De kerk van Marsum aan de Buorren 20 dateert van omstreeks 1200 en gewijd aan de heilige Pontianus. Het gebouw is opgetrokken uit tufsteen, kloostermoppen en Friese geeltjes. In de noordmuur zijn enkele resten uit 1200 bewaard gebleven, zoals de twee dichtgemetselde Romaanse vensters. Het geheel uit gele baksteen opgetrokken koor is van omstreeks 1770. De toren is dertiende-eeuws en is aan de zuid- en westzijde met gele klinkers bekleed. De koperen wijzerplaten dateren uit 1646 toen de klokkenstoel vernieuwd werd. Op de eerste zolder bevindt zich een smeedijzeren uurwerk uit omstreeks 1600. Het interieur van de kerk is nog grotendeels eind zeventiende, begin achttiende eeuw. De eiken betimmering is in 1664 aangebracht. De jongste restauratie was in 2000/2001 met als doel het houtwerk houtwormvrij te krijgen. De kerk staat midden in het dorp op het hoogste punt van een terp, ongeveer 7,5 meter boven NAP.
Poptabank
De kerk is sinds 10 februari 2013 eigendom van de stichting “de Krobbe der út”, officieel de “Stichting tot behoud van de Pontianuskerk te Marsum”. Voor die datum was de Protestantse Gemeente (in wording) van Marsum, Bitgum, Bitgummole en Ingelum eigenaar van de kerk. De toren is van de Stichting tot behoud van monumenten in de gemeente Menaldumadeel. In de kerk wordt gemiddeld één keer per maand op zondag een dienst gehouden, andere zondagen wordt er bij toerbeurt gekerkt in de andere dorpen van de kerkelijke gemeente. Daarnaast wordt de kerk gebruikt voor begrafenissen en huwelijksvoltrekkingen, muziekuitvoeringen, de Kerstzangdienst en de Aldjiersoertinking.
Algemene informatie:
Koster: Jan Dijkstra, Skoallestrjitte 44, 06 – 23604445
Voor bezichtiging kunt u aankloppen bij dhr T. Antonides, Buorren 55 (direct tegenover de kerk)
Op verzoek bij de stichting “De Krobbe der út” is het mogelijk om de klokken te laten luiden bij geboortes of overlijdens. Aan de wijze van luiden is af te leiden of het om een man of vrouw gaat. Aan het tijdstip kunt u afleiden of het om een geboorte of overlijden gaat. Er zijn geen kosten aan verbonden.
De regels zijn als volgt:
Bij geboorte van jongetje ’s morgens van 8.30 uur tot 8.40 uur twee klokken.
Bij geboorte van meisje ’s morgens van 8.30 uur tot 8.40 uur eerst 5 minuten kleine klok dan grote erbij.
Bij sterfgeval man ’s avonds 19.05 uur tot 19.15 uur beide klokken.
Bij sterfgeval vrouw ’s avonds 19.05 uur tot 19.15 uur eerst 5 minuten kleine klok dan grote erbij.
Het klokken luiden kunt u aanvragen bij de koster.
Ook aan de Buorren (maar dan nr. 18) bevindt zich de consistorie van de kerk. Dit gebouw wordt o.a. gebruikt voor kerkelijke vergaderingen, zondagsclub en de vrouwenvereniging. Daarnaast is het ook te huren voor vergaderingen of feestelijke bijeenkomsten. Informatie hierover bij beheerster Sonja de Haan, 058 – 2542903.