Laatste update zaterdag, 11 januari 2025
maandag, 9 maart 2015 Dorpsbelang
Volgens de kranten, de radio en ook via de televisie wordt 2014 omschreven als een rampjaar. Zonder de grote rampen in de wereld te kort te willen doen moeten wij, als bestuur van de Vereniging voor Dorpsbelang Marssum, constateren dat rampen ons dit jaar niet alleen bespaard zijn maar dat er in ons dorp veel positiefs is gebeurd. Dat het wereldnieuws niet altijd strookt met het Marsumer nieuws is wel bekend. De dreigende ramp in de jaren tachtig van de vorige eeuw waarin afbraak van ons dorp maar nauwelijks voorkomen werd, heeft de wereld verder niet beroerd.
We moeten maar zien wat 2015 ons brengt. Geen afbraakdreiging, in ieder geval voorlopig niet en het lawaai van onze luidruchtige buren zou ook, volgens de laatste berichten , binnen de contouren blijven. We volgen de ontwikkelingen met meer dan gewone belangstelling.
U krijgt dit keer een jaarverslag zonder de gebruikelijke aandacht voor zaken waar we ons intensief mee bezig houden. Zowel de dorpskrant als de website houden u over ons doen en laten goed geïnformeerd. Het is daarom zinloos daar nogmaals een opsomming van te geven. Dit verslag beperkt zich tot die dingen waar wij ook belang aan hechten en waarvan geen uitgebreide reportage in uw nieuwsvoorziening heeft gestaan.
U bent natuurlijk van harte uitgenodigd op de ledenvergadering om uw instemming of kritiek te uiten en ons tips te geven hoe het anders of beter kan.
Wij, als bestuur, gaan met onverminderde energie opnieuw een jaar voor Marsum aan de slag. Niet onberoerd maar steeds standvastig door- en in de aanhoudende perikelen rond de vliegbasis en de gevolgen voor ons( gezondheid) en ons dorp maar tegelijk zeer gesterkt door de positiviteit en saamhorigheid die we mogen ervaren.
Ook dit jaar konden wij gelukkig en met dank, altijd weer een beroep doen op mensen die voor een periode of een enkele klus het bestuur van dorpsbelang willen ondersteunen. Zonder deze hulp zou het voor velen van ons veel moeilijker zijn om handelend op te treden, in het algemeen belang, voor ú en voor de rust en leefbaarheid van Marsum.
In 2014 bestaat het bestuur uit de volgende leden:
Geert Verf voorzitter, Arend Jan Talens vice voorz., Koos van der Meulen penningmeester, Shira Tigchelaar secretaris(ad interim) en de leden Tjitske Sijbesma en Anke Jetske de Boer.
Sjoukje Jorritsma levert als voormalig bestuurslid nog steeds haar gewaardeerde bijdrage. Jeroen Busser heeft als aspirant bestuurslid de meeste vergaderingen in 2014 tot wederzijds genoegen bijgewoond.
Het bestuur vergaderde dit jaar 8x, wisselend bij de bestuursleden thuis.
Zowel in de dorpskrant als op de website wordt regelmatig verslag gedaan over de bij u bekende projecten: de Haak, Noord West Tangent, Marsum aan ’t water, Nieuw Stroomland, Dorpsplein, Wadi, bouwen in het dorp, andere dorpse zaken zoals groen en veiligheid, overlast algemeen, geluidshinder van de vliegbasis nu en de JSF perikelen, de toestand van de wegen, veranderingen in de omgeving, projecten met- en voor jongeren, WMO, bestuurlijke vernieuwing, website,……
Bovendien werd de enige fractie die in Marsum vergaderde, die van de FNP, bezocht.
Het bestuur neemt kennis van jaarverslagen, nieuwsbrieven, magazines, informatiekranten en vergaderstukken die haar via de post of digitaal bereiken.
Begin januari kunnen we nog even nagenieten van de decembermaand waarin het opzetten van een dorpskerstboom als leuk nieuw initiatief werd gepresenteerd door de jeugdcommissie van de voetbalclub en zijn we verbolgen over het vernielen van de speeltuinslang. Maar dan is daar de eerste bestuursvergadering alweer op 6 januari waarvoor de woningstichting voor overleg is uitgenodigd. Het overleg behartigt nieuwbouw, het beleid in de verkoop van huurhuizen in Marsum, de renovatie van woningen en het plannen van een dorpsschouw in 2014. Het bestuur geeft uitleg over zaken waar zij zich mee bezig houdt.
