Laatste update zaterdag, 9 december 2023
vrijdag, 28 juli 2017 Dorpsbelang
Op dinsdag 26 juli hadden we een overleg met vliegbasis Leeuwarden. Aanleiding tot dit overleg waren de vele klachten die we ontvingen over de geluidshinder. De wrn. Basiscommandant heeft het initiatief genomen tot dit overleg.
We doen een voorstel rondje.
Aanwezig voor de vliegbasis zijn:
Voor Dorpsbelang schuiven aan Geert, Sijbren, Shira en vanuit Jelsum- Koarnjum Gerard.
Geert neemt als laatste het woord en steekt direct van wal. Na 1973 toen een Duits squadron Phantoms hier een half jaar gestationeerd was is er vanaf de vliegbasis nooit zo veel geluidoverlast geweest als toen, hoewel dit jaar daar dicht bij in de buurt komt.
Het was destijds de reden voor de oprichting van de commissie geluidshinder waardoor de dorpen een overleg orgaan vormden met en in de eerste jaren vooral tegen de vliegbasis. Dat laatste willen we niet meer, daarvoor is het overleg decennia te waardevol geweest, maar wij horen geluiden van omwonenden, die wel de beuk erin willen omdat ze de overlast zo zat zijn. Wij begrijpen dat de basis en Marsum tot elkaar veroordeeld zijn, dus geen afbraak maar wel kijken naar beperking van geluidshinder. “we begrijpen dat u last heeft/ hinder ervaart” is volstrekt onvoldoende. Er moet wel wat gebeuren.
Nu zijn er weer veel klachten vanuit de wijde omgeving, met andere woorden, het is geen Marsumer probleem maar een Fries probleem. Mensen die je nooit hoort, die de aanwezigheid van de basis als een gegeven zien, ervaren nu veel hinder en grote ergernis. Ook bezoekers uit het buitenland ( Australië) denken dat er oorlog is uitgebroken en begrijpen niet dat dit mag zoveel lawaai.
Vooral het vlieggedrag wekt wrevel op, veel correcties bij het landen, korte bochten en de naverbrander langer aan. 52 starts waarvan vele doorstarts een korte draai over de dorpen van zowel Marsum als Jelsum/Koarnjum waardoor een bak geluid over het dorp geblazen wordt, alsof er met de omgeving geen rekening gehouden hoeft te worden.
Ook het ontbreken van de mogelijkheid een klacht in te dienen heeft veel kwaad bloed gezet. Noch de basis, noch het 06 nummer in Den Haag, noch het formulier op de website werkte. Dat defensie nu komt met 217 klachten,’ wat meer dan de vorige FWIT’, slaat natuurlijk nergens op. De klachtenregistratie van ongeveer na het vertrek van Kirsten tot nu kan gewoon bij het oud papier.
René Baksteen heeft de ergernis ook uit de pers gelezen. Wat hem opvalt is een stukje verharding, zowel in de journalistiek als bij de mensen. Er komen dingen in de pers die volgens hem de waarheid geweld aandoen.
De basis is in dienst van de BV Nederland en dient haar belangen. Zij zijn uitvoerend voor de taken die worden vastgesteld in het Haagse. Er is de laatste jaren minder gevlogen door uitzendingen naar conflictgebieden. In 2014 werd de laatste FWIT ( instructeursopleiding) gehouden.
Danny Traas had al aangekondigd dat er in 2017 veel geluidsbelasting zou zijn, niet alleen vanwege een FWIT maar ook omdat de teruggekeerde vliegers meer moeten oefenen om weer volledig inzetbaar te zijn. Een veel gehoorde klacht is dat het lawaai al maanden duurt. Dat komt mede omdat de Frisian Flag naadloos overgegaan is in de FWIT en omdat de Amerikanen( F15) hier langer geoefend hebben.
De buitenlandse vliegers moeten wennen aan de basis, de baan en het bochtje om Marsum. Daar komen veel correcties door. Amerikanen zullen altijd rechtdoor vliegen vanwege vastgestelde procedures waar zij niet van (durven) afwijken. Dat de communicatie met de basis buitenpropotioneel slecht was erkennen en betreuren wij en daarvoor opnieuw onze excuses. We hopen dat nu Cynthia en Jamie de post bemensen het weer beter gaat. Toch moet men niet verwachten dat bureau geluidshinder 24/7 bemenst zal zijn. Maar dan is er een inspreekmogelijkheid.
