Een F-35 of Joint Strike Fighter (JSF) zal in 2020 circa 85 miljoen dollar per stuk kosten. Dat zei Stephen O’Bryan van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin woensdag tijdens een bijzondere procedure in de Tweede Kamer.
De F-35 is voor het ministerie van Defensie de beoogde opvolger van de F-16. Als het kabinet overgaat tot de aanschaf van dit toestel, zullen de eerste toestellen in 2019 worden geleverd. In een brief vorig jaar juni liet toenmalig minister Hans Hillen van Defensie weten dat de kale stukprijs per F-35 was berekend op 61,5 miljoen euro.
Volgens O’Bryan staat Nederland nog steeds voor de aanschaf van 85 toestellen in de boeken. Mocht het kabinet maar 35 toestellen gaan kopen, zal dit volgens hem slechts een ”nominaal effect” hebben op de aankoopprijs.
Prijs
De vicepresident Program Integration en Business Development denk dat de prijs verder omlaag zal gaan. De fabriek verkoopt nu al gemiddeld 10 procent onder de stukprijs van 2020, aldus O’Bryan. Ons land heeft tot dusver twee F-35 testtoestellen gekocht en circa 1 miljard in de ontwikkeling gestopt.
Op de exploitatiekosten van het toestel kon hij niet ingaan. Een rapport van de rekenkamer van het Amerikaanse Congres stelde eerder dat die kosten bij de F-35 ongeveer 60 procent hoger liggen dan bij de gevechtsvliegtuigen die de Amerikanen nu in dienst hebben.
Technische tegenvallers
Nederland heeft tot dusver twee F-35 testtoestellen gekocht en circa 1 miljard in de ontwikkeling gestopt. De F-35 heeft veel te kampen gehad met enorme kostenoverschrijdingen en technische tegenvallers. Het eerste teststoestel is klaar, maar wordt voorlopig niet gebruikt.
Ook Saab en Dassault kwamen langs in de Kamer. Het Zweedse bedrijf wil meedoen om de vervanger van de F-16 te leveren als er een ”open en transparante inschrijving” is. Het Franse Dassault liet weten niet mee te gaan doen als de tender slechts ”pasklaar is voor één toestel”, een verwijzing naar de F-35.
Kamerleden spreken donderdag nog met vliegtuigfabrikant Boeing, de leverancier van de F/A-18 Super Hornet. Ook de Amerikaanse luitenant-generaal Christopher Bogdan komt dan langs. Hij geeft in het Pentagon leiding aan het JSF-project. Kamerleden hopen van hem meer te horen over de exploitatiekosten van het toestel.