Laatste update zondag, 15 september 2024
zondag, 12 mei 2013 Dorpsbelang
Geert opent de vergadering en heet iedereen welkom, met name ook de burgemeester Tom van Mourik, de leden van het College, Lute Pen en de raadsleden. Er zijn naast het bestuur 58 leden aanwezig.
Hij legt uit dat op de eerder geplande datum voor de jaarvergadering, een overleg gepland werd over de JSF in Den Haag waar hij vervolgens een uitnodiging voor kreeg. Dat was ook belangrijk en gelukkig kon de jaarvergadering, na rijp beraad, nog versteld worden.
Dit jaar komen ‘dorpse zaken’ uitvoerig aan bod. Andere jaren kwam er nog wel eens kritiek dat we, door tijdsdruk, niet alle belangrijke zaken konden behandelen. Dat hebben we ons aangetrokken en doen we nu anders. We zullen inventariseren wat u behandeld wilt zien en zullen dat, zonder daarbij teveel in detail te treden, op hoofdzaken behandelen.
Verslag jaarvergadering 2012
Dit verslag is gepubliceerd op de website en u heeft er kennis van kunnen nemen. Shira zal het daarom niet voorlezen.
Is er iemand die over het verslag iets op te merken heeft?
Jancko Hiemstra geeft aan dat in de notulen, ten aanzien van de website niet helemaal volledig verwoord is wat hij heeft bedoeld. Hij heeft gevraagd hoe de formele lijnen lopen en niet alleen naar de formele lijn van de financiën zoals is genotuleerd. Hij vindt dat de algemene verantwoordelijkheid van de site bij dorpsbelang moet liggen. Het is prachtig dat er een redactie is die het werk doet, maar wat er gepubliceerd wordt in algemene zin, zou opgevat kunnen worden als de mening van dorpsbelang. Daar moet met enige omzichtigheid mee worden omgegaan.
Koos geeft aan dat er kascontrole is geweest en dat er voor dit jaar geen bijdrage van dorpsbelang naar de site gaat omdat zij zichzelf kunnen bedruipen. We zullen dat per jaar beoordelen.
Geert geeft aan dat wat betreft de andere punten er regelmatig contact is tussen de redactie, ArendJan en hemzelf. Zij vormen een soort klankbordgroep.
Het verslag wordt verder zonder wijzigingen vastgesteld.
Jaarverslag 2012
Ook het jaarverslag werd eerder gepubliceerd.
De vergadering fiatteert het zonder aanmerkingen.
Ingekomen stukken en mededelingen
Bericht van verhindering is ontvangen van Sjef van der Lubbe, Jacob Helbig, Afke Meekma en Bennie Stornebrink.
Zoals gebruikelijk zijn er twee consumpties voor rekening van dorpsbelang.
Het aantal inwoners is ligt afgenomen van 1085 naar 1077. Dat moeten we met wat nieuwbouw weer recht kunnen trekken.
Op 1 juni ontvangen wij Aed Levwerd, een vereniging van geïnteresseerden in cultuurhistorie waarvan Tom van Mourik deel uitmaakt.
Lieuwe Ypma vindt dat zijn brief aan het bestuur, van 27-02, m.b.t. het voortbestaan van de vliegbasis behandeld moet worden als ingekomen stuk. Het bestuur heeft daar op 01-03 al een schriftelijke reactie op gegeven. Het wel of niet voortbestaan van de vliegbasis is geen onderwerp voor Dorpsbelang, wel het beperken van de geluidshinder. Gosse Muller merkt op dat het bestuur geen ander standpunt kan innemen dan wat zij huldigt.
Hans Wassenaar vindt het op zich wel interessant om te peilen hoe de vraagstelling in het dorp ligt. Misschien moet er een enquête gehouden worden.
Het gaat Ypma vooral om het democratisch gehalte van de vereniging. Bij veranderingen in standpunt kan er slechts door de vergadering een mandaat gegeven worden aan het bestuur. Geert bevestigt de juistheid van deze stelling maar geeft aan dat er helemaal niets veranderd is in het standpunt van het bestuur. Alleen met de afbraak dreiging in 1980 heeft de vereniging tegen het voortbestaan van de vliegbasis geageerd als afbraak van delen van dorpen geëffectueerd zou worden. Nadat de afbraakdreiging afgewend werd is dit nooit meer onderwerp van discussie geweest. Ypma maakt zich zorgen over de JSF perikelen. De geluiden in de pers stemmen niet hoopvol, vooral niet als de CdK in het Haagse melding doet dat er voor de JSF draagvlak bestaat rondom Leeuwarden.
