Tijdens de jaarlijkse openbare vergadering van Nij Franjum werd duidelijk dat het dorpshuis het afgelopen jaar goed afgesloten heeft. Twee vrijwilligers erbij, een positief saldo, meer bezoekers dan voorgaande jaren en
een vermindering op de energiekosten. Daarnaast werden nog twee nieuwe koelinstallaties aangeschaft. “Na meer dan 30 jaar trouwe dienst werd dat de hoogste tijd”, aldus voorzitter Auke Donga. “De bezetting is goed. Bijna alle dagen zijn er activiteiten, soms zijn 3 of 4 zalen tegelijkertijd bezet. De servieskast is soms helemaal leeg, zoveel gasten zijn er dan. Op een piekmoment zijn er soms 350 tegelijkertijd”, vertelde Gerrit Julianus.
Het aantal vrijwilligers is nu 72. Er zijn 6 groepen die elk een week met elkaar het dorpshuis runnen. De vaste klusgroep zorgt ervoor dat het gebouw en omgeving er picobello bij ligt. Punten van zorg zijn er ook. Het bestuur zoekt nog uitbreiding van één of twee bestuursleden. De communicatie met de vrijwilligers verdient meer aandacht en de onlangs gebouwde website van het dorpshuis moet bijgehouden worden. Dit kan ook door vrijwilligers buiten het bestuur. Geïnteresseerden worden van harte uitgenodigd zich bij het bestuur te melden. Verder is een wens dat er nog een coördinator bijkomt voor een vrijwilligersgroep. Het bestuur deelde verder mee dat het zich beraad over de invulling van de kermis. De kosten worden hoger en de risico’s worden groter. De samenwerking met het café werd geroemd, ook met het elkaar uitlenen of bijspringen bij catering.
De zalen in het dorpshuis hebben namen gekregen die verwijzen naar de states in en rondom Marsum, te weten: Poptazaal, Heringazaal, Dotingazaal, Luniazaal en Uniaberging.
Verder heeft het bestuur nog ambities om het energieverbruik verder naar beneden te brengen. Ze is van plan om met de Marsum Energie Cooperatie (MEK) i.o. in overleg te gaan. Zelf zonnepanelen aanschaffen is te kostbaar. Wel wil het bestuur kijken naar de mogelijk mee te doen aan een duurzaamheidsproject.
Bestuurslid Thomas van Wieren deelde nog mee dat de Aldjiersploech weer van plan is om in de week van kerst tot en met oudjaarsdag radiouitzendingen te verzorgen. Het dorpshuis is dan de hele uitzendtijd open. Op 13 december werken het dorpshuis en de Aldjiersploech weer mee met het opzetten van de grote kerstboom op het plein. En in de nieuwjaarsnacht hopen ze weer een mooi vuurwerkspektakel te houden. De voormalige sponsor is helaas failliet gegaan, maar met behulp van giften moet het weer haalbaar zijn. Giften blijven welkom. Thomas merkte op dat het jaarlijkse vuurwerk niet als vanzelfsprekendheid gezien moest worden. Hij verwees naar Bitgum waar het geen doorgang meer zal vinden.
Ondanks de punten die het afgelopen jaar nog zijn blijven liggen mogen we trots zijn met zo’n prachtig dorpshuis, dat zo goed door vrijwilligers draaiende gehouden wordt. In slechts weinig plaatsen treffen we dat zo aan.