Laatste update zondag, 8 december 2024
donderdag, 14 april 2022 Kerknieuws
PASEN
‘Weet jij wat dat is, Goede Vrijdag en Pasen?‘, vroeg een meisje van acht aan haar moeder. ‘Dat moet je maar aan de mevrouw vragen die één keer in de week godsdienstles geeft bij jullie op school. Die heeft ervoor geleerd’, adviseerde haar moeder haar. En zo kwam ze met haar vraag bij de juf van godsdienst. Ze bleek er trouwens zelf ook wel wat over te weten: ‘Dat Jezus toen is gekruist en gestorft, maar met Pasen kon hij gewoon weer verder lopen. Maar dat laatste snap ik niet. Mijn opa is ook gestorft en die komt echt niet meer terug, zegt mama’. Volgens haar is het allemaal verzonnen. Net als de sprookjes. Die kunnen ook niet echt.
Hoe kinderlijk ook, met haar vragen snijdt ze een belangrijk thema aan. Iemand heeft haar het verhaal over Jezus’ lege graf verteld, maar ze heeft meteen door dat van een heel andere orde is dan de berichten die ze op bijvoorbeeld het jeugdjournaal hoort. Al weet ze niet wat ze er dan mee moet. Was het van diezelfde orde dan zou zo iets betekenen als dat het lijk van Jezus weer levend is geworden. En daar kan ze terecht niet in geloven.
Als je in het Nieuwe Testament de berichten over Jezus’ opstanding leest, is het zonneklaar dat het over heel wat anders gaat dan een gewone alledaagse gebeurtenis. Pilatus of de leden van de Joodse Raad ontmoeten de Opgestane niet, alleen zijn leerlingen. En wat dat lege graf betreft – dat functioneert absoluut niet als een soort bewijs. De verhalen er over zijn veeleer de neerslag van de ervaring, dat zijn volgelingen daar bij dat graf uiteindelijk niets van hem terugvonden. In die zin was het daar leeg. Ze vonden hem terug in hun gewone bestaan. Daar bleek de onvoorwaardelijke liefde die hij belichaamde nog uitermate relevant en inspirerend, terwijl ze aanvankelijk juist dachten dat het met zijn wrede dood aan het kruis allemaal voorgoed voorbij was.
Geloven in de opstanding doe je niet met je verstand, noch door je verstand opzij te zetten. Het is van een heel andere orde. Het is een existentiële keuze. Dat Jezus is opgestaan kan uitsluitend blijken uit hoe we leven. Niet geloven in Jezus’ opstanding betekent leven alsof het kruis het definitieve einde is. Een absurde, zinloze nederlaag waarvan nooit meer inspiratie zal uitgaan. Maar je kunt ook anders naar het kruis kijken. Dan zie je niet alleen mislukking, niet alleen de machtsspelletjes waarvan Jezus het slachtoffer is. Niet alleen het verraad van Judas en de lafheid van Jezus’ andere leerlingen. Maar vooral ook iemand die ondanks dat alles niet opgeeft, daarvoor niet wegloopt, en zijn leerlingen, hoezeer ze hem ook teleurstellen, toch in liefde vasthoudt. Ik raak daar altijd weer van onder de indruk. Het is een aanslag op mijn wankelmoedigheid en mijn cynisme, dagelijks gevoed door de wreedheid en onverschilligheid waartoe wij mensen in staat blijken. Op dat moment staat Christus in mij op en wordt hij een bron van inspiratie en daagt het kruis mij uit om met mijn eigen leven het vervolg van dit verhaal te vertellen.
Het achtjarige meisje met wie ik mijn verhaal begonnen ben, had – zo vertelde ze aan de juf – in de maanden na de dood van haar opa een boek gemaakt. Ze had het ook een titel gegeven: Het Leven van Mijn Opa. Het begint met wie opa was en wat ze samen deden toen hij nog niet ziek was. Dan komt de rouwkaart, waarop ze haar eigen naam onderstreept heeft. Daarna het boekje van de uitvaart en een paar fotootjes, waar zij zelf ook op staat. Dan volgen nog een aantal witte pagina’s . Op die bladzijden mag zij het verhaal van haar eigen leven gaan schrijven en kan iets van wie opa was in haar opnieuw aan het licht komen.
