Zoals bekend is er na maar liefst 123 jaar na de oprichting een einde gekomen aan muziekvereniging Ons Genoegen in Marsum. Het korps heeft na ruim een eeuw van muzikaal plezier, verbinding en prestaties zijn laatste noten gespeeld. Op 18 november stonden de leden, partners en oud-bestuursleden tijdens een besloten bijeenkomst stil bij de opheffing van hun geliefde muziekvereniging.
Van bescheiden begin tot muzikale hoogtepunten
Ons Genoegen werd in 1901 opgericht als gevolg van een samengaan van de Marsumer fanfarekorpsen Verdi (gegoede burgerij) en Onder Ons (arbeidersstand). Na vele jaren in het cafie van Moeke Verf te hebben gerepeteerd, stak het korps in de dertiger jaren van de vorige eeuw over naar het tegenovergelegen café “’t Grauwe Paard” om aldaar op de bovenzaal te gaan repeteren en concerteren, om vervolgens begin tachtiger jaren te verhuizen naar dorpshuis Nij Franjum.
Het korps maakte furore in de hoogste afdeling van de provinciale muziekbond. Marsum werd met Ons Genoegen zelfs zo succesvol dat een speciale afdeling werd opgericht voor de beste muziekkorpsen van Friesland, waartoe het Marsumer korps ook behoorde. Op het moment van opheffing speelde het korps nog in de afdeling Uitmuntendheid (tegenwoordig derde divisie) van de provinciale en landelijke muziekorganisatie.
Na talloze malen begeleiding van kaatspartijen, optochten, begeleiding kerstzangdiensten en concerten, waarvan het evenement Flamke eind 2022 velen nog helder voor de geest zal staan, is het nu gedaan met fanfareklanken in Marsum.
Een waardig afscheid, donateurs én vrijwilligers bedankt!
Tijdens de besloten afscheidsbijeenkomst spraken diverse betrokkenen de aanwezigen toe. Oud-leerkracht en oud-directeur van basisschool De Pôlle, Folkert Beimers, benadrukte het belang van het korps voor de gemeenschap en de sterke band met de school. Oud-bestuurslid Ane-Peter van Dijk haalde herinneringen op aan de oprichting en geschiedenis van het korps. Voorzitter Ruthger Zijlstra blikte terug op de rijke geschiedenis van de vereniging en bedankte in het bijzonder de vrijwilligers en donateurs die mede het bestaan van Ons Genoegen decennialang mogelijk hebben gemaakt.
Plaquette
Na de toespraken heeft Folkert Beimers een bronzen plaquette – ter herinnering aan het korps – welke is aangebracht op de zuidgevel van het café, onthuld; “opdat wij niet vergeten”.
De toespraak van Folkert Beimers is hier te lezen: