Laatste update zondag, 13 oktober 2024
woensdag, 11 november 2020 Vliegbasis
Het Permanente Geluidsmeetnet Vliegbasis Leeuwarden heeft in het afgelopen jaar gemeten dat de F35 gemiddeld 10 dB(A) luider was dan de F16. Ook is de geluidspiek breder en is het geluid meer laag frequent. Hierdoor ervaren de omwonenden van de vliegbasis meer geluidshinder. Dit deelde Albert Bennen, voorzitter van de zogenaamde Auditcommissie, mee in de vergadering van de COVM vliegbasis Leeuwarden. Ook maakt de auditcommissie zich zorgen over de hoge geluidspieken bij de fietspaden in Marsum en Jelsum.
De basiscommandant liet weten dat hij hoopt dat in de toekomst het geluid beperkt kan worden als er meer ervaring opgedaan is met de F35.Zie voor het volledige verslag van de Auditcommissie hieronder.
Geert Verf gaf in de vergadering aan dat dit geluidsverschil de omwonenden tegenvalt. “Het wordt vergeleken met het geluid van de F16 en met de herinneringen aan de belevingsvluchten van de F35 in 2016. Toen viel het velen mee. Het verschil tussen F16 en F35 was toen amper hoorbaar. Dat werd bevestigd door het NLR die toen geluidsmetingen hield. In hun meetrapport schrijven ze: “Het gemiddelde verschil tussen de maximale piekniveaus van beide toestellen over alle meetposten bedraagt 3 dB(A)”. Dat slaat nu als een boemerang terug.
Verslag Auditcommissie 9-11-2020:
Namens de auditcommissie kan ik u het volgende laten weten:
Op 27 november 2019 vond de eerste operationele vlucht van de F35 plaats. Sindsdien hebben we m.b.v. het PGMN en de flighttracker veel vluchten van de F35 en ook de F16 gevolgd. We hebben daarbij gekeken naar vliegroutes, vlieghoogtes en met name naar de geluidspieken. Hiervoor hebben we de meetpunten gebruikt die bedoeld zijn voor de validatie van de geluidscontouren. Eén in Marsum en één in Jelsum. Deze meetpunten voldoen namelijk aan alle eisen die voor het valideren van de geluidscontour nodig zijn. Nu de F16 en de F35 tegelijkertijd vlogen ging onze aandacht uit naar het verschil in geluid. Beide toestellen zijn hierop nu goed te vergelijken.
Onze bevindingen zijn dat:
– Het geluidsniveau van de F35 aanmerkelijk hoger is dan dat van de F16
– De geluidspiek van de F35 breder is
– En het geluid van de F35 meer laag frequent is.
Door deze drie factoren zullen omwonenden meer geluidshinder ervaren, zoals ook uit de klachtenrapportage van de vliegbasis blijkt. Gemiddeld was het verschil ten nadele van de F35 bij deze contourmeetpunten rond de 10 dBA. Dat is meer dan bewoners op grond van de belevingsvluchten in 2016 hebben verwacht. We hebben ook een beperkt aantal starts en landingen gezien met een veel kleiner verschil dan 10 dB(A).
Harde conclusies zijn nu nog niet te trekken. Ook omdat het aantal vluchten met de F35 nog beperkt is geweest. Onze eerste bevindingen hebben we gedeeld met de wrn basiscommandant. We hebben gesproken over de mogelijkheden om het geluidsniveau van de F35 te beperken. Zo hebben we, zoals binnen de vorige COVM vergadering ook besproken, de mogelijkheid geopperd om minder circuitlandingen en meer straight-in landingen te maken. En om in de toekomst vaker op zicht te landen ipv op de computer. Dat lijkt minder geluid te veroorzaken. We hopen dat bij toename van de F35 vluchten meer mogelijkheden gezien worden om het geluid bij de starts en landingen te beperken. Verder heeft de wrn basiscommandant ons nogmaals laten weten dat de totale hoeveelheid geluid bij de F35 op jaarbasis binnen de huidige geluidscontouren zal blijven.
