Laatste update woensdag, 23 april 2025
woensdag, 4 april 2018 Vliegbasis
LAATSTE NIEUWS FRISIAN FLAG
Inmiddels zitten we enkele dagen voor Frisian Flag. De basis is gereed om de deelnemers aan deze grote internationale oefening te ontvangen. De afgelopen weken hebben we al wel de Amerikaanse Luchtmacht verwelkomd. Zij hebben die dagen gebruikt om samen met Nederlandse F-16 vliegers Basic Flight Manoeuvres te trainen in de oefengebieden boven de Noordzee.
De focus van hedendaagse missies ligt in toenemende mate op internationale samenwerking. Geen enkele missie wordt meer uitgevoerd door slechts één land, maar landen zoeken elkaar op en werken samen. Dat begint al in opleidingen, oefeningen en trainingen. Effectief optreden kan bijna niet meer zonder een internationale coalitie. Ten alle tijden zal het trainen in internationaal verband noodzakelijk zijn om onze luchtverdedigingstaken en internationale missies in de toekomst mogelijk te blijven maken. Naast de F-16’s van de Nederlandse luchtmacht, zijn vijf coalitiepartners vertegenwoordigd met jachtvliegtuigen, dat zijn; Amerika, Duitsland, Polen, Spanje en Frankrijk. Daarnaast nemen er ook ondersteunende vliegtuigen deel vanuit Nederland, Duitsland, Amerika, Frankrijk, Italië en Engeland.
✈ ✈ ✈ ✈ ✈ ✈ ✈ FLY IN DAY OP VRIJDAG 6 APRIL ✈ ✈ ✈ ✈ ✈ ✈ ✈
Vrijdag 6 april is een ‘fly in day’ speciaal gepland voor de ontvangst van alle deelnemers. Op die dag vliegen we geen oefenmissies. Maandag 9 april is de dag waarop de eerste oefenvluchten plaatsvinden. De oefening duurt twee weken. Op vrijdagmiddag 20 april keren de meeste deelnemers weer terug naar hun thuisbasis.
Voor meer informatie over de oefening verwijzen we u door naar de webpagina van Frisian Flag 2018:
lees meer
KIJK OP DE OEFENING
Scenario’s
Tijdens de oefening Frisian Flag worden alle mogelijkheden die de verschillende jachtvliegtuigen bieden ingezet om voorbereid te zijn op elk type missie. Ervaring die is opgedaan tijdens eerdere missies wordt uitgebreid verwerkt en benut tijdens volgende missies. Tijdens Frisian Flag worden ook grotere en complexere scenario’s beoefend, waarbij zowel de lucht- als gronddreiging voor de jachtvliegtuigen hoog is. Het zal nooit de werkelijkheid kunnen vervangen, maar het is wel de beste manier om de vlieger optimaal voor te bereiden op een inzet tijdens daadwerkelijke operaties.
Oefenlocaties
De oefening Frisian Flag vindt plaats in het luchtruim van Nederland, Duitsland en Denemarken. Om dit mogelijk te maken is er nauwe samenwerking nodig tussen alle instanties die belast zijn met de controle van het luchtruim van de betrokken landen. De lucht-gevechtsleiding (vliegtechnische coördinators van de oefening) in het gehele oefengebied zal worden gevoerd door zo-
wel het Nederlandse als het Duitse Control and Reporting Centre (CRC), alsook door Nederlandse en buitenlandse gevechtsleiders aan boord van een AWACS (Airborne Warning and Control System) detectie en commandovoering vliegtuig.
GOED NABUURSCHAP
Een belangrijke voorwaarde voor het kunnen faciliteren van zo’n grote oefening is de steun van de omgeving. Een oefening van een dergelijke omvang heeft impact op de omgeving. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van vaste vertrek- en landingstijden. Hierdoor weet de omgeving precies wanneer vliegbewegingen plaatsvinden. Vliegbasis Leeuwarden doet haar uiterste best om de omgeving op diverse manieren zo goed mogelijk te informeren en voor te bereiden op Frisian Flag. De vluchten vinden plaats op maandag tot en met vrijdag in de ochtend tussen 08:00 en 12:00 uur en in de middag tussen 13:00 en 17:00 uur. ’s Avonds en in het weekend wordt in principe niet gevlogen, tenzij er technische ondersteuning benodigd is voor buitenlandse deelnemers. Het zal dan gaan om een enkele vlucht.
