Laatste update donderdag, 12 september 2024
vrijdag, 7 juni 2019 Vliegbasis
IN DEZE EDITIE:
Vanaf vliegbasis Leeuwarden opereren momenteel 11 jachtvliegers voor de Fighter Weapons Instructor Training (FWIT). Deze hoogwaardige praktijktraining begon vorige week. Vliegers leren onder meer alles over de wapens aan boord en de tactieken om ze te gebruiken tijdens luchtoperaties.
Deze vliegers worden opgeleid om hun kennis over te dragen op nieuwe vliegers. De FWIT-klas bestaat uit Belgen, Portugezen en Nederlanders. De deelnemers behoren tot de zogenoemde European Participating Air Forces, kortweg EPAF.
De 7 maanden durende opleiding begon 4 weken geleden met een theoriedeel. Opgedane kennis over tactieken, sensoren en wapensystemen worden nu in praktijk gebracht. Ook de C-130 Hercules transporteenheid plukt vruchten van deze FWIT. De toestellen zijn inzetbaar in gebieden met vijandelijk dreiging. De Herculesvlieger leert nu, tijdens de zogenoemde Transport Weapons Instructor Course (TWIC), hoe hij in een missiegebied vuursteun van jachtvliegtuigen kan gebruiken om zelf veilig te opereren.
De FWIT en TWIC duren tot en met 1 november.
Als alles volgens plan verloopt krijgen 11 jachtvliegers en 6 vliegers van een C-130 Hercules transportvliegtuig op 14 november hun blauwe wapeninstructeursbadge met bijbehorend diploma.
KANTOOR- EN LESGEBOUW F-35 GEREED
De bouw van het kantoor- en lesgebouw voor de inzet van de F-35 op vliegbasis Leeuwarden is klaar. Op 16 april is op de vliegbasis het bouwkundige deel door het Rijksvastgoedbedrijf officieel overgedragen aan Defensie. Hierna kan het gebouw worden ingericht. Naar verwachting is het kantoor en -lesgebouw begin augustus operationeel.
Het gebouw gaat onder andere gebruikt worden voor het trainen van gevechtsvliegers. Omdat het zo’n specifiek gebouw is met een bijzondere functie zijn er strenge veiligheidseisen gesteld. Dat vereiste nauwkeurige afstemming tussen alle partijen. Inmiddels zijn ook andere deelprojecten binnen het F-35 programma op Leeuwarden met de uitvoering begonnen, waaronder de aanpassingen van de bestaande hangaars en het squadrongebouw.
Werkzaamheden op vliegbasis Volkel gestart
Het Rijksvastgoedbedrijf is opdrachtgever namens Defensie en coördineert de bouwwerkzaamheden binnen het hele F-35 infrastructuurproject. Op de vliegbasis Volkel is inmiddels gestart met een identiek kantoor- en lesgebouw als op Leeuwarden. Deze opdracht wordt ook uitgevoerd door Aannemingsmaatschappij Friso uit Sneek. Het F-35 infrastructuurproject loopt nog door tot eind 2023.
FRISIAN FLAG 2019 TERUGBLIK
Van zondag 31 maart tot en met vrijdag 12 april vond op vliegbasis Leeuwarden de internationale jachtvliegoefening Frisian Flag 2019 plaats. Jachtvliegers uit Nederland, Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Polen en Zwitserland beoefenden gedurende twee weken complexe missies in internationaal verband. Vanuit Engeland is een DA-20 ingezet. In totaal zijn een kleine duizend vluchten uitgevoerd met 50 jachtvliegtuigen.
Daarnaast namen er ook ondersteunende vliegtuigen deel vanuit Nederland, Duitsland, Amerika, Frankrijk, Italië en Engeland. Deze vliegtuigen vielen onder de tankeroefening ‘EART’, een op zichzelf staande tankeroefening vanuit Eindhoven die goed aansluit bij Frisian Flag.
Tijdens Frisian Flag 2019 zijn een aantal luchtverdedigingssystemen en radarsystemen ingezet om de scenario’s zo realistisch mogelijk te maken.
Ook dit jaar konden veel mensen kennis maken met de oefening en de werkzaamheden van de Koninklijke Luchtmacht via het programma in de tent naast de baan.
De weersomstandigheden waren voor de omgeving ideaal en zorgden voor een goede verspreiding van het geluid. Het aantal klachten was dan ook aanmerkelijk lager ten opzichte van andere jaren.
Nieuw tijdens Frisian Flag 2019 was dat het eerste operationele militaire geluidsmeetnet ter wereld via internet toegankelijk was. Zo kon men voor het eerst tijdens Frisian Flag meekijken in de vliegbewegingen en het geluid dat daarbij hoort. Die transparantie werd gewaardeerd door de omwonenden.
Tijdens de oefening was er helaas ook droneactiviteit rond het veld. Via de media is de omgeving meerdere keren opgeroepen om te stoppen met droneactiviteiten vanwege de gevaren voor de (vlieg)veiligheid.
Commandant Vliegbasis Leeuwarden Arnoud “Ditch” Stallmann: “Het was een goede oefening. Onze teams zijn echt beter geworden de afgelopen twee weken. Je ziet tegenwoordig het grote belang van optreden in coalitieverband. Frisian Flag is essentieel om als coalitie te trainen en moet daarom jaarlijks plaatsvinden. Daardoor verloopt de samenwerking een stuk gesmeerder en we brengen onszelf daarmee naar een hoger niveau.“ Iedereen wordt door de organisatie bedankt voor de inzet en support. De evaluatiepunten worden gebruikt voor een nog succesvoller FrisianFlag2020!
Dit jaar hebben we het wederom anders aangepakt tijdens Frisian Flag: we hebben een aantal van jullie weer de mogelijkheid geboden om een kijkje te komen nemen bij de oefening. Er stond voor het tweede achtereenvolgende jaar een grote tent op het veld, waarin we een maximum aantal mensen konden ontvangen voor het ochtend- en middagdeel. Onder andere vertegenwoordigers van dorpsbelangen, wijkverenigingen en het COVM zijn op bezoek geweest. Dit jaar wilden we graag een beter inzicht geven in wat de oefening precies inhoudt en waarvoor we deze twee weken hebben geoefend. We zijn blij met alle reacties die we hebben gekregen.
Om geluidbelasting te bepalen registreert de minister van Defensie elk jaar gegevens van feitelijk gebruik door militair luchthavenluchtverkeer van militaire luchthavens waarvoor een luchthavenbesluit is vereist. Dit rapport geeft een totaaloverzicht van het aantal meldingen van geluidoverlast in 2018. U vindt het rapport hier: //www.defensie.nl/
22 juni Stichting Hoogvliegersdag
29 juni Veteranendag (extra openstelling ivm fly by Den Haag)
Fighter Weapons Instructor Training (FWIT) 2019 (t/m november)
QRA taak (t/m begin juli)
09-09-2024 Prikbord
09-09-2024 Prikbord
07-09-2024 Prikbord
09-09-2024 Kerknieuws
03-09-2024 Kerknieuws
04-07-2024 Kerknieuws