Laatste update vrijdag, 1 december 2023
maandag, 12 maart 2018 Kerknieuws
OP WEI NEI PEASKE 2018
Vanaf zondag 25 maart, Palmzondag, begint de week voor Pasen. Deze week wordt de ‘Stille Week’ of de ‘Goede Week’ genoemd. Iedere avond van deze week staat de kerkdeur van de kerk in Ingelum voor u open: voor een korte vesper, een wake, of een viering van de Maaltijd van de Heer. Aan de hand van de evangelist Marcus zullen we als gemeente samen op weg gaan naar Pasen.
Het is elk jaar opnieuw weer bijzonder dat zoveel gemeenteleden willen meewerken aan de viering van de Stille Week, bijvoorbeeld door de lezingen uit het evangelie van Marcus of een andere lezing te verzorgen. De vespers op maandag, dinsdag en woensdag zijn bijeenkomsten van ongeveer een half uur. De liturgie bestaat uit korte schriftlezingen, enkele liederen en een gebed. Er is geen verkondiging. Zo proberen we ons voor te bereiden op het feest van Pasen.
De donderdag, die in deze week de naam ‘Witte Donderdag’ draagt is een speciale dag. Aan de ene kant is deze dag de afsluiting van de voorbereidingstijd voor Pasen. Maar aan de andere kant vormt de avond van de Witte Donderdag het begin van de drie dagen van Pasen. In die dagen staan wij stil bij het lijden, de dood en de opstanding van Christus. Deze ‘Heilige Drie Dagen’ horen bijeen. De vieringen van donderdagavond tot en met 1e Paasdag vormen in zekere zin één lange doorlopende liturgie.
In de viering op Witte Donderdag en in de Paaswake worden ook verhalen uit het boek Exodus gelezen. Sommige kerkgangers vroegen mij vorig jaar waarom we die verhalen in deze bijzondere dagen altijd lezen. Het zijn immers heel wrede verhalen: over het slachten van een lam of bokje, het strijken van bloed aan deurposten, een haastige maaltijd en het rondgaan van een doodsengel die alle eerstgeborenen van de Egyptenaren doodt. En over het leger van de farao van Egypte, dat met alle paarden en wagens verdrinkt in het water van de Rietzee.
Wij lezen deze verhalen, omdat Jezus deze verhalen ook gelezen heeft in de laatste dagen van zijn leven. Op de avond voor zijn kruisiging vierde Hij met zijn discipelen het Pesachfeest. Bij dit feest viert het Joodse volk dat God het volk bevrijd heeft uit het land van duisternis en dood. God stuurt zijn volk op weg naar een nieuwe toekomst. Er is een nieuw begin. Angst en dood hebben bij God niet het laatste woord. Egypte staat in deze verhalen symbool voor alles wat mensen onderdrukt, gevangen houdt en kapot maakt. Je zou Egypte in onze tijd kunnen vervangen door IS: zoals de farao in die tijd de Hebreeën tot slaaf maakte en opdracht gaf om alle hebreeuwse jongetjes te vermoorden, zo gaat IS tekeer in onze tijd. Het gaat om het kwaad in zijn ergste vorm. Maar met Pesach wordt gevierd, dat Gods Naam is: ‘Ik zal er zijn voor jou’. Hij laat zijn geliefden niet in de steek. Hij zal hen bevrijden uit de macht van het kwaad. Nog elk jaar viert het Joodse volk Pesach. Ook dit jaar, vanaf zaterdag 31 maart. Matzes en wijn worden gedeeld, een Sederschotel staat op tafel met onder meer bittere kruiden en het botje van een gebraden lam, Psalmen en andere feestelijk liederen worden gezongen, de verhalen van de uittocht uit Egypte worden verteld en er gebeurt nog veel meer op dit feest, dat zeven dagen duurt.
Voor ons, volgelingen van Jezus, is het bijzonder dat onze Heer bij zijn laatste Pesachviering aan het brood en aan de wijn een betekenis heeft toegevoegd: het brood en de wijn staan symbool voor zijn lichaam en bloed. En Hij is zelf het lam dat met Pesach geslacht moet worden. Zoals het bloed aan de deurposten in Egypte bescherming bood tegen de dood, zo beschermt het bloed van Christus tegen de macht van de dood. Jezus was een Joodse man. En in verbondenheid met zijn volk, het Joodse volk, vieren wij de Heilige Drie dagen van Pasen. Door Hem, door onze Heer Jezus Christus, door de weg die Hij voor ons is gegaan, mogen wij erop vertrouwen dat Israëls God er ook voor ons zal zijn. Ook ons zal Hij bevrijden uit duisternis en dood. Ook voor ons is er telkens een nieuw begin mogelijk. Nu, in de toekomst, ja zelfs daarna.
