Zaterdag 25 februari was het de laatste verkoopdag voor Klaske Giesing. Dat mocht niet onopgemerkt voorbij gaan. Daarom was er koffie met oranjekoek voor de klant. En daarom was een delegatie van Dorpsbelang erbij om Klaske uit te zwaaien.
Voorzitter Geert Verf bedankte Klaske. Niet alleen voor de exploitatie, maar ook voor het mee opzetten van de winkel. Toen in augustus 2005 de bakkerswinkel van Boukje Julianus sloot, vroeg Dorpsbelang of ze het wilde overnemen. Daar had Klaske wel oren naar. De kinderen waren groter, ze had ervaring in de detailhandel en ze zat er net aan te denken weer werk te zoeken. Werk dichtbij huis leek haar wel wat.
Voordat het zo ver was moest eerst nog ruim een jaar voorbereid worden. Heel wat vergaderingen hebben we met en bij Klaske gehouden. Samen met de gemeente, woningstichting en KNHM die mee hielpen met het opzetten van de winkel, zowel financieel als met bestuurlijke ondersteuning.
In november 2006 opende toenmalig wethouder Marja v.d. Meer de bakkerswinkel. Er was veel publiciteit. Niet alleen van de provinciale media, zoals Leeuwarder courant, Friesch dagblad, Omrop Fryslan en GPTV, maar ook van de landelijke media.
Dat kwam omdat het een provinciaal en landelijk voorbeeld was van projecten die de leefbaarheid bevorderen. De Bôlekoer werd ook zo beoordeeld. Dorpsbelang betaalde en onderhield de blokhut en Klaske zou de exploitatie doen met alle verantwoordelijkheden die daarbij horen. Minimaal voor twee jaar, het werden er ruim tien.
Zonder Klaske was de bakkerswinkel er niet geweest, memoreerde Dorpsbelang. Er was geen andere kandidaat. Daarom best een risicovol project vanwege de investering, maar er was vertrouwen in Klaske haar toezegging. En dat heeft ze mee dan waargemaakt. Ook al was de winkel niet de hele week open, het zat wel de hele week in haar hoofd. En Klaske en Sije moesten hun vrije tijd daar omheen plannen. Ruim 10 jaar lang. Een tijd geleden wilde ze het rustiger aan doen. Teatske van der Meulen werd bereid gevonden te helpen.
Met de verantwoordelijkheid voor de exploitatie, met het afstaan van een deel van hun erf gedurende ruim 10 jaar, heeft Klaske meegeholpen de leefbaarheid van ons dorp te bevorderen. De winkel zorgde niet alleen voor brood en banket, maar ook voor sociale contacten. Voor klanten onderling, maar ook door de klantvriendelijke benadering van Klaske. Altijd een gesprekje aangaan met de klant. Er werd veel met haar gedeeld. Dat zal Klaske zelf straks ook gaan missen. Een paar maanden geleden nam ze het besluit te stoppen. Vandaag is dan het moment. Best lastig.
Dorpsbelang bedankte Klaske ook voor het vinden en inwerken van een opvolger. “Hartstikke fijn dat je doet. Het hoeft niet, het hoort niet bij jouw verantwoordelijkheid, maar je doet het wel. We knijpen onze handen dicht met een opvolger”.
Esseline Beimers zal de winkel doorzetten. Komende dinsdag is de winkel dicht, maar vanaf woensdag de doorstart. Voorlopig nog op de huidige locatie, met dank aan Klaske en Sije dat ze die mogelijkheid nog bieden.
Dorpsbelang is samen met Esselina bezig met het vinden van een nieuwe locatie. Later meer nieuws hierover. Voor nu: Klaske bedankt!
Het bestuur van Dorpsbelang
Op de foto’s (van o.a. Arend Jan Talens) een impressie van het uitzwaaien van Klaske en ook Teatske.