Eens per 2 jaar is er een Nederlands Kampioenschap Prepareren. Ook dit jaar vond die weer plaats in het Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden. De beste preparateurs van het land doen daar aan mee. “Nee, zij zijn toch nog net iets beter”, lacht Bennie Stornebrink op de vraag of hij daar ook aan mee heeft gedaan.
Velen kennen Bennie nog als de slager aan de Skoallestrjitte. Toen de slagerij in 2018 sloot stond de “etalage” eerst leeg. Maar toen Bennie werk maakte van zijn nieuwe hobby, het prepareren (opzetten) van vogels, kwamen er steeds meer mooie vogels achter het grote raam te staan. Menig wandelaar stopt even om een blik te werpen op de schitterende beestjes.
Het idee om de vogels uit te stallen kwam van zijn vrouw, Sjoukje, ook een bekend gezicht voor de meeste Marsumers. “Na enkele jaren werd de kamer te vol en op deze manier konden meer mensen de mooie resultaten bekijken. Winterdag stonden de vogels in het licht, dat gaf een speciaal effect.”
Bennie vervolgt: “Natuurlijk ben ik wel bij het kampioenschap geweest, maar dan voornamelijk om nieuwe ideeën op te doen en tips te krijgen. Ik ben nu ruim 4 jaar bezig en wordt er steeds handiger in. Het resultaat wordt steeds beter. Maar voordat je echt volleerd bent moet je wel 10 jaar ervaring hebben. Er gaat veel tijd in zitten, in het looien, wassen, drogen, modelleren, enzovoort.
Ik wilde deze hobby altijd al gaan doen, maar had er geen tijd voor toen we de slagerij nog open hadden. Vaak ben ik wel een dag bezig met een vogel. En met een kleine ben je net zo lang bezig als met een grote, vaak zelfs nog langer. Een kleine vogel vergt nog meer concentratie. Wat tegenwoordig anders is dan vroeger is dat de natuurlijke afwerking veel belangrijker is geworden. Vroeger zette je de vogel op een stokje en dat was het dan. Nu is het educatieve element veel belangrijker, wordt er een nestje of soms zelfs een diorama, een landschap, om de vogel heen gebouwd.
Het startte voor mij met een cursus op de Veluwe. Je leert dan onder andere welke materialen je kunt gebruiken, zoals een speciaal soort purschuim voor de binnenkant. Ook ijzerdraad en watten gebruik ik veel.”
Bennie houdt ook veel van levende vogels. Als sinds zijn tienerjaren heeft hij er een aantal. Inmiddels zijn het tientallen mooie exemplaren in meerdere grote volières en broedruimtes. Daar gaat er natuurlijk ook wel eentje van dood, daarnaast krijgt Bennie ook geregeld vogels.
Bennie besluit met: “Als iemand een vogel voor me heeft is die welkom (maar wees wel bedacht op vogelgriep). Verder werk ik in opdracht, je kunt altijd even contact met me opnemen, al is het wel meer een werkje voor in de winter dan voor in de zomer. En mocht iemand geïnteresseerd zijn om ook te gaan preparen dan vind ik het ook leuk om in contact te komen.”
Hieronder een greep uit de collectie van Bennie (foto’s: redactie).