Geert geeft aan dat dit krantenbericht meer de interpretatie van de LC weergeeft dan dat het feitelijk betrekking heeft op uitlatingen van de CdK. Bovendien kreeg Geert in het zelfde artikel gelegenheid het bericht te weerleggen. Er zijn prima contacten met de politiek in Den Haag en men is zich er daar terdege bewust van hoe rondom Leeuwarden gedacht wordt over de beoogde opvolger van de F16.
Jancko Hiemstra merkt op dat er wellicht een aparte avond gehouden kan worden over het in te nemen standpunt van het bestuur. Uit de landelijke pers maakt hij op dat hoewel er nu wel weer een vergelijking zal worden gemaakt tussen verschillende toestellen er nergens gerept wordt over het geluid. Geert stelt voor om bij dorpse zaken dit punt verder te bespreken.
Financieel verslag 2012
Het verslag heeft in de dorpskrant gestaan en Koos van der Meulen geeft uitleg. Het verslag ligt niet, zoals gebruikelijk, geprint in de zaal.
Er zijn geen vragen of opmerkingen.
Verslag Kascommissie
Jetske Herrema doet verslag van de kascontrole en geeft aan dat er geen onregelmatigheden zijn gevonden.
Geert stelt daarop voor de penningmeester decharge te verlenen, wat met applaus wordt ontvangen.
Benoeming nieuwe Kascommissie
bijgestaan door Willeke Bruinsma.
Bestuursverkiezing
Er zijn dit jaar geen wijzigingen in het bestuur en ook geen kandidaten aangeleverd.
Wel zijn we in gesprek met mensen, die dan enige tijd mee vergaderen, maar dat heeft nog niet geleid tot uitbreiding van het bestuur.
Inventarisatie Dorpse Zaken
Naast de lijst op de agenda wordt aangedragen door
Hans Wassenaar: windenergie
Lammert Breuker: zonne-energie
Jan Posseth: geen flyer van Frisian Flag gekregen over voorlichtingsdag. Had daar wel heen gewild.
Adriana Breuker: Bomenkap in Marsum Oost.
Bestuurlijke vernieuwing
Tom van Mourik legt uit hoe hij in zijn verschillende functies en op de plekken waar die werden uitgeoefend, te maken heeft gehad met veranderingen die grote groepen mensen raakten. Het bewaren van de eigenheid van de groep is in die processen belangrijk.
Hij legt in een vlammend en overtuigend betoog de historische achtergrond van NW Friesland – Westergoo bloot en zet die af tegen de ontwikkelingen van Oostergoo- Leeuwarden.
De gemeentelijke herindeling verengt zich vaak tot een discussie over prijzen. Dat mag nooit leidend zijn, zeker niet nu uitgezocht is dat er geen noemenswaardige verschillen zijn tussen de gemeentes. Hij verwijst naar de herindelingscan die op de gemeentesite staat waarmee burgers zelf vergelijkingen kunnen maken.
Het verhaal wordt besloten met een anekdote die aangeeft dat de sociale cohesie binnen de gemeente en met het ambtelijk apparaat een groot goed is en ook van groot persoonlijk belang voor de burger.
Pauze
Dorpse zaken vervolg
Hans Wassenaar hecht aan het moralistisch slot van het betoog van de burgemeester.
Er zijn kwetsbare groepen in de gemeente, daar moet goed over worden nagedacht hoe je voor hen voorzieningen overeind houdt.
Tom van Mourik geeft aan dat iedereen in onzekerheid is over wat er op ons af komt.
Dat de goede sociale cohesie in de dorpen in staat zal zijn veel op te vangen.
Hans Wassenaar zegt dat een sociale structuur onlosmakelijk verbonden is aan de hoeveelheid geld die beschikbaar is en dat het belangrijk is wat je terug krijgt voor het geld.
Jan Kuppens zegt dat er eigenlijk elke paar jaar ‘argewaasje’ is met de plantsoenendienst van Leeuwarden. Het overleg met de ambtenaren van Menameradiel loopt veel beter.
