Laatste update zondag, 13 oktober 2024
vrijdag, 5 februari 2021 Actueel
Maandag 8 februari gaan de kinderen weer naar school. “We zijn druk bezig om alles in gereedheid te brengen. De groepen zijn verdeeld in kleinere groepen. Er is een apart deel voor de leerkracht, de klassen hebben eigen in- en uitgangen en elke groep heeft een eigen toilet. Leerkrachten Lara en Trea prijzen zich gelukkig dat de school (van Elan onderwijsgroep) al deze faciliteiten kan bieden. Elke groep een eigen ingang, dat kan op heel veel scholen niet. Ook zijn we blij dat we hier de ruimte hebben en dat er heel veel geïnvesteerd is in digitalisering. Al ver voordat we van Corona hadden gehoord. Zo heeft iedere leerling een eigen i-pad. Dat heeft ons de afgelopen periode enorm geholpen. Het onderwijs kon daardoor digitaal redelijk goed doorgaan. Zelfs muzikale vorming en ook bewegingsactiviteiten hebben we aangehouden. Ook was er een apart programma voor het creatieve vak. Thuis opdrachten uitvoeren en het resultaat op foto’s laten zien. Soms een quiz er tussendoor. Al met al hebben we toch best nog veel kunnen doen, al kan het niet op tegen fysiek onderwijs. Je hebt minder leermiddelen bij de hand. Het ging, maar het was een pittige periode, die veel van ons en onze collega’s gevraagd hebben. Er moest niet een collega ziek worden, want dan zat je wel aan. Gelukkig voelden we ons enorm gesteund door onze directeur Jaap, die inviel en ondersteunde waar het kon en ook ons bestuur dacht goed mee. Er was veel contact over en weer. Wat ons ook geholpen heeft, is dat we veel ervaring hadden opgedaan vanuit de 1e lockdown. En dat, zoals gezegd, de ICT hier op school gewoonweg top is. We konden daarom snel het digitaal lesgeven opstarten in de 2e lockdown. Pittig was ook dat we overdag noodopvang boden aan de kinderen van ouders die cruciale beroepen hadden. Al met al toch 15 van de 75 kinderen. Dat was soms zwaar om te combineren met digitaal lesgeven. Vooral omdat je met beperkte bezetting werkt. We waren met maximaal drie leerkrachten aanwezig. Elke dag hadden we om 8.45 uur een dagopening. Een groep met eigen groepsleerkracht, dan lesgeven, om 13 uur afsluiting met jouw groep en daarna soms nog individueel les als het tussendoor niet gelukt was. We waren overdag constant beschikbaar. En belangrijk was natuurlijk de inzet van de kinderen zelf en de begeleiding die vanuit huis gegeven kon worden. In de ene situatie lukte dat beter dan in de andere. Als leerkracht ben je ook daarvan afhankelijk.
Maandag weer open
Ja, maandag weer open. We vinden het in de eerste plaats heel fijn voor de kinderen en ook voor de ouders die soms in een spagaat zaten. De kinderen vinden het fijn elkaar straks weer te zien. Voor ons is het heel dubbel. We zijn druk bezig om alles goed te regelen, maar we zijn nog niet klaar. Dit weekend gaan andere leerkrachten verder om de school in te richten volgens de regels. We proberen het zo goed mogelijk te doen, zo veilig mogelijk, maar het blijft natuurlijk zorgelijk. Niet alle richtlijnen zijn makkelijk uitvoerbaar. Het is snel omschakelen. Voor ons als leerkrachten moet het ook veilig zijn. We hebben gelukkig een eigen ingang, we nemen pauzes om de buurt, we krijgen spatschermen om onze werkhoek en we houden de groepjes gescheiden van elkaar. Mocht iemand Corona krijgen dan hoeft alleen dat groepje in quarantine. 100% sluitend is het niet, want kinderen spelen buiten ook met elkaar, ook buiten hun schoolgroepje om. Als een groepje thuis moet zitten, dan moet het onderwijs wel doorgaan voor hen. We moeten het fysiek en digitaal lesgeven dan combineren. We zijn nog aan het bekijken hoe we dat het beste kunnen doen. Veel hangt ook van ons gedrag en hygiëne af. We moeten 2 x per dag alles schoonmaken, we moeten met de kinderen 5 x per dag handenwassen (dat vraagt best veel tijd) en er moet een afstand tussen kinderen en leerkrachten zijn. Kinderen hoeven geen mondkapje voor. Wij mogen dat wel, maar je mimiek is dan weer minder zichtbaar voor de kinderen en soms ben je iets lastiger te verstaan. En praten is toch een groot deel van ons vak. Bij neusverkoudheid moeten de kinderen thuis blijven. Maar ja, als de ouders naar hun werk moeten? Dat zal best wel eens spanning geven. We moeten veel ventileren. De buitendeur zal ook geregeld openstaan. Er komt een vorstperiode aan. Dat zal vast meer neusklachten geven. Tja…
We moeten goed alert blijven. Heel veel scholen gaan niet openen. Ze vertrouwen het niet. Wij proberen het wel, vol goede moed, maar als we het niet vertrouwd vinden, trekken we aan de bel. Dat is een afspraak met de directeur en het bestuur. We proberen er alles aan te doen om niet ziek te worden of anderszins uit te vallen. Vervanging is er niet. Dan staat jouw collega alleen voor een groep van 40 leerlingen. Niet te doen natuurlijk. We hebben als leerkrachten unaniem er mee ingestemd om de school te heropenen. En daar zetten we met zijn allen de schouders dubbel en dwars onder. We gaan ervoor”, aldus de juffen Lara en Trea.
Bij de foto (G. Verf): De leerkrachten Lara (links) en Trea (rechts) in een klas, waarin verschillende groepen apart van elkaar kunnen zitten.
13-10-2024 Prikbord
04-10-2024 Prikbord
01-10-2024 Prikbord
25-06-2024 Dorpsbelang
16-04-2024 Dorpsbelang
09-09-2024 Kerknieuws
03-09-2024 Kerknieuws
04-07-2024 Kerknieuws