Soms lees je iets wat je nieuwsgierigheid oproept. Laatst las ik een artikel over Voltaire (1694-1778) . In mijn herinnering kwam de Fransman in mijn studieperiode er maar bekaaid af. Behalve schrijver was hij ook filosoof. Zijn werkelijke naam was Francois Marie Arouet. Zijn studie had hij bij de jezuïeten gedaan. Hij woonde ook jaren in Engeland. En kwam vaak in moeilijkheden door zijn vrij scherpe artikelen, maar dat zal ongetwijfeld met het toenmalige wereldbeeld te maken hebben gehad. Hij wordt gekenschetst als vrijdenker, maar ook dat past in de tijd waarin hij leefde, nl de zogenaamde “Verlichting”. Hij is echter nooit van zijn geloof ‘afgevallen’ zoals dat wel genoemd wordt. Hij geloofde in God als de Schepper, maar niet als de “onderhouder”, dus hing het zgn. deïsme aan. Vond ook dat we niet alles aan God moesten over laten, maar zelf ook verantwoordelijkheid t.a.v. de aarde en haar bewoners moesten nemen. Het zgn. rentmeesterschap. Verder wees alle vooroordelen, bovennatuurlijke en dogmatische verklaringen af. Voor hem kwam het accent op de rede. Het vrije woord . Je kunt hem zeker wel als de aanjager van de Franse revolutie zien. Enkele uitspraken van hem zijn interessant.
“In de ene helft van ons leven offeren we ons leven op om geld te verdienen, in de andere helft offeren we geld om gezond te blijven. En al die tijd gaan gezondheid en leven er zachtjesaan van door”.
Deze uitspraak is nu ook nog, nu we zelf ouder worden, nog steeds van toepassing! Een andere:
“Alle mensen zijn gelijk, we dragen alleen verschillende maskers”. Een uitspraak waar ik me ook iets bij voor kan stellen. Maar de mooiste vond ik deze wel.
“Het betere is de vijand van het goede”! Je moet die spreuk wel een paar keer overlezen . voor je die begrijpt. Dit moet ongetwijfeld gezien worden als een emotionele uitspraak. Immers wie bepaalt wat “goed” is of “beter”? Want over smaak valt wel te praten, maar niet te twisten. Zonder dat Voltaire het in de gaten heeft gehad, heeft de uitspraak inmiddels ook een andere kant gekregen! De industriële revolutie is ongeveer in 1750 begonnen. En voor technische kant gaat de spreuk van Voltaire zeker niet op. Want veel hedendaagse gebruiksvoorwerpen zijn goed, maar kunnen nog steeds verbeterd worden. En wat worden er een “updates” toegepast. Wat is er de laatste tijd veel veranderd, maar zeker op dat technische vlak is dat het geval. “Het betere is de vijand van het goede” is een spreuk van Voltaire die blijft ten aanzien van onze emoties aandacht blijft vragen. Hele ideologieën worden er op gebaseerd of opgedrongen aan de rest van de wereld. Ongetwijfeld heeft Voltaire het Bijbelboek Spreuken goed gekend. Dat moet wel, gezien zijn gedegen opleiding. Misschien inspireerde het Bijbelboek Spreuken hem wel. In ieder geval zette hij mij wel aan het nadenken. Misschien u ook.