Op woensdag 9 april is het voltallige team van obs De Pôlle naar Utrecht geweest voor een studiedag TPO.
Hier hebben wij voor het eerst als team kennis gemaakt met een deel van de teamleden van de elf andere TPO scholen uit Nederland. Het doel van deze bijeenkomst was het uitwisselen van ideeën over leerplannen en leermiddelen, vooral gericht op de groepen 1 en 2, maar ook over de doorgaande leerlijnen naar de hogere groepen.
De kleuterleerkrachten van deze twaalf scholen presenteerden hun plannen en lieten filmpjes zien over wat ze nu al doen op het gebied van de Engelse taal met de 4- en 5 jarige leerlingen. Ook juf Gaby en juf Cindy hadden zo’n leuke presentatie gemaakt. Zij lieten niet alleen zien wat de kinderen al kunnen in de Engelse taal, maar ook wat zij kunnen in de Friese taal. De leerkrachten van onze collega-scholen waren hiervan erg onder de indruk .
Wij waren op onze beurt onder de indruk van het aantal ouders dat hun kinderen graag naar een tweetalige school wil sturen. Enkele collega scholen hanteren al een wachtlijst. Een vraag waar we graag antwoord op wilden hebben was: hoe bieden we het Engels en het Fries het meest efficiënt aan. Door geleidelijke invoering, of door onderdompeling? Met onderdompeling wordt bedoeld dat de kinderen een hele ochtend/middag alleen Engels/ Fries te horen krijgen. Zij worden ondergedompeld in de taal.
De scholen zijn allen voorstander van onderdompeling. Vaak zal er dan door een native speaker les worden gegeven. Collega-scholen hebben één of meerdere native speakers in dienst. De Pôlle zal volgend jaar ook drie dagdelen per week gebruik kunnen maken van een native speaker. Tot nu toe was dat één dagdeel per week.
We kregen ook wat internetsites mee waar we Engelse liedjes of spelletjes op kunnen vinden. Ook ervaringen met een Engelse wereldoriëntatiemethode die al door andere scholen wordt gebruikt werd met ons gedeeld.
We hebben heel veel indrukken meegekregen van deze bijeenkomst. Vooral het enthousiasme van alle leerkrachten die meedoen is heel stimulerend. Na een lange middag waren we op tijd voor de trein die ons weer naar Leeuwarden bracht.