Tijdens de ledenvergadering van Dorpsbelang Marsum op 27 maart is de procedure besproken m.b.t. evaluatie van de herindeling.
Van Menameradiel naar Waadhoeke.
Hieronder treft u de tekst aan.
Inbreng ledenvergadering voorjaar 2019 Marsum, Deinum, Boksum, Blessum en Ritsumasyl
Op 1 januari 2018 is de nieuwe gemeente Waadhoeke ontstaan door samenvoeging van drie gemeenten en een deel van een 4e gemeente. In het herindelingsbesluit uit 2017 is opgenomen dat er een beperkte grenscorrectie kan plaatsvinden aan de oostkant van voormalig Menameradiel. Dit mag maximaal 10% betreffen van het aantal inwoners. De gemeente Waadhoeke neemt hierover een besluit. Als besloten wordt tot grenscorrectie moet gemeente Leeuwarden dat ook willen. Voordat de gemeente hierover een besluit neemt, wil ze eerst horen wat de betreffende inwoners hiervan vinden. Er moet bij grenscorrectie sprake zijn van een groot draagvlak onder de inwoners. Op 4 maart hebben we met de dorpen Boksum, Blessum, Deinum, Ritsumasyl en Marsum en de gemeente Waadhoeke om tafel gezeten. We hebben daar een afspraak gemaakt over de te volgen procedure. Die moet zorgvuldig zijn. Je kan het maar 1 keer doen. Als dorpen zijn we op 19 maart nog een keer bij elkaar geweest, deze keer zonder de gemeente. Daar hebben we besproken wat voor ons een goede procedure is. We hebben dit op vrijdag 22 maart met de gemeente besproken.
En daar is het volgende uitgekomen:
De gemeente geeft aan de vijf Dorpsbelangen schriftelijk informatie over de wet Algemene regels Herindeling.
De Dorpsbelangen plaatsen dit op de website van hun dorp zodat iedereen dat kan lezen en dezelfde informatie krijgt.
Alle dorpen bespreken op de komende jaarvergadering de procedure die we hebben afgesproken. Het is niet de bedoeling om al tijdens de ledenvergadering op de inhoud in te gaan. Dus geen ja of nee. Geen discussie.
– Wel kunnen opmerkingen gemaakt worden over de grenscorrectie.
– Ook kunnen suggesties gevraagd en gegeven worden welke punten in ieder geval meegenomen moeten worden om later een goed besluit te kunnen nemen *
Na de laatste ledenvergadering (Deinum in mei) komen de dorpen en de gemeente weer bij elkaar. Daar worden de bevindingen van de ledenvergaderingen besproken. En er wordt een werkgroep geformeerd uit de vijf dorpen met een procesbegeleider vanuit de gemeente.
Deze werkgroep gaat daarna aan de slag om de procedure verder uit te werken.
Na de zomer zal de werkgroep een raadpleging samenstellen. Deze wordt besproken met de dorpsbelangen en de gemeente.
Na overeenstemming zal de raadpleging ** uitgezet worden in de genoemde dorpen.
In de raadpleging zal in elk geval gevraagd worden of de inwoner zich over een eventuele grenscorrectie wil uitspreken. En zo ja, welke onderwerpen moeten dan beantwoord worden om een goede uitspraak hierover te kunnen doen. Als de meerderheid op voorhand laat weten dat grenscorrectie niet hoeft, dan kan de procedure beperkt gehouden worden.
Na de raadpleging zal de werkgroep feitelijke informatie verzamelen over de genoemde onderwerpen. Na overeenstemming met de dorpen en de gemeente hierover zullen de bewoners deze informatie verstrekt krijgen (per mail, website of huis aan huis).
Daarna zal er een bijzondere ledenvergadering per dorp gehouden worden om de informatie te bespreken en een advies te formuleren over wel of geen grenscorrectie.
* Elk dorp kan haar eigen punten hebben:
Bijvoorbeeld op gebied van: opheffingsnorm school, belastingdruk, vertegenwoordiger Overlegorgaan vliegbasis, duurzaamheid (zonnepark), sportbeleid etc.
** Raadpleging kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld enquête, ronde tafelgesprekken, of ….