Dorpsbelang Marsum heeft bezwaar gemaakt tegen het late tijdstip van het avondvliegen. De eerste twee weken werd er tot middernacht doorgevlogen. Dat is tegen het zere been van omwonenden van de vliegbasis. Veel mensen kunnen pas laat de slaap vatten en kinderen in de wijde omtrek worden wakker van het vliegtuiggeluid. En dat vier avonden achtereen. Sommige ouders overwogen hun kinderen ziek te melden voor school. De basisleiding liet vooraf in een persbericht weten dat het laat doorvliegen noodzakelijk is omdat door de kromming van de aarde de duisternis op grote hoogte in de eerste weken van het avondvliegen pas laat invalt. Toch vindt Dorpsbelang het tot middernacht doorvliegen een onnodige belasting voor de omgeving. Vorig jaar, toen er al vanaf begin september ‘s avonds gevlogen werd, was het nog veel later donker en toch werden er toen ook twee missies gevlogen. Bovendien mistte Dorpsbelang het overleg over de veranderde eindtijd.
De nieuwe commandant van de vliegbasis Denny Traas kwam op vrijdag 6 november met hoofd communicatie Kirsten Beek-Regnery persoonlijk langs om uitleg te geven. Hij erkende het ontbreken van overleg vooraf maar legde nu alsnog uit waarom er tot middernacht gevlogen werd. “Door verschillende omstandigheden, o.a. door de internationale inzet in Irak, zijn er minder vliegtuigen beschikbaar. Per wave vlogen vorig jaar acht toestellen en nu vier of vijf. Om alle vliegers bij volledige duisternis te kunnen laten vliegen zijn twee waves nodig en dan kom je pas tegen middernacht terug. Daar komt nog bij dat in het begin van het avondvliegen altijd een oefenpiek ligt, om snel weer op het gewenste niveau te komen. Het vliegen met nachtzichtapparatuur vergt echt volledige duisternis, anders verblindt het de vlieger eerder. Ook hebben we nu niet de luxe om in het buitenland te vliegen. We zijn ons heel goed bewust van de hinder die dit geeft voor de omgeving. Daarom gaan we ook zo snel als het kan eerder starten en dus eerder terugkeren. We proberen zo weinig mogelijk hinder te veroorzaken. Dat we vorig jaar eerder starten had toen te maken met de Wapeninstructeursopleiding”, aldus basiscommandant Denny Traas.
Tweede doel van het bezoek aan Marsum was om kennis te maken met vertegenwoordigers van de dorpen. Naast de Marsumer bestuursleden was ook Gerard Veldman uit Koarnjum (lid van de COVM vliegbasis Leeuwarden) aanwezig. Na het gesprek werd een wandeling naar het zwaarst met geluid belaste gebied in Marsum gemaakt. Geert Verf vertelde de commandant over de afbraakdreiging van 124 woningen in de jaren ’80. Gosse en Tineke Muller ontvingen de commandant thuis en vertelden hoe ze de hinder ervaren. “De geluidsisolatie is niet meer zoals die pas na het aanbrengen was. Eerst hoorden we geen straatgeluid meer, maar nu horen we alles. Heel opvallend is het verschil in vliegen. De ene piloot zet de F-16 bijna geruisloos aan de grond, terwijl de ander nog flink gas bijgeeft”, aldus Gosse en Tineke.