Jancko Hiemstra geeft aan dat het onmogelijk is om in Leeuwarden contact te krijgen met een, bijvoorbeeld voor de infrastructuur, verantwoordelijke ambtenaar.
Tom van Mourik geeft aan dat er zowel voor- als nadelen zitten aan grenscorrecties. Belangrijk is dat het dorp voor zichzelf inventariseert wat voor henzelf belangrijke punten zijn. Dat moeten we helder krijgen de komende tijd.
Geert bedankt de burgemeester.
Haak en Marsum aan het water
Wieger Feddema laat zien hoe de omgeving van Marsum er uit komt te zien na de realisatie van de nieuwe waterloop. Een ambitieus en prachtig plan dat alweer een stap dichter bij realisatie is.
Auke Donga zegt dat de plannen al geknipt en genaaid zijn zonder dat omwonenden er invloed op kunnen hebben. Hans Wassenaar geeft aan dat de visie op deze plannen al jaren bekend is. Ook Geert vraagt zich af wat we gemist hebben omdat er al jaren niet alleen over wordt gepraat maar ook gepubliceerd. Het enige dat sinds kort veranderd werd is de loop naar de haven. Hij legt uit hoe dat komt.
Auke Donga geeft nog aan dat dorpsbelang vóór de aanbesteding had kunnen overleggen met de leden. Geert zegt dat het bestuur een mandaat heeft om ‘het beste voor Marsum’ te doen. Bovendien werd door de provincie gevraagd geen detailinfo te geven voor het einde van de aanbesteding.
Jancko Hiemstra vraagt of partijen toezeggingen gekregen hebben voor het meewerken aan de totstandkoming van deze plannen. Het antwoord is nee, er zijn geen toezeggingen gedaan. Wieger zegt dat er wel een haven gegraven wordt op het terrein van Tuijnman en dat de brug aan de Haven verwijderd zal worden.
Geert bedankt Wieger voor zijn bijdrage en benoemt nog eens zijn enorme inzet en expertise bij de realisatie van dit plan. Hij overhandigt hem en de burgemeester die ook de tot standkoming van dit project gesteund heeft, een pak Poptasap als dank.
Jan Kuppens krijgt het woord over de stichting ‘de Krobbe der ut’.
De stichting heeft een aantal kerkelijke gebouwen overgenomen en in beheer. Dat heeft 10 februari plaatsgevonden in de kerk. Een uniek project met de intentie beeldbepalende gebouwen te bewaren voor het dorp en opvolgende generaties. Er ligt een begroting en die laat een tekort zien van €2000, -. Dat is €2, – per inwoner, dus u kunt de stichting aan de deur verwachten.
Als alle overdrachten en financiën op orde zijn, loopt de financiële verantwoording van de stichting via Dorpsbelang.
Als laatste meldt Jan dat bij de actie voor de kroonappels de stichting winnaar is geworden van Menameradiel.
Openbaar groen
Koos van der Meulen legt uit dat door verbreding van de taakstelling bij de gemeente maar ook door de noodzakelijke bezuinigingen steeds meer taken bij de burger komen te liggen. Een daarvan is het onderhoud van openbaar groen. Dorpsbelang heeft al goede ervaring opgedaan met het onderhoud door vrijwilligers van het stukje groen bij de bushalte aan de Bitgumerdyk. Het verzoek van bewoners van een aantal straten om ook zelf de plantvakken te onderhouden kwam als een logisch vervolg en de gemeente ging akkoord. Ook zij zien de uitstraling van het beeldbepalende stuk bij de bushalte. Voordat de bewoners aan de slag kunnen moet er eerst oude grond worden afgevoerd, nieuwe opgebracht en nieuwe beplanting uitgezocht en geplaatst.
Het meeste daarvan is al in goede samenwerking met de gemeente gebeurd. Speciaal zijn wij dank verschuldigd aan Gosse Muller en Jappie Hiemstra, die de kraanauto 2½ dag hebben begeleid. Er zijn ook al 40 nieuwe bomen geplant ( met dank aan Jan de Leeuw) en de bewoners hebben inspraak gehad bij de plantkeus voor hun straat. Jan de Leeuw zal een begroting daarop maken.