Ds. Adri Terlouw
Reageren op deze column? terlouwadri@gmail.com
tsjerketsjinsten alle tsjinsten begjinne om 9.30 oere. Oare tiden wurde oanjûn ‘ | |
Stille Wike Ingelum 11, 12 en 13 april Vespers 19.30 oere | Kommisje Stille Wike Gjin kollektes |
14 april Wite Tongersdei Ingelum Hillich Nachtmiel 19.30 oere | Ds A. Terlouw, Dronryp Kollekte foar Oekraïne * |
15 april Goedfreed Ingelum 19.30 oere | Ds A. Terlouw Gjin kollekte |
16 april Stille Sneon Ingelum 21.00 oere | Ds A. Terlouw 1e kollekte: Diakonij * 2e kollekte: Tsjerke |
17 april 1e Peaskedei Bitgum | Ds A. Terlouw 1e kollekte: KIA Werelddiaconaat * 2e kollekte: ATW |
18 april 2e Peaskedei Molewjuk | Earetsjinstkommisje (sjoch ek side 3) Kollekte: lokaal projekt foar opfang flechtelingen út Oekraïne |
24 april Marsum | Ds J.G. van den Boogaard 1e kollekte: Diakonij * 2e kollekte: Tsjerke |
1 maaie Frysk B’mole | Dr. J. v.d. Meer, Akkrum 1e kollekte: Diakonij * 2e kollekte: ATW |
8 maaie Frysk Bitgum | Da W. Tinga, Grins 1e kollekte: KIA Noodhulp * 2e kollekte: Jeugdwurk |
15 maaie B’mole | Ds J. Overeem, Stiens 1e kollekte: Diakonij* 2e kollekte: ATW |
Kent u iemand die een bloemetje nodig heeft? Geef het dan door via: blommegroet@hotmail.com
ATW = Algemien Tsjerklik Wurk
MDA = Missionair Diakonaal Aandeel
Ferfier: derfoar kinne jo ien fan ûndersteande persoanen belje:
Hotze Hofstra tel.: 253 13 64
Jan Huizinga tel.: 253 12 80
Foppe Zuidema tel.: 253 18 13
Sape Dijkstra tel.: 253 16 22
Sybe Bloem tel.: 253 16 50
Alles komt goed?!
Wêr: Molewjuk
Oanfang: 18 april om 9:30 oere
Alles komt goed? Dat freegje je je wolris ôf as je sjogge nei de hjoeddeistige sitewaasje yn de wrâld. Sil der wer frede komme? En wat kin it Peaskefeest ús hjiroer betsjutte? Yn dizze leechdrompelige tsjinst wolle wy hjir by stilstean. Jong en âld, wês fan herte wolkom om it Peaskefeest mei elkoar te fieren. Foar de ‘vrolijke noot’ yn de tsjinst hoopje wy op in protte bern.
It kollektedoel is in lokaal projekt foar opfang fan flechtlingen út Oekraïne.
Oan’t dan!
De earetsjinstkommisje
DRIE DAGEN VAN PASEN
Van Witte Donderdag tot en met Paasmorgen
Drie Dagen?
Van Witte Donderdag tot en met Paasmorgen is op onze normale kalender vier dagen, maar op die van de kerk zijn het er drie. Dat komt omdat aan de basis van de kerkelijke kalender de Joodse ligt. En die telt de dagen van de avond tot het begin van de volgende avond. De nieuwe dag begint dus al op de avond daarvoor. En wel op het moment dat er drie sterren zichtbaar zijn. Vandaar ook dat we in Genesis 1 het refrein tegenkomen dat het avond en morgen geweest was, de eerste dag, en dan zo verder tot en met de zevende. Wij zouden zeggen: het was morgen geweest en het was avond geweest – de eerste dag. Net andersom dus. Bij ons begint de dag met het opkomende licht om te eindigen in het vallende duister. Voor Israël is het precies omgekeerd. Dat leeft van het donker naar het licht toe, van de nacht naar de morgen. Omdat de kerkelijke kalender Israël daarin volgt, loopt de eerste dag dus van Witte Donderdag tot en met het invallen van de duisternis op Goede Vrijdag, de tweede van de Avond van Goede Vrijdag tot en met het moment dat op Stille Zaterdag de zon ondergaat. En begint de derde dag, de dag van de opstanding, al direct na die zonsondergang op Stille Zaterdag. In de viering van op Stille Zaterdag beginnen we daarom wel in het donker en de stilte die hoort bij de dag na Jezus’ kruisiging maar vieren we vervolgens ook het wonder van de opstanding, van de doorbraak van licht en leven. Vandaar ook dat in de eeuwenoude liturgieën van de Oosters – Orthodoxe Kerken en de Rooms – Katholieke Kerken en in de dienstboeken van Anglicanen, Lutheranen, en inmiddels ook die van de Calvinisten, staat aangegeven dat dan de nieuwe Paaskaars wordt binnengedragen, waarna we het licht van Pasen onder elkaar verdelen en aan het einde van de dienst mee naar huis nemen.
