Inwoners van Marsum die zich hadden aangemeld voor een glasvezelaansluiting hebben deze week een teleurstellend bericht ontvangen. Omdat er te weinig Marsumers zijn die zo’n aansluiting voor supersnel internet willen, gaat de aanleg niet door.
DFM zorgt er voor dat het abonnement dat de aanvragers al hadden afgesloten komt te vervallen. Bewoners van binnen de bebouwde kom hoeven hiervoor niets te doen.
DFM is ontstaan als een burgerinitiatief. Een groep bewoners die graag heel Fryslân wil aansluiten op het netwerk van de toekomst. Al meer dan drie miljoen woningen in Nederland hebben een glasvezelaansluiting, in Fryslan hebben alleen de inwoners van de stad Leeuwarden de keuze voor glasvezel. DFM is een Coöperatie. Er helpen veel vrijwilligers aan mee die hun kennis en kunde beschikbaar stellen.
Zoals al eerder aangekondigd gaat de aanleg van glasvezel in het buitengebied ten zuiden van de autosnelweg wel door. Hiervoor waren in eerdere instantie al voldoende aanmeldingen binnen. Dat is mooi omdat vooral in het buitengebied het internet vrij traag is. Met glasvezel krijgt men juist zeer snel internet. Dit komt de waarde van een bedrijf of woning vaak ook ten goede. Ook blijft het platteland zo aantrekkelijk om te wonen, recreëren of een bedrijf te hebben.
Bewoners van Ritsumasyl kunnen zich tot 1 oktober nog aanmelden. Daar gaan zowel KabelNoord als DFM op Glas glasvezel aanleggen. Dorpsbelang vraagt zich daarbij wel af of het handig is dat daar twee aanbieders aan de gang gaan en heeft dat ook aan de gemeente gevraagd. Het zou jammer zijn als de straat twee maal achter elkaar open wordt gebroken als dat niet nodig is.