Er is subsidie opgehaald bij het Herbert Duintjer Fonds, de gemeente, via ‘kern met pit’ van de HeideMij. en van de Woningstichting NWF.
Het onderhoud en de uitvoering liggen bij de bewoners die zich daaraan voor langere tijd hebben geconformeerd.
Lammy de Vries geeft aan dat ze begrepen heeft, bij een eerste onderhoud met de gemeente en dorpsbelang, dat de vakken eerst op orde gemaakt zouden worden, dus ook beplant. Koos zal proberen daar een mouw aan te passen.
Jancko Hiemstra vraagt of je ook op individuele basis een plantvak kunt onderhouden bij je zelf voor de deur. Dat kan zegt Koos, meldt het wel even.
Lammy de Vries is bij de zorgboerderij in Blessum geweest. Zij willen dit soort werk ook wel uitvoeren. Dorpsbelang kan daarover met hun contact opnemen.
Koos geeft verder aan dat hij de vergadering wil voorstellen €750, – van de Nutsgelden te gebruiken voor dit project. Daarvoor is een ⅔ meerderheid vereist, dat betekent dat er vanavond 40 leden moeten vóór stemmen.
Gerrit Julianus geeft direct aan dat er een procedurefout gemaakt wordt omdat dit voorstel op de agenda had moeten staan. Hij is tegen en heeft niet na kunnen denken over eigen voorstellen voor de besteding van dit geld.
Jan Wassenaar stemt ook tegen, omdat het Nutsgeld voor het gehele dorp ingezet zou moeten worden en niet voor maar 6 straten.
Het voorstel wordt zonder stemming ingetrokken.
Jongeren
ArendJan herhaalt het verzoek van de vergadering van 2012 om iets aan de overlast van jongeren te doen. Dat hebben we opgepakt en ja er is verbetering en ja er is nog steeds overlast. Het is ook een illusie te denken dat we alles onder controle kunnen krijgen.
Oars as Oars, de jeugd tussen 12 en 17 jaar, wordt meer aan het dorpshuis gebonden. Er is een groepje ouders, met kinderen in alle leeftijden, samengesteld die regelmatig de problemen benoemen, bespreken en daarvoor proberen oplossingen te bedenken. Een ervan is Margaret de Jong, die ook namens dorpsbelang, klachten verzamelt en contact heeft met zowel klagers als met ouders van overlast veroorzakende kinderen.
We zien het aantal klachten afnemen, niet alleen bij ons maar ook bij de politie.
Auke Donga zegt dat er vanuit het dorpshuis vaak en veelvuldig melding is gedaan bij Margaret maar dat heeft niet het gewenste resultaat. Ook het dorpshuis is voor de dialoog, maar er zijn grenzen. Bij schade zal het dorpshuis nu aangifte doen.
Geert van der Baan vraagt waarom de jeugdsoos maar één keer per maand open is. De jeugd heeft daar een prachtige ruimte. ArendJan zegt dat die ruimte ook voor andere doeleinden wordt gebruikt en dat Oars die gewoon huurt.
Tineke van der Ploeg ziet regelmatig jeugd op het schoolplein. Zij durft daar niets van te zeggen. ArendJan vindt dit vreselijk, meldt het dan in ieder geval bij dorpsbelang.
Jan Kuppens heeft op het Slot ook last gehad van vernielingen. Hij heeft de jongens getrappeerd en aangesproken. Daarna heeft hij ze nooit meer gezien en er ook geen last meer van gehad.
Alie Castelein vindt het vreselijk dat de muren van het dorpshuis worden bekrijt. Het krijten op de stoep is geen probleem.
Geert geeft aan dat wij het graag horen als er iets speelt. Tips zijn altijd welkom en iedereen is natuurlijk vrij om aangifte te doen. Wij zullen dit met elkaar moeten oplossen en daarin is toch de dialoog erg belangrijk.
Tjitske Sijbesma geeft aan dat een dialoog prima is maar er moeten wel consequenties staan op ontoelaatbaar gedrag.