Wij schrijven een welkomstbrief voor nieuwe bewoners in de gemeente met achterop een lijst met contactpersonen van de verschillende dorpsbelangen. De brief wordt samen met alle overige informatie van de gemeente op het gemeentehuis uitgereikt. Ook sturen we een brief naar Arriva na aanhoudende klachten over de route van bus 71 en 97 in Leeuwarden. Helaas is door de gemeente Leeuwarden, zo blijkt uit het antwoord, bepaald en niet door Arriva waar de bussen langs mogen.
Een speelveldje in Marsum-oost wordt in de steigers gezet met grote inzet van omwonenden en financiële hulp van ‘kern met pit’. Op 20 januari wint niet alleen dit kleinschalige project een prijs, maar het openbaar groenproject van het dorp wint de provinciale prijs en mag voor de hoofdprijs naar Utrecht op 29 maart. Daarvoor wordt speciaal een film gemaakt over het dorp. Drenthe wint in Utrecht, heel verdient, de hoofdprijs. Helaas blijkt later het speelveldje in Marsum-oost op verzet van de buurman te stuiten waardoor het wordt afgeblazen.
De voortzetting van de Bôlekoer wordt zeker gesteld nu Klaske wat minder wil gaan werken.
Andringastate houdt eind januari open dag. De aankondiging staat zonder overleg op de site en wordt door velen gemist.
Van de belastingdienst krijgen we een aanscherping van de ANBI regels opgelegd die we toepassen.
De voetbalvereniging benadert ons om mee te denken over het realiseren van een nieuw onderkomen en via de gemeente krijgen we bericht over het plaatsen van ondergondse glas en kleding containers.
In februari is er overleg met de gemeente over het plaatsen van een blikvanger bij de brug in de Rypsterdyk en wordt in overleg met hen een trimmer aangeschaft voor onderhoud van zowel de Wadi als het plantsoen op de Bitgumerdyk. Ook krijgen we een uitnodiging van de voogden van het Poptaslot voor een lunchconcert op 9 maart. Valentina Tóth zal daar een optreden verzorgen vanwege het winnen van de Herbert Duintjer beurs.
Er is, door het jaar heen, overleg met school hoe deze ten behoeve van zichzelf en de dorpsgemeenschap beter is te profileren. Zoals bekend werd De Pôlle, met nog 11 scholen in den lande, op 8 januari door de staatssecretaris aangewezen als pilot voor drietalig onderwijs. Ook het groenonderhoud rond school wordt bij dit overleg betrokken. Rudi Stuve maakt een poster en er wordt een film gemaakt voor het project school.
De plannen rond Marsum aan het water en de gebiedsontwikkeling ten zuiden van ons dorp worden concreter. Er is goed overleg met dorpsbelang bij deze plannen en zelfs inbreng tot op het laatste moment is mogelijk. De bomenkap langs de Bokmasingel en langs de A31 is, zo wordt ons verzekerd, noodzakelijk onderhoud. De verplaatsing van de bushalte van de westzijde van de Rypsterdyk naar de Westergowei wordt nogmaals dringend benoemd.
We ontvangen het College op 13 februari. In een goed en open overleg worden alle neuzen weer dezelfde kant op gezet. De afwatering van de jeu de boulesbaan moet nu toch eens worden opgelost.
Contact en overleg met een aantal mensen die meer weten over de ins en outs van geluidsmeting ter voorbereiding op het geluidmeetnet vindt plaats.
Bij de gemeente dragen we de Poptawei voor als locatie voor plaatsing van de Smiley en eind februari attenderen we gegadigden op de uitgifte van een aantal bouwpercelen in Marsum. Er is ook intensief en herhaaldelijk contact met de gemeente over de klauterstenen die op de Wadi zouden komen en er nog steeds niet liggen. Er wordt ten slotte van gemeentezijde aangegeven dat er bij het directie voeren iets fout is gegaan en dat er nu geen fondsen meer zijn. Aangeraden wordt om van de zwerfkeien af te zien. Schoorvoetend, omdat het gevolgde traject niet de schoonheidsprijs verdient, gaan we daarmee akkoord.
Op 3 maart houdt de vliegbasis een voorlichting over de Frisian Flag. Door Rijkswaterstaat en door de Provincie worden we bij herhaling goed geïnformeerd over verkeersproblemen rond de aanleg van de Haak en het Noord-West tangent. De berichten komen per omgaande op de website.
