Zaterdag 18 november gaf Dorpsbelang Marsum een wensenlijstje mee aan de nieuwe fractie SAM Waadhoeke. Bovenaan het lijstje stond dat de kontakten tussen Dorpsbelang, gemeentebestuurders en ambtenaren net zo kort blijven als bij gemeente Menameradiel het geval was. “Zelfs als we urgente zaken in het weekend hadden kregen we vaak per direct een reactie. Het is zaak dat er voor alle Dorpsbelangen zo snel mogelijk duidelijkheid komt over de nieuwe communicatiestructuur. Komen er dorpencoördinatoren, is een lid van het College gekoppeld aan een aantal dorpen, kan de Federatie van Dorpsbelangen blijven bestaan of komt er een andere vorm van overleg?”, zo vroegen Shira Tigchelaar en Geert Verf van Dorpsbelang Marsum zich af.
Verder werd gevraagd of de nieuwe gemeente Waadhoeke de aanleg van het glasvelnet wil faciliteren. Niet alleen voor het buitengebied, maar ook voor de dorpen. De provincie heeft hier miljoenen beschikbaar voor gesteld. DMF op glas en Kabel Noord hebben in oktober de tender van de provincie toegewezen gekregen. Ophouden met de versnippering, maar met zijn allen achter de keuze van de provincie gaan staan, zoals de Federatie van Dorpsbelangen van Menameradiel en zoals de bijna voormalige gemeente Littenseradiel heeft gedaan. Deze heeft een bruidschat meegegeven voor het oude gebied van die gemeente om de aanleg van glasvezel mogelijk te maken. Heel Friesland binnen een paar jaar aan de glasvezel, ook de onrendabele aansluitingen. Tegen een marktconforme prijs of zelfs lager dan dat. Goed voor de uitstraling van de provincie , goed voor de beurs van de burger en goed voor de economie. Vooral ook omdat het werk zoveel mogelijk gegund wordt aan Friese bedrijven en de winst niet naar het buitenland gaat, maar in Friesland blijft, aldus de vertegenwoordigers van Dorpsbelang, die opriepen om zo snel mogelijk een keuze te maken. Ze spraken verder de hoop uit dat de nieuwe gemeente zo snel mogelijk slagvaardig kan werken. In het begin zal veel tijd opgaan aan interne processen. Hopelijk duurt die tijd zo kort mogelijk.
PvdA-Tweede Kamerlid William Moorlag was ook aanwezig. Hij kreeg het verzoek mee om vanuit de Tweede Kamer de ontwikkelingen m.b.t het geluid van de vliegbasis op de voet te volgen. Wat gaat straks de komst van de JSF betekenen? En wat zal de impact zijn van de Drones die op Leeuwarden komen? Zal het Permanente GeluidsMeetNet (PGMN) een goed beeld geven van het geproduceerde geluid? En zal de motie Eijsink onverkort uitgevoerd worden? Het ziet er nu wel naar uit, maar de wereld kan snel veranderen. De steun van de Tweede Kamer blijft onmisbaar. Blijf goed in contact met de omwonenden, net zoals Lutz Jacobi en Angelien Eijsink vanaf 2008 hebben gedaan, zo kreeg Moorlag mee. Moorlag beloofde, samen met zijn collega’s Lilianne Ploumen, Isabelle Diks en Henk Nijboer, het dossier te volgen. En schroom niet om direct bij ons aan de bel te trekken als dat nodig is.
Hoe staan de Dorpsbelangen tegenover de nieuwe gemeente, vroegen leden van de SAM-fractie. Dat is niet direct te zeggen. De laatste jaren waren de Dorpsbelangen over het algemeen tevreden met de samenwerking met de gemeente Menameradiel. De angst, het gevoel, dat er veel aandacht zal gaan naar de grootste kern Franeker, is wel aanwezig. Er moet zeker ook aandacht blijven voor de plattelandskernen. Verder stappen de Dorpsbelangen er wel positief in. Blijven vasthouden van wat weggaat is verspilde energie. Een deel van de nieuwe gemeente is meer aangewezen op Leeuwarden, dan op Franeker. De tijd zal het leren of dat in een nieuwe balans komt. Na twee jaar is er de mogelijkheid voor de dorpen aan de oostkant om te evalueren hoe het gaat. Dat zal serieus genomen moeten worden. Tigchelaar en Verf beloofden hun volledige wensenlijstje toe te sturen aan het oude en nieuwe College.
Op de foto bedankt Tjeerd Cuperus uit Boksum PvdA-kamerlid Moorlag voor zijn komst naar Marsum.