Hondenstront
Een probleem dat al jaren speelt en niet alleen in Marsum. Anke Jetske de Boer heeft op uitnodiging van Stichting Berlikumer Belangen hierover, met nog twee dorpen, contact gehad. De problemen zijn besproken en er is gezocht naar oplossingen. De gemeente staat vooralsnog op het standpunt dat de eigenaar van de hond zelf verantwoordelijk is. Eigenaren die de rommel niet opruimen moeten daarop worden aangesproken.
Nu is een pilot gestart met 4 dorpen. Er zijn poepverzamelbakken uitgezocht die direct op het riool lozen. Dat betekent dat ze niet geleegd hoeven te worden. Er hangt wel een prijskaartje aan dus met spanning wordt de reactie op het voorstel, dat nu bij het College ligt, afgewacht.
Jan Kuppens zegt dat de vuilnisbakken bij het slot ook wel als verzamelplaats worden gebruikt. Dat is niet erg als de meeste zakjes maar niet rond de bakken te vinden zijn.
Marjan Middelkoop zegt dat preventie in Ritzumasijl goed heeft geholpen. Er zijn twee dingen gebeurd, ten eerste zakjes opgehangen en ten tweede werd elke eigenaar aangesproken.
Activiteitencommissie Dorpsplein
AnkeJetske geeft aan dat verenigingen meer gebruik zouden kunnen maken van het dorpsplein. Het begin is er want er zijn twee activiteiten voor de zomer. Voor de jeugd zal door Dorpsbelang ’s middags en voor de ouderen ‘s avonds op 24 mei een spelevent worden georganiseerd en in juni is er kaatsen, georganiseerd door de kaatsvereniging.
Als verenigingen een datum willen vastleggen kan dat via de website. De redactie kijkt dan of die datum vrij is en zo ja, plaatst die dan in de agenda. Zo kan iedereen zien wanneer er wat georganiseerd wordt.
Geluidshinderzaken
Steeds nieuwe berichten uit Amerika geven aan dat de JSF nog meer geluid maakt dan eerst werd aangenomen. Er zullen dit voorjaar nieuwe geluidsmetingen aan de JSF plaatsvinden zo deelde Peter Hardenbol (Hoofd sectie geluidshinder) mee tijdens de COVM vergadering. Dorpsbelang heeft daarop een aantal suggesties aangeleverd om van deze meting, in tegenstelling tot de meting van 2008, een betrouwbare meting te maken. Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zal echter het decibelniveau van de Low Noise landing (met 40% motorvermogen) gebruikt gaat worden. Iedereen binnen, maar ook buiten de luchtmacht weet dat nooit met zo weinig motorvermogen gevlogen gaat worden. Om dit te kunnen tackelen is het nodig een modern, transparant, permanent geluidmeetnet rond de basis te leggen gekoppeld aan de bewaking van de huidige geluidscontour. Want de geluidscontour mag niet verruimd worden. Op voordracht van Dorpsbelang heeft de COVM toegezegd dit te bevorderen.
Dit jaar zal er, met uitzondering van de Frisian Flag oefening, weinig gevlogen worden. In de periode week 33 t/m 41 zal er baanrenovatie plaatsvinden en er zal ook geen FWIT zijn dit jaar.
Geert geeft aan dat, naar aanleiding van de discussie over de vliegbasis( punt4), het houden van een aparte avond hem in dit stadium niet zinvol lijkt. Laten we eerst de perikelen rond de opvolger van de F16 , de resultaten van de nieuwe geluidsmeting en de mogelijke komst van een permanent geluidsmeetnet afwachten en dan besluiten tot hetzij een enquête, hetzij een aparte avond.
Zo zou een uitspraak van het dorp te krijgen zijn of het beleid van Dorpsbelang ten aanzien van het behoud van de vliegbasis gecontinueerd moet worden of dat ingezet moet worden op het sluiten van de basis.
Hij zegt dat noch het een, noch het ander zinvol is voor het uitkristalliseren van alle discussies ,noch voor de politieke beslissing of de basis wel open blijft.
Primair doel blijft de geluidshinder beperken zolang de vliegbasis er is. Dat is volgens Dorpsbelang ook het standpunt van de Marsumers.
Ypma wil niet dat hier de indruk gewekt wordt dat er draagvlak is voor de JSF. Er moet daarom niet gewacht worden tot de beslissing genomen is. Geert geeft aan dat de politiek goed op de hoogte is van wat hier speelt. Een vroegtijdige uitspraak leidt tot polarisatie, dan slaat de deur dicht en daarvoor is het geluid te belangrijk, daar zijn we intensief mee bezig.