De toezeggingen van Dé Minister om de mogelijkheden van een geluidmeetnet te onderzoeken worden meer concreet in een overleg op 10 maart. Gepubliceerde gezondheidsonderzoeken uit Engeland en Amerika worden geanalyseerd om ook hiervoor bij onze defensie meer aandacht te krijgen. De open dag van school is 19 maart, onze ledenvergadering de 20e en de Himmeldei op 22 maart. Voor de ledenvergadering heeft het bestuur haar standpunt ten aanzien van de vliegbasis op schrift gesteld. Oars heeft dit jaar voor het eerst gecollecteerd voor Jantje Beton wat hun, ondanks de snelheid waarmee dit moest worden opgezet, toch een aardig bedrag opleverde. Met de Himmeldei haalt Marsum het meeste zwerfvuil op in Noord-West Friesland en wint de hoofdprijs van Omrin. Deze wordt op school uitgereikt.
Voor gebruik van het dorpsplein sluit de gemeente met dorpsbelang een gebruikersovereenkomst. Deze is in begrijpelijke taal omgezet in een Overeenkomst en Rapport. Beide stukken staan op de website onder de knop dorpsplein. Eind maart komt het verzoek om de fietselfsteden tocht door het dorp te begeleiden. We storten ons daar op en mede door de bijdrage en inzet van een groot aantal vrijwilligers wordt het een prachtige Pinkstermaandag voor Marsum. Ook de organisatie laat ons dit na afloop weten.
Begin april actualiseren we de gemeentegids en wordt het (concept)verslag van de jaarvergadering gepubliceerd op de website. Ook attenderen we de gemeente Leeuwarden, op hun verzoek, dat er nog lantarenpalen te verwijderen zijn langs de Ljouwerterdyk.
Het terugplaatsen van de mooie rustieke handwijzers is een regelmatig terugkerend aandachtspunt evenals het bijhouden van nieuwe inwoners. De achtergelaten rommel op het vliegveldsdykje stoort ons zodanig dat we een datum prikken om dat te gaan opruimen. Tot onze verbazing is dat een week later plotseling gebeurd. We weten nu zeker dat er toch wordt afgeluisterd!
Radio Eenhoorn vraagt ons mee te werken aan een uitzending vanuit het dorp. Deze vindt plaats op 16 augustus en was erg geanimeerd.
In mei wordt zodanig een prullenbak bij de molen geplaatst dat deze niet weer direct in het water beland. Ook in mei is de eerste vergadering van de energiewerkgroep evenals de tweede open dag van De Pôlle.
De dorpsschouw wordt gehouden op 11 juni. De gemeente doet ons het voorstel om de banken in onderhoud te nemen en we brainstormen over advies van een dorpsstyliste.
Voor de speeltuin zoeken we passende schors en nog een speeltoestel.
Op voorhand wordt geprobeerd een toekomstige aanlegplaats in de haven te reserveren. Er wordt bij de gemeente nagedacht over een goede regeling, mede vooruitlopend op een grotere gemeente. In Menameradiel is nu vrije aanleg waardoor in de haven van Marsum passanten mogelijk geen ligplaats zouden kunnen vinden.
Door de bij ons herstelde verbinding met open water gaat men in andere dorpen ook kansen zien voor vaarmogelijkheden in een groter gebied. Een vaarroute onderzoek wordt 16 juni gepresenteerd in Bitgummole. De klankbordgroep Nieuw Stroomland heeft 25 juni weer een bijeenkomst. We volgen hen via de verslagen.
Er is overleg met school over de camera’s op het schoolplein, waarvan dorpsbelang vindt dat iets gedaan moet worden met de opgenomen beelden. Jongeren schijnen te denken dat de camera’s nep zijn. Door school wordt actief aan dossiervorming gedaan over vandalisme. We krijgen half juli een brandbrief over grootkroosvaren en sturen die door naar de gemeente. In augustus krijgen we een uitnodiging van ARK-fryslân voor de dag over ruimtelijke kwaliteit, die aanspoort anders te kijken naar krimp. Hoe belangwekkend ook, we kunnen niet alles nakomen. Er is een interview met onze voorzitter voor Kennisnetwerk Krimp Noord-Nederland handelend over het project openbaar groen.