Informatievoorziening
Voorafgaand en tijdens de oefening zullen wij daarom gebruik maken van diverse kanalen waar informatie te vinden is over de oefening. Naast deze mailing berichten we ook via verschillende lokale en regionale kranten en social media. In de dagelijkse berichtgeving op Twitter, Facebook en Instagram gebruiken we de hashtag #FrisianFlag2018. Informatie vindt u ook op de website van defensie: https://www.defensie.nl/onderwerpen/frisian-flag en Teletekstpagina 766.
Ten slotte zet de oefenleiding zich in voor het beperken van de overlast tot een minimum. De manier waarop de luchtverkeersleiding hierover nadenkt en aan bijdraagt, leest u hieronder.
ZES VRAGEN AAN DE LUCHTVERKEERSLEIDING
Naam: Joost
Functie: Hoofd Platformdiensten
Rang: Majoor
Taak: Coördineren van de
Platformdiensten
Deze keer hebben we zes vragen gesteld aan het Hoofd Platformdiensten. Hij geeft antwoord op hoe de luchtverkeersleiding, die onder de platformdiensten valt, oefent tijdens Frisian Flag.
1. Wat betekent deze oefening voor jou persoonlijk?
“Voor mij is dit het eerste jaar als Hoofd van de Platformdiensten; naast luchtverkeersleiding vallen hier de brandweer, meteo en vogelmannen onder. Dus dit jaar een iets andere rol voor mij dan voorgaande edities van Frisian Flag maar tijdens de oefening ben ik gelukkig nog dagelijks op de verkeerstoren te vinden. Voor onze Platformdiensten verandert er qua werkzaamheden niet heel veel, het operationeel houden van een vliegveld is immers ons dagelijks werk, toch wil je op een positieve manier je steentje bijdragen aan zo’n oefening. Het is voor mij een mooi moment om te kijken hoe we als verschillende Platformdiensten onder zulke drukke omstandigheden presteren.”
2. Hoe is het om in zo’n grote oefening mee te draaien?
“Als luchtverkeersleider is dit één van de jaarlijkse hoogtepunten, twee weken lang starten en landen er een kleine 50 vliegtuigen en dat twee keer per dag. Dit betekent voor ons twee weken lang werken met een hoge intensiteit aan verkeer, dat is fantastisch om te doen. Het hele vliegveld staat vol met vliegtuigen, alle beschikbare parkeerplaatsen worden gebruikt, de hele basis ademt Frisian Flag. Als plaatselijke luchtverkeersleiding staan we aan het begin en einde van ieder scenario; aan ons de taak om de vliegtuigen op de geplande tijden te laten starten en landen. Op het moment dat wij, om wat voor reden ook, hier van afwijken kan het geplande oefenscenario anders verlopen. Het kan voorkomen dat er toch andere vliegtuigen (dus andere parkeerplekken) gebruikt worden, dat betekent dat het voor ons even puzzelen is om de vliegtuigen alsnog op de juiste tijd te laten starten. Zo zie je dat je, voordat de daadwerkelijke oefening in de lucht begonnen is, veel invloed kan hebben op het hele scenario; dat is een grote verantwoordelijkheid voor zo’n klein onderdeel van de oefening.”
3. Hoe biedt Frisian Flag meerwaarde aan jullie bekwaamheid als luchtverkeers-leiders?
“Er zijn voor ons jaarlijks weinig mogelijkheden om met zo’n hoge intensiteit te werken, vandaar dat we voorafgaand aan Frisian Flag altijd eerst opwerken op de 3D-torensimulator op de School of Air Control. Op de simulator kunnen we dan weer wennen aan de hoeveelheid vliegtuigen, de parkeerplekken van de vliegtuigen en beoefenen we eventuele probleemsituaties. Het is fijn om getraind te hebben met een probleemsituatie in deze drukte zodat je weet wat je kunt en moet doen als het daadwerkelijk gebeurt. Na deze opwerkperiode weet je dat je als luchtverkeersleidingsteam klaar bent om tijdens Frisian Flag alles veilig, ordelijk en vlot af te handelen. Tijdens Frisian Flag zie je dan dat de mensen snel gewend zijn aan het volle vliegveld en drukke vliegverkeer. Het blijft gaaf om te zien, en ervaren, dat je in zo’n kort tijdsbestek zoveel vliegtuigen kunt laten starten en landen als team. Dit zijn zeker de momenten dat je trots bent op het werk dat je kan en mag doen!”