Hans Wassenaar geeft nog aan dat de concurrenten van de JSF die nu weer in beeld zijn, geluidsgegevens zouden moeten aandragen van beladen vliegtuigen.
Stand van zaken Nieuwbouw
Dit najaar kan, na het nemen van het nieuwe luchthavenbesluit, gestart worden met de bouw van woningen op vier locaties in Marsum.
Er zijn 18 mogelijke bouwlocaties in ons dorp, maar daarvan zijn 14 in particuliere handen. Deze particulieren zullen door Dorpsbelang op de hoogte gesteld worden van de (ver)bouwmogelijkheden.
Van de vier locaties zijn er 3 van de gemeente en 1 van Wonen. De gemeente zal een belangstellingsregistratie houden via de gemeentelijke website en de Ynformaasje.
Uit de belangstellenden zal de gemeente loten wie op de kavel mag bouwen. Dorpsbelang heeft een lijstje met 17 belangstellenden. Zij zullen door Dorpsbelang op de hoogte gebracht worden van de procedure.
Duurzame dorpen (www.netwerkduurzamedorpen.nl)
Geert vraagt aan de zaal of er 2 of 3 mensen zijn die hier eens in willen duiken.
Hans Wassenaar heeft wel belangstelling.
Rondvraag
Tjeerd de Boer vraagt hoe het komt met de Lytse Bieb. De vrijwilligers worden niet geïnformeerd. Vindt ook dat er weinig belangstelling voor is in het dorp.
Tom van Mourik legt uit dat volgens het nieuwe beleidsplan van de bibliotheek, de LB zou moeten verdwijnen en ook de bibliotheek in Dronryp zou dicht moeten. Het dagelijks bestuur van de gemeente is het hier niet mee eens en wil verder in gesprek daarover.
Jan Posseth geeft aan dat er nog al wat gekrakeel is over hondenstront in het dorp maar dat het buitengebied daar geen last van heeft. Wel van paardenvijgen op het fietspad. ’s Winters zijn die voor fietsers erg gevaarlijk.
Geert vraagt aan hem door te geven wie de onverlaten zijn, dan gaan we er heen.
Lammert Breuker geeft aan dat er een vrachtwagenlesauto langs het industrieterrein rijdt. Geert adviseert de eigenaar daarover te bellen eventueel via de buurtvereniging.
Lammy de Vries komt ook paardenvijgen tegen op de Bokmasingel maar vraagt zich ook af wat het beleid van Dorpsbelang is ten aanzien van kattenstront.
Daar hebben we geen beleid op zegt Geert en dat zal ook erg ingewikkeld zijn.
Anne-Marie van der Geest vraagt of er ook een afvalbak geplaatst kan worden onder het viaduct aan de Dronrypster kant. Daar gooit iedereen van alles neer.
We brengen dat als voorstel in bij de gemeente zegt Geert.
Ingrid Born geeft aan dat zij veel en langdurig loopt met haar hond zolang het licht is buiten. ’s Winters is dat een probleem omdat je dan nergens in het buitengebied over verlichte paden kan lopen. Dorpsbelang geeft aan dat het beleid van de gemeente, ter voorkoming van lichtvervuiling, het niet toestaat om meer lantaarnpalen buiten de bebouwde kom te plaatsen.
Arend Castelein wil dat er een stopverbod komt aan het eind van de Skoallestrjitte. De brandweerauto kan er niet langs als daar een auto staat. Door vertrek van de voormalige bewoner speelt het parkeren op dit moment niet meer. Dorpsbelang zegt toe dit in de gaten te houden.
Koos van der Meulen geeft aan dat er volgend jaar contributie geïnd gaat worden via een automatische incasso. Er komt daarover een stukje in de dorpskrant als ook een machtigingsformulier.
Geert sluit de vergadering om 22.43u met een woord van dank voor ieders inbreng en wenst ieder een goed “napetear” aan de bar of een wel thuis.
Bestuur Dorpsbelang 2013
09-09-2024 Prikbord
09-09-2024 Prikbord
09-09-2024 Kerknieuws
03-09-2024 Kerknieuws
04-07-2024 Kerknieuws