Witte donderdag
Op Witte Donderdag gedenken we dat Jezus in de nacht van de overlevering de Pesachmaaltijd vierde met zijn vrienden, het feest van de bevrijding uit Egypte. Daarom heeft deze dienst, hoe ingetogen ook, een feestelijk karakter. Pas aan het einde van de viering, als de teksten ons meenemen naar de Hof van Gethsemané, zien we dat het feest van het delen van brood en wijn ook de opmaat is naar de Goede Vrijdag. Aan het einde ontbreekt de zegen. De dienst wordt niet afgesloten maar vrijdag voortgezet.
Goede Vrijdag
De dienst van Goede Vrijdag heeft het karakter van een wake bij het kruis. We staan stil bij het lijden van Christus in het besef dat zijn lijden doorgaat tot op de dag van vandaag. Naar het woord van Blaise Pascal (1623 – 1662): Jezus zal in doodsnood zijn tot aan het laatst van de dagen. Nog steeds worden mensen opgeofferd aan de belangen van anderen en nog steeds komen mensen om door de achteloosheid van anderen. In hen sterft Christus tot op de dag van vandaag. En in al diegenen die hun inzet voor waarheid, recht en vrede met de dood moeten bekopen. Goede Vrijdag is een aanklacht tegen al dit lijden. Tegelijk is het een bemoediging dat mensen bereid zijn zichzelf te geven voor waarheid en recht. De kleur is paars. De kleur van bezinning en inkeer.
Paasnacht
Naar Joods besef begint de dag aan de vooravond. Daarom begint de paasdag al op de zaterdagavond, als het net donker geworden is. Zoals wachters reikhalzend naar de morgen uitkijken, zo wachten wij op het licht van Pasen, gesymboliseerd door de nieuwe paaskaars. We luisteren naar verhalen van bevrijding uit Wet en Profeten en bereiden ons zo voor op de lezing van het paasevangelie.
Paasmorgen
Op deze morgen, de ochtend van de derde dag, loopt heel de paascyclus uit. Na de schok van Goede Vrijdag die hen aan alles deed vertwijfelen, volgt een tweede schok. Jezus’ leerlingen kunnen niet blijven hangen in de vertwijfeling en de resignatie, de Heer leeft en keert hen om naar het leven Daar roept hij hen en daar laat Hij zich vinden. Niet in een graf, maar in het volle leven. Tussen de mensen.
Aan het begin van de dienst draagt één van de diakenen de nieuwe paaskaars in die in de nacht daarvoor in de paaswake in Ingelum voor het eerst gebrand heeft en vanaf deze morgen elke keer zal worden aangestoken als er dienst in de kerk van Bitgum is.
Ds. Adri Terlouw
fan de tsjerkerie
ANDERE TIJDEN VRAGEN OM ANDERE VORMEN, OOK IN DE KERK
In het februarinummer van ‘De Paadwizer’ stond een formulier waarmee u anderen of u zelf kon aanmelden voor een functie in de kerkenraad. Al jarenlang is de respons op zo’n oproep mager, al hebben wel enkelen zich gemeld. In veel protestantse gemeentes is dat niet anders. Gemeenteleden willen best wat doen voor de kerk maar worden liever geen lid van de kerkenraad. Ze zien op tegen het vele vergaderen, tegen de verplichte ambtelijke tegenwoordigheid in de kerkdienst die het met zich meebrengt of voelen zich wel betrokken bij de kerk maar niet in die mate dat ze daar een functie in de kerkenraad bij vinden passen. Dat is hen net een paar stappen te ver.
Zetten gemeenteleden die stap wel, dan komt het nogal eens voor dat ze na een periode van een aantal jaren enigszins gedesillusioneerd afhaken. In plaats van dat het hen motiveert en energie geeft blijkt het lidmaatschap van de kerkenraad juist het tegenovergestelde te bewerkstelligen.
Dat zijn allemaal signalen dat de organisatiestructuur, zoals we die generaties lang gekend hebben en die al die tijd goed functioneerde,niet meer voldoet.
We moeten dus op zoek naar een andere aanpak. Daar is de kerkenraad druk mee bezig. Kort voordat de coronapandemie ook het kerkelijk leven lam legde, heeft die er al eens een hele zaterdag aan besteed. De uitkomsten daarvan zijn destijds goed vastgelegd om er vervolgens
mee aan de slag te gaan. Door corona is dat erbij gebleven maar nu heeft de kerkenraad de draad opnieuw opgepakt.