4. Hoe zorgen jullie ervoor dat de missies veilig worden uitgevoerd?
“Vanwege de grootte van de oefening wordt alles vooraf goed gepland en wordt er rekening gehouden met verschillende scenario’s. Voor ons als luchtverkeersleiding betekent dit voornamelijk een goed- en slecht weer scenario. Bij goed weer kunnen we op basis van zicht opereren, bij slecht weer op basis van radarinformatie. Dat betekent dat we bij slecht weer iets meer tijd kwijt zijn aan het starten en landen i.v.m. ruimere marges; veiligheid gaat immers voor alles. Van dit feit zijn zowel de vliegers als de “Air Controllers” zich bewust. Verder verandert er niets in onze manier van werken om alles veilig te houden. De werkwijze en procedures die we dagelijks gebruiken, ook buiten Frisian Flag om, zijn goed. Dan maakt het niet uit of je met twee of vijftig vliegtuigen te maken hebt.”
5. Hoe houden jullie per keer soms wel vijftig toestellen in de gaten?
“Als verkeersleidingsteam op de toren sta je aan het begin en eind van iedere “wave”, dit betekent dat we de vliegtuigen na de start overdragen aan onze militaire collega’s op Schiphol die de nabijheid van het vliegveld controleren met behulp van radar. Zij begeleiden alle deelnemers naar het oefengebied en dragen ze over naar de “gevechtsleiders” voordat de daadwerkelijke oefening begint. Op het moment dat de oefening afgelopen is draagt de gevechtsleiding de vliegtuigen weer over aan de luchtverkeersleiding en wordt het proces in omgekeerde volgorde gevolgd. Zo houden wij als team van “Air Controllers” , dus luchtverkeersleiding en luchtgevechtsleiding, alle deelnemers gezamenlijk in de gaten en dragen wij ons steentje bij aan het veilige verloop van de oefening. Naast veiligheid is snelheid ook belangrijk, het kost veel tijd voordat 50 vliegtuigen gestart en weer geland zijn. Daarbij is het van belang dat de deelnemers zoveel mogelijk tijd kunnen oefenen en dus zo min mogelijk tijd kwijt willen zijn aan het heen en weer vliegen.”
6. Op welke manier houden jullie als luchtverkeersleiders rekening met de ver-schillende vliegtuigen en de omgeving?
“Voor aanvang van de oefening krijgen alle deelnemers een “briefing”. Tijdens deze briefing informeert een luchtverkeersleider de deelnemers over de lokale procedures. Belangrijk onderdeel van deze briefing is het informeren van de deelnemers over de omgeving van vliegbasis Leeuwarden en het beperken van de geluidshinder. Tijdens de oefening zelf houden we goed in de gaten of de vliegers zich aan de afgesproken procedures houden m.b.t. het beperken van geluidshinder. Eventuele afwijkingen worden meteen besproken met de dienstdoende Ops-officier. Daarnaast wordt dit besproken tijdens de “debriefing” na iedere oefensessie. Verder is voor ons van belang dat we weten wat de vliegeigenschappen zijn van de deelnemende vliegtuigen, zodat we daar rekening mee kunnen houden met starten en landen. Dan gaat het met name om snelheidsverschil, zo zorgen we er voor dat de we iets meer ruimte inplannen tussen een langzamere vlucht en een snellere vlucht. Hiermee voorkomen we dat vliegtuigen hun nadering moeten afbreken en daardoor een extra nadering moeten maken.”
13-04-2025 Prikbord
13-04-2025 Prikbord
11-04-2025 Actueel, Dorpsbelang
11-03-2025 Actueel, Dorpsbelang
04-02-2025 Dorpsbelang, Prikbord
11-04-2025 Kerknieuws
15-03-2025 Kerknieuws
30-01-2025 Kerknieuws