Er bestaan met de verschillende onder dorpsbelang vallende verenigingen werkovereenkomsten. Deze worden in een algemeen, voor allen passende, convenant vorm gegoten zodat de groepen ook juridisch afgedekt zijn. Met de gemeente is een convenant in onderhandeling over het onderhoud van openbaar groen.
Als vast agendapunt voor de bestuursvergaderingen staat uitbreiding van het bestuur. Mensen die zich afvragen of zitting in het bestuur van Dorpsbelang iets voor hen is, krijgen de mogelijkheid enige tijd mee te draaien zodat ze een beter idee krijgen wat Dorpsbelang allemaal doet. Een bestuursfunctie lijkt meer werk dan het is met ongeveer 8 vergaderingen per jaar maar wel een uitgebreid e-mail overleg. Bovendien geef je binnen het bestuur aan waar je voorkeur naar uit gaat en dat wordt dan je verantwoordelijkheid. Eind september worden we trouwens verblijd met een nieuw aangeschoven bestuurslid.
De gemeenteraad neemt op 28 augustus een voor Marsum en Ritsumasyl belangrijk besluit. Het raadsvoorstel,(zie de Marsumer website) verdient onze welgemeende complimenten, kenbaar gemaakt aan College, ambtenaren en gemeenteraad.
Dan komt de afwatering van de jeu de boulesbaan weer in beeld, krijgen we een uitnodiging voor de Federatievergadering in oktober en gaan we aan de slag met het updaten van de informatiebrochure voor nieuwe inwoners. Er wordt nagedacht hoe we wisselingen kunnen bijhouden zodat geen nieuwe inwoners gemist worden.
De Merke is als altijd weer een feest.
Er komt een uitnodiging voor de intrededienst van ds F. Haverschmidt op 19 oktober. Er gaat een net kaartje heen met felicitaties en de hoop op een goede samenwerking.
We bezoeken de burendag op 27 september, geven een presentatie over het werk van Dorpsbelang en hopen dat de burendag of jaarlijks terugkeert, dan wel de verenigingen stimuleert elk jaar iets op het dorpsplein te organiseren.
Dan wordt de vraag bij ons neergelegd of er mogelijkheden gecreëerd kunnen worden voor een hondenspeelplaats. We willen ons daar voor inzetten mits er een onderbouwd plan aan ten grondslag ligt. Van Doarpswurk komt een uitnodiging voor een inspiratiedag op 21- en van Wonen Noord West Fryslân een uitnodiging voor het stakeholdersoverleg op 24 november. Een bewoner mailt een vraag over straatverlichting, waarop actie wordt ondernomen naar de gemeente. En de woningstichting vraagt onze medewerking aan een functioneringsenquête. Er worden door de gemeente twee kolken geplaatst in de jeu de boulesbaan. Dit vraagt om verdere bespreking. Eind oktober plannen we al weer de kerstboom actie op het dorpsplein en om de enthousiaste Aldjiersploeg van voldoende middelen te voorzien. In november vieren we het 100jarig bestaan van Iisklub Ritsuma mee en bezoeken de receptie met een passende gift. De gebruikelijke uitnodiging voor de november COVM vergadering komt binnen, net als de uitnodiging voor het voorzittersoverleg met het College van B en W van de gemeente. De jaarvergadering van Nij Franjum kan altijd rekenen op onze belangstelling. Begin december komt de gemeente met een plan voor verplaatsing van de bushalte aan de Rypsterdyk ten westen van Marsum.. We moeten daar nog verder over praten maar het ziet er goed uit. Half december wordt op het gemeentehuis een evaluatie gehouden over het Noord West Tangent en de gevolgen op het onderliggende wegennet. Dan komen eind december alweer uitnodigingen voor bijeenkomsten in het nieuwe jaar. Nieuwjaarsrecepties, van Wonen ‘Hart voor je Dorp’ en de stukken voor de verplaatste COVM vergadering waar zowel TNO als NLR uitleg gaven over de geluidsgegeven van de JSF.
We sluiten het jaar af, traditioneel, zowel in de kerk met de Aldjiersbijeenkomst als op het dorpsplein bij het vuurwerk en feliciteren de Marsumer van het jaar. Opgevallen is dat er beduidend minder vuurwerk is afgestoken op illegale momenten. Hulde daarvoor.
Het bestuur.
18-11-2024 Dorpsbelang, Prikbord
21-10-2024 Actueel, Dorpsbelang, Prikbord
29-12-2024 Kerknieuws
04-12-2024 Kerknieuws