Naast de uitkomsten van toen heb ik, op verzoek van het moderamen en op grond van de ervaringen die Hinke en ik in de afgelopen tijd in uw midden hebben opgedaan, een aantal concrete aanbevelingen gedaan over hoe we de noodzakelijke veranderingen concreet vorm zouden kunnen geven. Ik denk daarbij aan:
Een kleine groep ambtsdragers van zo ongeveer vijf mensen die regelt en coördineert en één keer per maand vergadert.
Daaromheen een wat bredere groep van ambtsdragers die het beleid vormgeeft, elk jaar een jaarplan opstelt en leiding geeft aan een aantal projectgroepen die belast zijn met een bepaald project zoals bezoekwerk, een aantal erediensten, een beheerstaak, of een actie voor de voedselbank. Om zo maar een paar voorbeelden te noemen. Elke ambtsdrager uit die bredere groep van ambtsdragers geeft leiding aan een zo’n projectgroep. Het vergaderen van deze brede groep ambtsdragers die het beleid vormgeeft en het werk van de projectgroepen aanstuurt kan beperkt worden tot maximaal vier keer per jaar.
Met zo’n aanpak voorkom je dat bepaalde onderwerpen wel drie keer op de agenda staan van steeds weer andere colleges en dus dubbel of driedubbel gedaan worden, zoals nu geregeld voorkomt. Geen wonder dat je daar geen energie van krijgt. Verder spreid je zo de verantwoordelijkheid over meer mensen en maak je de drempel om mee te doen in het kerkenwerk lager. Je kunt je ook inzetten voor één bepaald project. Ook zonder dat dit altijd direct gelinkt hoeft te worden aan de eredienst. Kerkenwerk is immers veel breder en omvat veel meer dan alleen de eredienst op zondagmorgen.
De bedoeling is de kerkenraadsvergadering van 9 mei geheel aan dit onderwerp te besteden en dan met concrete plannen te komen die we dan u als gemeenteleden gaan voorleggen. U hoort er dus meer van, maar u hebt er recht op nu alvast te weten waar de kerkenraad mee bezig is en u welke richting we het zoeken.
TE BEROPPEN DÛMNY
Op de gemeentejûn fan 31 maart hat de tsjerkeried – op foardracht fan de beroppingskommisje – ds. Ulbe Tjallingii oan de gemeente foarsteld om te beroppen as dûmny fan ús gemeente. De oanwêzige gemeenteleden stiene unanym efter dit foarstel. Beswieren tsjin de beroppingsprose-duere koene oant 7 april yntsjinne wurde. Der is gjin gebrûk fan makke. De tsjerkeried hat op 8 april in berop útbrocht op ds U. Tjalingii fan Seisbierrum. We tidigje op in posityf berjocht.
UTNOEGING foar de gemeentejûn op moandei 25 april 2022 om 19.45 oere yn de tsjerke fan Bitgummole
A G I N D A
1. Iepening
2. Meidielings
3. Rekkens 2021 fan tsjerke – diakonij Paadwizer: mei taljochtings
4. Begrutting 2022 fan
tsjerke en diakonij
5. Omfreegjen
6. Sluting
OERLIS MEI DE STICHTINGEN
op 17 maart 2022
Jierliks hat it moderamen oerlis mei de Stichtingen ‘Krobbe Derút’ en ‘Tsjerken Bitgum & Ingelum’ oer gebrûk fan de tsjerken yn Bitgum, Ingelum en Marsum.
De oerienkomst fan 10 febrewaris 2013, makke tusken P.G. Bitgum e.o en de beide Stichtingen rint oan 2023 ta en sil hjir en dêr oanpast wurde.
Blommegroet
Snein 6 maart
Henny Mulder, M. Koopalstrjitte 3, Ingelum;
Tjitske Posthumus, Da Gronemanstrjitte 2, Ingelum.
Snein 13 maart
Sietze de Bruin, Kl. vd. Meijstrjitte 22, B’mole;
Janny Terpstra, Menamerdyk 37, B’mole.
Snein 20 maart
Doopâlders, de famyljes:
Petra de Haan, It String 5, B’mole;
Jelle de Haan, Langhuisterweg, St Anne;
Wander de Haan, Súdhoekstermiddelsweg 9, Froubuorren.
Snein 27 maart
Hans Nauta, Bitgumerdyk 3, Marsum;
Sjoukje de Jong, T.v. Eysingawei 2, Marsum;
Bertha Zijlstra, Andringastrjitte 5, Marsum.
Snein 3 april
Pieter Lolkema, Buorren 66, Bitgum;
Tine Schrama, Langhuisterweg 4, St Anne.
18-11-2024 Dorpsbelang, Prikbord
21-10-2024 Actueel, Dorpsbelang, Prikbord
04-12-2024 Kerknieuws
30-10-2024 Kerknieuws