Staatssecretaris mevrouw B. Visser heeft de auditcommissie de gelegenheid gegeven om in de toekomst met voorstellen te komen die kunnen bijdragen om de geluidshinder te beperken. Het spreekt voor zich dat we dit graag willen doen, uiteraard in overleg met de basisleiding. De omwonenden kunnen rekenen op onze inzet. Maar we vragen daarbij wel geduld. Nogmaals: Conclusies kunnen pas op langere termijn getrokken worden, als er meerdere F35 toestellen gedurende langere tijd vliegen.
Namens de auditcommissie wil ik ook nog meedelen dat we zorgen hebben over de hoeveelheid geluid die met name kinderen ervaren op de fietspaden langs de basis. We hebben geluidspieken tussen de 110 dB(A) en 120 dB(A) gezien, die directe gehoorschade zouden kunnen geven. Er is hierover door de auditcommissie inmiddels contact gelegd met het Pento Audiologisch Centrum te Leeuwarden. We zijn ons aan het oriënteren op het formuleren van een advies aan de staatssecretaris over het instellen van een normering maximaal geluidsniveau. Dat is een complexe materie, dus ook hier zullen we tijd voor nemen. Zorgvuldigheid voorop. Verder heeft de auditcommissie de geluidscijfers opgevraagd bij Defensie die gebruikt worden bij het berekenen van de geluidsbelasting op de twee contourpunten. We verwachten die binnenkort te ontvangen.
Tenslotte de opmerking dat het PGMN en de website vaak bekeken worden. Maandelijks zo’n 2500 keer bekeken door 700 verschillende gebruikers. Het aantal nieuwe gebruikers blijft groeien. Kortom, het PGMN en de website lijken in een behoefte te voorzien.
We hopen u de volgende vergaderingen meer te kunnen meedelen.
Klachten COVM (inbreng Geert Verf)
Voorzitter,
Nog nooit eerder in het bestaan van de COVM zijn er zoveel klachten geregistreerd. Vorig jaar was het al hoog, maar toen was het ook een extreem druk vliegjaar. Dit jaar zien we het omgekeerde. Nog nooit is er in een regulier vliegjaar zo weinig gevlogen als in 2020 tot dusverre. Dit jaar is er geen Frisian Flag, geen wapeninstructeursopleiding, wel een vertraagde instroom van de F35 en zijn er minder oefenvluchten dan gepland.
En dan toch zoveel klachten. En dan niet alleen uit het gebied binnen de geluidscontour, maar uit een veel groter gebied van Friesland.
Ik word door Dorpsbelangen benaderd die voorheen nooit klaagden. Maar die nu aangeven veel hinder te hebben van de F35. En dan moeten we ons beseffen dat het dit jaar vanaf januari gemiddeld om nog maar zo’n twee F35 vluchten per dag ging. Omwonenden vrezen het geluid in de toekomst als het aantal F35 toestellen compleet is. Dat van de F16 zullen ze nog gaan missen.
Het geluid van de F35 valt bewoners tegen. Ze vergelijken het met het geluid van de F16 en met de herinneringen aan de belevingsvluchten van 2016. Toen viel het velen mee. Het verschil tussen F16 en F35 was toen amper hoorbaar. Dat werd bevestigd door het NLR die toen geluidsmetingen hield. In hun meetrapport schrijven ze: “Het gemiddelde verschil tussen de maximale piekniveaus van beide toestellen over alle meetposten bedraagt 3 dB(A)”.
Maar bij het operationele vliegen ervaren de bewoners veel grotere verschillen. De meevaller van 2016 na de belevingsvluchten slaat nu als een boemerang terug en zorgt bij bewoners voor een forse teleurstelling.
Namens vele bewoners uit de Waadhoeke doe ik daarom het dringende verzoek aan de basiscommandant om alles op alles te zetten om de geluidshinder van de F35 in de toekomst te beperken. We hopen dat de auditcommissie u van waardevolle suggesties kan voorzien.
Omrop Fryslân publiceerde er het volgende over:
https://www.omropfryslan.nl/nijs/1006731-f-35-makket-oanmerklik-mear-lud-f-16-soargen-oer-gehoarskea-bern
13-10-2024 Prikbord
04-10-2024 Prikbord
01-10-2024 Prikbord
25-06-2024 Dorpsbelang
16-04-2024 Dorpsbelang
09-09-2024 Kerknieuws
03-09-2024 Kerknieuws
04-07-2024 Kerknieuws