hem betreft niet geleid tot aanknopingspunten om te gaan kijken naar andere vliegtuigen dan de JSF. ‘Dit voorstel is al meegenomen in een eerdere vergelijking, dus we wachten nu de visie van de minister af’, stelt hij.
Ook D66-Kamerlid Wassila Hachchi heeft bezoek gehad van onder meer Boeing en Saab. ‘Maar belangrijker is dat zij eens koffie gaan drinken met de minister. Ze geven echter stuk voor stuk aan dat de deur van het ministerie dicht is’, aldus Hachchi. Zij wil dat de minister van Defensie een nieuwe vergelijking maakt: ‘Ik hoop dat de minister haar oogkleppen afzet en zich niet blindstaart op de F-35.’
De lobbyisten wisten ook Jasper van Dijk van de SP te vinden. ‘Ze zien kansen omdat het kabinet nog geen besluit neemt over de JSF.” Ook hij benadrukt dat Hennis zou moeten kijken wat er op de markt beschikbaar is. ‘Anders zitten we straks vast aan een peperduur toestel met veel gebreken, dat we wat mij betreft helemaal niet nodig hebben.’
Voorlopig geen besluit
Vorige week liet minister Jeanine Hennis van Defensie weten dat er ‘voorlopig nog echt geen besluit wordt genomen over de vervanging van de F-16. Ze reageerde op berichtgeving van Elsevier, dat een conceptdocument in handen heeft waarin zou staan dat de JSF ‘financieel inpasbaar’ is. Ook zou in het stuk staan dat de JSF een betere keus is dan andere toestellen, zoals bijvoorbeeld de Zweedse Saab Gripen.
Hennis meldde dat ze een visie aan het opstellen is voor de toekomst van Defensie. Daarin komt ook de vervanging van de F-16 aan de orde. Het zal nog de nodige tijd kosten voordat dit document klaar is. Ze hoopt haar visie voor het einde van het jaar naar de Kamer te sturen.
In het regeerakkoord staat dat het kabinet eind 2013 een besluit zal nemen.Overigens doet Nederland wel mee aan de ontwikkeling van het JSF-toestel. Inmiddels zijn twee testtoestellen van de productieband gerold; met de eerste worden al enige tijd testvluchten uitgevoerd. De Tweede Kamer spreekt woensdag met Hennis over het langer laten doorvliegen van de verouderde F-16.