Historische vereniging Aed Levwerd uit Leeuwarden stak zaterdag 1 juni de gemeentegrenzen over voor een excursie naar Marsum. Slot, kerk en café stonden op het programma.
De site www.liwwadders.nl schreef het volgende verslag van het bezoek:
“Een leerzame excursie stond er zaterdag voor de werkgroepleden (met aanhang en enkele speciale gasten) van de Leeuwarder historische vereniging Aed Levwerd op het programma. Op uitnodiging van burgemeester Tom van Mourik van Menameradiel (oud-wethouder van Leeuwarden) werd een bezoek gebracht aan Marsum.
Het programma begon in Nij Franjum (multifunctioneel dorpshuis). Werd vervolgd met een fraaie rondleiding door het dorp (Geert Verf), daarna de behandeling van de geschiedenis van de Pontianuskerk uit 1200 (met orgelspel van Theo Jellema – Bach), het roemruchte leven van de Leeuwarder advocaat Henricus Popta en zijn nalatenschap zijn zomerverblijf het Poptaslot (voorheen Heringastate) en een nazit in café Het Grauwe Paard.
Gewapend met de kennis van maar liefst elf toespraken (Marsum: Mersken = laagliggend land) werd in het café de balans opgemaakt. We zagen de duurste openbare basisschool van het land (sterk geïsoleerd in verband met de vliegtuigen van de vliegbasis), de oudste bedsteden van het land (Poptaslot), het oudste café van Nederland (?), het woonhuisje van de gevallen burgemeester van Leeuwarden Loekie van Maaren (Slotleane 2, waar haar man Bert door de hoge toiletpot niet met de voeten bij de vloer kon komen – boek Hoezo burgemeester), de slachtplaats van de koe voor de 26 vrouwen in het vrouwengasthuis (die in ruil de eikenhouten meubelen van het slot moesten wrijven – gebruikt tot in de jaren zeventig!) en werden op de hoogte gebracht van de concurrentiestrijd van de horeca in het dorp.
Over dat laatste: de vrede is inmiddels getekend. Bij festiviteiten gaan de horecazaken op slot en wordt er gezamenlijk feest gevierd in de feesttent. Bij oud en nieuw krijgen enkele bewoners een zak geld waarmee het gezamenlijke vuurwerk wordt aangeschaft.
Na de kroketten, het suikerbrood en de beerenburg ging het gezelschap voldaan op de fiets terug naar de hoofdstad.”