Laatste update zondag, 28 mei 2023
dinsdag, 11 augustus 2015 Actueel
Sinds vorige week zaterdag zijn er meerder keren planten weggehaald uit de groenstrook naast de speeltuin. Over een lengte van ca. 18 meter zijn inmiddels vele bloeiende planten verwijderd! Vandalisme of plantendieven?
De groenstrook is voorzien van wilde planten die door Marijke de Bie zijn ingezaaid of zich er zelf hebben gevestigd. Ze onderhoudt de strook al ruim twee jaar. Er is een mooie vegetatie aan planten ontstaan, meer dan 170 cm. hoog. De strook biedt veel voedsel aan bijen, hommels, vlinders en andere bestuivers, aldus Marijke. Ook wordt er in de stroken rondom het schoolplein aandacht besteed aan plekken voor insecten om te nestelen (voortplanting) en te overwinteren (beschutting). Voor meer informatie zie artikel hieronder.
Onlangs heeft Marijke de strook aan de straatkant ook onkruidvrij gemaakt en er nieuwe planten met voedsel voor bestuivers geplant. Haar volgende plan is om de bloemenrand met wilde planten door te trekken om de speeltuin heen. Maar de lust hiertoe verminderde afgelopen week door het verdwijnen van de planten. De strook langs het voetpad stond helemaal vol. Nu zitten er veel gaten in. Langs de hele lengte zijn er vele planten uit gehaald. Duidelijk was te zien dat iemand met een schep planten verwijderd heeft.
Heb je de planten eruit gehaald omdat je ze zelf wilde hebben of heb je de planten eruit gehaald, om een andere reden? Marijke en Dorpsbelang willen het heel graag weten, zodat ze weer verder kunnen gaan met het herstel en de aanleg van de bloemenrand, die noodzakelijk is voor bijen, vlinders en andere bestuivers en de biodiversiteit.
Als je graag zaden wilt hebben voor bijen en/of vlinders neem dan contact met ons op. Dan kun je ook aan de slag. De bloemenrand ziet er mooi uit voor iedereen en het is fijn voor kinderen om op het schoolplein en in de speeltuin natuur om zich heen te hebben! Mogelijk had diegene niet in de gaten dat de bloemenrand bewust aangelegd is.
Afgelopen week was er nog een tegenvaller voor de bloemen en de dieren.Naast de strook met wilde bloemen werd met gif gespoten door een hoveniersbedrijf. Door de harde wind dreigde het over te waaien naar bloeiende plantenrand. Gelukkig was Marijke net op tijd om de spuit op gewenste afstand te houden. De schade lijkt mee te vallen.
De vereniging voor Dorpsbelang waardeert Marijke’s inspanningen. Voortaan hoeft ze de (low budget) onkosten niet zelf te betalen, maar kan ze die declareren bij het Dorpsbelang. Zoals bekend, spant Dorpsbelang zich in om bewoners actief te laten zijn in het onderhoud van openbaar groen. De acties van Marijke passen daar prima in, aldus bestuurslid Wim de Vries.
Op de foto’s een impressie van de bloemenstrook en Marijke die erover vertelt. De open gaten in de beplanting zijn duidelijk zichtbaar.
Het belang van het bijenlint:
Van de 358 bekende soorten wilde bijen en hommels in Nederland staat de helft op de rode lijst! Ze zijn al verdwenen of worden met uitsterven bedreigd. Hoe meer er van deze dieren verdwijnen des te harder gaat onze biodiversiteit achteruit. Dus elke helpende hand geeft de natuur weer een nieuw podium om haar eigen gang te gaan. Wat er allemaal van nature in de Friese bodem zit aan bloemen- en plantenzaden komt weer te voorschijn als je de groei- en bloeiprocessen niet verstoord c.q. onderbreekt.
Geraakt door de wereldwijde bijensterfte en het Jaar van de Bij 2012, organiseerde Marijke in juni 2013 de Bijen Elf Steden Tour, die resulteerde in 9 nieuwe Bijenconvenanten, ondertekend door wethouders van de Friese elf steden. Leeuwarden had al iets eerder getekend en de Fryske Marren (met de stad Sloten) stapt binnenkort in.
Op de dag van de BIJEN ELF STEDEN TOUR, 24 juni 2013, zegden de wethouders toe mee te willen gaan werken aan het realiseren van een ELFSTEDEN BIJENLINT FRYSLAN.
In augustus 2013 was de eerste bijeenkomst voor het ELFSTEDEN BIJENLINT FRYSLAN. Inmiddels is vrijwel het hele traject tussen de Friese elf steden en de tussenliggende gemeenten in bloeiende ontwikkeling. De bermen worden ecologisch en bijvriendelijk beheerd. In totaal doen er 13 gemeenten mee aan het project, waaronder Menameradiel! Aanleg van bijenlinten door de steden en dorpen staan voor dit jaar op de agenda.
Een bijenlint is een aaneenschakeling van initiatieven voor bijen. In dit geval worden bermen (landschapselementen) met elkaar verbonden, met niet meer dan 500 meter ruimte er tussen, omdat wilde bijen niet verder kunnen vliegen. Wilde bijen en hommels leven hoofdzakelijk solitair, honingbijen zijn geteelde dieren, die in een volk van ca. 40.000 individuen door een imker worden gehouden. Marijke de Bie is initiator en projectleider van het ELFSTEDEN BIJENLINT FRYSLAN. In mei dit jaar viel zij met dit grote project twee keer in de prijzen bij de Nationaal Groenfonds Natuurprijs 2015. De derde prijs en de aanmoedigingsprijs. Het thema van de wedstrijd was dit jaar Feest met de Natuur.
Wil je alvast info over wat voor planten bijen in iedere maand nodig hebben, zie dan www.zutphenbijenstad.nl en www.drachtplanten.nl
En zie ook het volgende filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=m5Xw6nhvhhI
28-05-2023 Prikbord
28-05-2023 Actueel, Kerknieuws
14-05-2023 Kerknieuws
08-05-2023 Kerknieuws