Laatste update zondag, 8 december 2024
dinsdag, 30 november 2021 Actueel
Anja Riem is al een aantal maanden de nieuwe directeur van OBS de Pôlle in Marsum. Hoog tijd voor een kennismakingsgesprek.
Anja woont in Franeker, getrouwd met André Groen (G2 Makelaars) en moeder van vier kinderen. Dochter van 18, zoon van 15, dochter van 12 en nog een zoon van 4. Een gezin met drie pubers en een kleuter. Lekker druk, leuk en gezellig gezin, lacht Anja. Ze houdt van hardlopen (halve marathon, Berenloop Terschelling, Vuurtorenloop Vlieland, Slachtemarathon), ze mag ook graag mountainbiken en is verliefd op de Waddeneilanden. Het hele gezin is sportief ingesteld. “Mooi om even uit je hoofd te stappen”.
Ze werkt drie dagen, op maandag, dinsdag en donderdag. Soms wat meer als het werk dat vraagt. Niet alles laat zich in die drie dagen proppen. “Op mijn 21e ben ik als leerkracht voor de klas begonnen, nu bijna 25 jaar in het onderwijs. In Menaam stond ik voor de klas, in Sneek werkte ik in het speciaal basisonderwijs op de Sûdwester, in Dronryp (als leerkracht en Ib’er, eerst in combi, later helemaal als Ib’er), Berltsum, Minnertsgea, Eastermar, Stiens, in Froubuurt en op Schier. Veel ervaring opgedaan op verschillende plekken, de meeste bij onderwijsgroep Elan. Toen ik een gesprek had met de toenmalig directeur-bestuurder Mark Vrolijk vroeg hij me of ik een opleiding wilde doen voor schoolleider. Het bleek een opleiding te zijn die me geweldig aansprak. Je krijgt meer inzicht in wie je zelf bent, wat je kwaliteiten en drijfveren zijn. Het was een boeiende ontdekkingsreis voor me. Ik voelde dat ik er een vervolg aan wilde geven. Als Ib’er kan je veel, maar als directeur leidt je wel het hele schoolproces, samen met het team.
In Froubuurt ben ik 3,5 jaar geleden directeur geworden. Daarnaast was ik nog ib’er op de basisschool op Schiermonnikoog. De combi was pittig, maar het eilandgevoel vond ik geweldig. Fietsen langs de waddenkant op weg naar je werk vond ik een schitterende beleving. De dynamiek, de eilander gemeenschap, ik kon het moeilijk loslaten, dat heeft me op de laatste werkdag wel tranen gekost. Ik werk met volledige overgave, loslaten kan ik, maar het doet wel wat met, vooral de kinderen die extra zorg nodig hebben los te laten. Toen ik gevraagd werd voor Marsum was het net voor de tweede lockdown. Ik wilde het in Froubuurt graag eerst goed afronden. Dat zegt wel wat over mij. Jullie zijn daarom niet direct van me af”, grapt Anja met een serieuze ondertoon.
“De school in het dorp is een onderdeel van de gemeenschap. Er is hier veel te doen. Er zijn in korte tijd veel wisselingen in personeel geweest, Juf Lara, Thea de ib’er en de directeur Jaap Korte gingen weg. Drie nieuwe teamleden kwamen. Je moet weer een nieuwe balans met elkaar vinden. Onderwijsinhoudelijk was er al een hele slag gemaakt. Van zwak naar voldoende. Je moet dat borgen en altijd blijven zien naar wat beter kan. Steeds blijven ontwikkelen, mensen daarin meenemen, op een school ben je nooit klaar. Het drietalig onderwijs heeft destijds wat gebracht, maar ook veel energie genomen. Wat kun je daar nog van gebruiken? Verder wil je de regels duidelijk stellen en ook het groepsdynamisch onderwijs meer vorm gaan geven. Dat je als leerling ook verantwoordelijkheid leert dragen, ook voor de groep. Als directeur moet je niet alleen onderwijsinhoudelijk bezig zijn, maar ook staan voor de teamgroei en voor de voorwaarden. In dat laatste valt hier ook een verbeterslag te maken. Denk aan het verwaarloosde gebouw, schoolplein en de ventilatie op school die beter moet. De school is nu een jaar weer voldoende. De ouders kunnen met een gerust hart hun kind hier naar school laten gaan. De basis is goed en er zit nog meer potentie in. Ja, het kan altijd nog beter. Hoe kunnen we de eigen talenten bij kinderen een betere plek geven en wat vraagt dat dan van ons? Je wilt van meer sturend naar meer coachend toe, ook wetende dat sommigen de sturing nodig houden. Je moet daarom ook goed differentiëren.
Het leerlingenaantal zit al jaren tussen de 70-75. We hebben 15-20 kinderen per combi groep. Een goed werkbaar aantal. De school staat op een mooie locatie, centraal in het dorp, betrokken ouders, en ook een betrokken Dorpsbelang, een echt onderdeel van de dorpsgemeenschap. De uitstraling van het plein moet beter. Daar zijn we nu ook mee bezig. De Oudercommissie is heel fanatiek en zet zich volledig in bij activiteiten en andere ondersteuning. Ze hebben leuke ideeën. De MR is ook erg betrokken en denken goed mee. Er is een enthousiast team met actieve leerkrachten, er is rust in de school en een prettige sfeer. Een basis waarbij je tot leren komt.
Ik nodig ouders uit voor een kopje koffie. Ik ontmoet ouders op het plein, je hoort dan veel, je pikt er altijd weer wat van op. Het contact met de ouders is meer dan alleen een kind gesprek. Zonder goede communicatie red je het niet”.
Heb je al feed back van teamleden gehad? Op dat moment stapt Marian binnen, zij is sinds een jaar de intern begeleider van de school. Marian neemt geen blad voor de mond. “Het is hier een heel fijne werksfeer. Nog geen dag met tegenzin gegaan. Fijn team hier. Dat vind ik niet alleen, maar ook de leerkrachten die hier langer werken. Dat merkte ik ook tijdens de teamdag vorige week. Met Anja als directeur gaan we het hier zeker redden”, lacht Marjan.
18-11-2024 Dorpsbelang, Prikbord
21-10-2024 Actueel, Dorpsbelang, Prikbord
04-12-2024 Kerknieuws
30-10-2024 Kerknieuws