Het speerpunt van Defensie (minister) is om de vliegers weer op niveau te krijgen, klaar te stomen voor een nieuwe missie, hoewel daar in Den Haag nog geen besluit over is genomen. Dat er in Volkel minder wordt gevlogen is lariekoek. Daar staan 29 toestellen die hetzelfde programma afwerken als het reguliere programma op Leeuwarden.
Geert wijst op de extra internationale oefeningen die op Leeuwarden gehouden worden i..t.t. Volkel.
De totale geluidbelasting is hier vele malen hoger, dan kan je niet meer spreken over gelijkwaardige belasting van de omgeving.
Gerard geeft aan dat de FWIT ook wel verplaatst kan worden naar Volkel. De zo binnen defensie internationaal gewaardeerde kennis en kundigheid van Leeuwarden kan dan mee verhuizen.
Jos geeft aan dat daar infrastructurele consequenties aan zitten die onoplosbaar zijn, tenzij er een zak met geld meekomt.
Het gaat voornamelijk om een gebouw waar de cursisten in passen. Vanwege geclassificeerde instructies moet het ook nog aan veiligheidseisen voldoen. Bovendien behuis je niet zomaar zoveel extra toestellen. Zelfs op Leeuwarden moeten er een paar buiten staan. Maar 14 september verhuist de FWIT naar Noorwegen. Daar wordt de benodigde infrastructuur dan tijdelijk opgebouwd(?).
Bovendien zegt René Baksteen heeft elke basis zijn eigen specifieke taken en die van Volkel zijn andere. Wat die dan precies zijn werd niet duidelijk.
Wel wordt erg duidelijk gemaakt dat Leeuwarden zo fijn dicht bij de oefengebieden ligt en dat je vanuit Volkel eerst 20 minuten moet vliegen voordat je daar bent. Dat gaat dan weer van je oefentijd af.
Er wordt gesproken over het continue vliegen op een dag. Dat wordt verklaard uit de krapte van de oefengebieden waar maar een beperkt aantal vliegtuigen ‘hun ding’ kunnen doen; terugkeren naar de basis waarna een aantal anderen ‘hun ding’ gaan doen. Maar ook doordat, vanwege personele krapte, op de toren te weinig mensen zijn om te monitoren. Jos vertelt trots te zijn dat op Leeuwarden zo’n oefening als FWIT zo geolied loopt.
Het is nu eenmaal zo dat het beleid en de infrastructuur afhankelijk is van de geluidsruimte die je hebt. Duidelijk is dat Leeuwarden met beperkte middelen en personeel een geweldige prestatie neerzet aldus René Baksteen.
Die trots delen we niet, omdat de lasten bij de bevolking komen te liggen zegt Geert. De omwonenden zijn echt wel wat gewend, maar dit is teveel. Dit hebben we ons nooit gerealiseerd. Je kan en mag een zo grote groep mensen niet bloot stellen aan zoveel geluidshinder. Reguliere vluchten is geen enkel probleem voor de omwonenden, maar een opeenstapeling van deze oefeningen in combinatie met een intensief inhaalprogramma is teveel voor een basis. We willen meer spreiding. Daarnaast is het gedrag van de piloten sterk bepalend voor de mate van geluidshinder. De ene en de andere landing met hetzelfde toestel kan zo 10 -15 decibel verschillen.
Afgesproken wordt dat er de komende tijd door de vliegbasisleiding vanaf de grond gekeken wordt naar vlieggedrag van collega’s.
En dat de communicatie weer verbetert, waaronder ook de klachtenbehandeling en burenmailing.
Vanaf 31 juli gaat de FWIT weer los.
Aangegeven wordt dat wij niet kunnen instaan voor dorpsgenoten die met deze uitleg geen genoegen nemen. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. De afgelopen periode is er krediet verspeeld.
We nemen het mee beloofde René Baksteen.
Er wordt afgesproken dat er eind september nog een bijeenkomst zal zijn om over de resultaten van deze bijeenkomst te spreken.
Dorpsbelang Marsum
Shira Tigchelaar-Pelser, secretaris.
09-12-2023 Prikbord
06-12-2023 Prikbord
09-11-2023 Kerknieuws
05-10-2023 Kerknieuws
12-09-2023 Kerknieuws