Er is veel veranderd in de zorg. Waar voorheen alles door de overheid werd geregeld is de verantwoordelijkheid voor het zorgbeleid verhuisd naar de gemeenten. Dit heeft tot gevolg gehad dat nu de gemeenten er voor moeten zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. De gemeente geeft ondersteuning thuis via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Officieel heet deze wet Wmo 2015.
Ondersteuning thuis vanuit de Wmo
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de ondersteuning van mensen die niet op eigen kracht zelfredzaam zijn. Het gaat bijvoorbeeld om:
begeleiding en dagbesteding;
ondersteuning om de mantelzorger tijdelijk te ontlasten;
een plaats in een beschermde woonomgeving voor mensen met een psychische stoornis;
opvang in geval van huiselijk geweld.
Huishoudelijke hulp toelage (HHT) Sinds 1 januari 2015 ontvangen minder mensen huishoudelijke hulp vanuit de Wmo. Met de HHT kunnen de meeste gemeenten Wmo-cliënten huishoudelijk hulp laten inkopen tegen een lagere eigen bijdrage dan de werkelijke kostprijs. De huishoudelijke hulp is daarbij in loondienst bij een aanbieder. Het is echter een beperkte groep die voor deze regeling in aanmerking kan komen.
Voor de hulp die geboden wordt in een persoonsgebonden budget zal een eigen bijdrage worden gehanteerd afhankelijk van uw inkomen. Dit wordt geïncasseerd door de CAK.
Vragen
Deze veranderingen roepen veel vragen op en men weet niet goed waar de juiste informatie te vinden.
Voor vragen met betrekking tot thuisondersteuning kunt u terecht bij het WMO loket van de gemeenteWaadhoeke. U komt dan in contact met het gebiedsteam welke uw aanvraag zal behandelen. Het gebiedsteam maakt een afspraak voor een zogenaamd ”keukentafel gesprek”
Dit is een gesprek wat bij u thuis aan de keukentafel plaats vind zodat er goed en in een vertrouwde omgeven kan worden besproken wat u nodig bent en of u hiervoor in aanmerking komt.
Voor vragen omtrent de WMO: Wat is het en bij wie moet ik zijn en kom ik in aanmerking voor hulp of voor andere vragen, kunt u contact opnemen met het WMO platform Waadhoeke regio Menaldumadeel. Dit kan per telefoon of per mail; e.haisma@kpnplantet.nl of 0518452393.
Spreekuur in Nij Franjum
Elke week houdt het Gebiedsteam Waadhoeke, regio Menameradiel, Littenseradiel spreekuur in Nij Franjum. Dat is op dinsdag van 14.00 – 16.00 uur. Het is een inloop spreekuur. U kunt er dus zonder afspraak naar toe en uw verhaal doen en/of hulpvraag stellen.
Vanuit het dorpsbelang Marsum kunt u ook voor vragen terecht bij Tjitske Sijbesma.