Het startbanenstelsel en de Noord-oost rolbaan van de vliegbasis Leeuwarden worden deze zomer gerenoveerd. Het betreft het tienjaarlijkse groot onderhoud waarbij de asfalt- en antiskidlagen worden vervangen.
Van 29 juli tot en met 11 oktober 2013 vinden er diverse werkzaamheden plaats op de Vliegbasis Leeuwarden.
Geen vliegbewegingen
Door de baanrenovatie vinden er geen F-16 vliegbewegingen plaats van 12 augustus tot en met 11 oktober. De Search and Rescue (SAR) helikopter blijft wel gewoon vliegen. De F-16’s verhuizen in deze periode naar vliegbasis Volkel (week 33 – 36) en vliegbasis Eindhoven (week 37 – 41). In week 31 en 32 wordt er mogelijk gevlogen vanaf de korte baan vanwege de voorbereidingen voor de werkzaamheden .
Onderzoek naar niet-gesprongen explosieven
Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de vliegbasis intensief gebombardeerd door onder andere Engelse en Amerikaanse vliegtuigen. Niet alle explosieven zijn daadwerkelijk geëxplodeerd. Een deel van deze niet-gesprongen explosieven liggen nog in de grond op diverse plekken op de vliegbasis. Defensie doet daarom altijd een onderzoek naar de mogelijkheid of er niet-gesprongen explosieven liggen op de plaatsen waar zij werkzaamheden uitvoeren. Uit het onderzoek bij de start- en landingsbaan en de noord-oost rolbaan blijkt dat er in totaal 27 zogenaamde ‘verdachte objecten’ in het gebied zijn gevonden. Deze ‘verdachte objecten’ worden vanaf 12 augustus aanstaande, nadat de asfaltlaag is verwijderd, benaderd. Hierna is aan te geven of het daadwerkelijk gaat om een niet-gesprongen explosief of dat het om andere voorwerpen van metaal gaat.
Bomterpen
Mochten er daadwerkelijk niet-gesprongen explosieven liggen, dan verwijdert de Explosieve Opruimingsdienst Defensie (EOD) de niet-gesprongen explosieven met behulp van zogenaamde ‘bomterpen’. Dit is een werkwijze waarbij rondom ieder explosief een constructie van containers en zand wordt geplaatst.
Grondschok
Mocht het explosief tijdens de werkzaamheden onverhoopt exploderen dan komen er, door het gebruik van bomterpen, geen scherven vrij. Hierdoor hoeven bewoners de woning niet te verlaten. Wel is het mogelijk dat mensen en dieren bij een eventuele explosie een grondschok voelen. Dit komt doordat de explosie zich via de grond verplaatst.
Omwonenden
Omwonenden en perceeleigenaren rondom de vliegbasis zijn op de hoogte
gebracht middels een brief van de gemeente Leeuwarderadeel en
Menameradiel. Afgelopen donderdagavond zijn tijdens een informatiebijeenkomst de betrokkenen nader geïnformeerd over de werkzaamheden.