Ik wens u allen een gezegend Pasen 2018 toe.
Fokje Haverschmidt
BY DE TSJERKETSJINSTEN
Werom sjen
Oars-as-oars: de Top 2000 tsjinst!
Anders dan anders was het inderdaad, de Top 2000 dienst op zondagmiddag 18 februari in de kerk van Bitgummole. Dominee Gerard Rinsma en de band Grace brachten het thema ‘Berichten van hoop’ op een wel heel originele wijze ten gehore. Centraal stond een Bijbellezing uit het evangelie van Matteüs: Matteüs 11: 2-10. Daarin laat Johannes de Doper vanuit zijn verblijf in de gevangenis aan Jezus vragen of Hij de langverwachte Messias is. Rond het hoopgevende antwoord van de Heer op deze vraag klonken veel bekende popsongs over hoop op een goede toekomst voor iedereen.
En dat onderstreept met beelden, geprojecteerd via de beamer. De kinderen mochten ook meedoen met muziekinstrumenten die ze te leen kregen van ds. Gerard.
Er waren songs uit de jaren 60 van de vorige eeuw, maar ook uit recente jaren.
Het was een dienst voor 0-110 jarigen, en het was verrassend om te zien dat zowel de supersenioren uit onze gemeente als ook het allerjongste gemeentelid aanwezig waren!
Al met al een heel bijzondere manier om het Goede Nieuws te vertolken.
Onlangs is er een CD uitgekomen van Gerard & Grace, met de titel:
‘It sûzjen fan ‘e stilte’ en 17 oare popsongs ferivige yn it Frysk’. De CD kost 10 euro.
De CD is te verkrijgen bij de pastorie. Wanneer u mij even belt of mailt zorg ik dat u de CD ontvangt.
Tsjinst Wereldgebedsdag: snein 4 maart
De kerkdienst van zondagmorgen 4 maart te Bitgum bracht ons in Surinaamse sferen. Vrouwen uit Suriname hadden het liturgieboekje van deze dienst samengesteld, en vrouwen verkleed als hun zusters in Suriname lazen voor ons de teksten uit het boekje: Ali Hoogland, Geartsje Schaaf, Brigitta Bruinsma en Bauk de Groot.
Commissielid Trienke van der Heide kon helaas niet aanwezig zijn.
Het was een mooie viering, waarin we samen bepaald werden bij de rijke natuur van Suriname,Gods schepping, maar ook bij de problemen waarmee dit land te kampen heeft. Door de band met het dorp Mooitaki, en door het vrijwilligerswerk van de familie Bruinsma in dit land, en door alle voorwerpen uit Suriname die we konden bekijken, voelden we de band met Suriname tijdens deze viering heel duidelijk.
Buiten was het ijzig koud, maar onze harten werden Surinaams warm!
Dank aan alle commissieleden voor deze goed voorbereide dienst!
Foarút sjen: Stille Wike
Zoals ik in de meditatie al schreef zullen er in de Stille Week op alle dagen vieringen zijn.
Maandag, dinsdag en woensdag zijn er vespers.
Op de Witte Donderdag zullen we samen de Maaltijd van de Heer vieren.
Jezus heeft dit sacrament bij zijn laatste Pesachviering voor zijn volgelingen ingesteld.
De viering heeft dezelfde vorm als vorig jaar:
de kerkgangers zitten in lange rijen aan beide zijden van de kerk. We willen proberen om de Avondmaalstafel nog wat meer in het midden te zetten. Evenals vorig jaar zal er –naast samenzang- weer beurtzang zijn, waarbij we elkaar als het ware het Goede Nieuws toezingen. Zo ging het lang geleden in de Tempel te Jeruzalem, en zo wordt er ook nu nog gezongen in de kloosters.
Aan de dienst wordt meegewerkt door Gonny Roelofsen, docent dwarsfluit uit Kimswerd.
Zij is een collega van Hille, en zij hebben samen veel gemusiceerd. Het orgel zal daarom in deze dienst worden bespeeld door Hille Eppinga.
Op de avond van de Goede Vrijdag is er een avondwake. Els Brunia en Klaas de Groot zullen de lezingen uit het lijdensevangelie van Marcus verzorgen. Een koperblazersensemble van brassband Looft den Heer zal met zijn muziek de wake omlijsten.
Aan het eind van de Stille Zaterdag, om 21 uur, maken we in de Paaswake de gang van het donker van alles wat ons leven kan bedreigen naar het licht van Pasen, de opstanding en het nieuwe leven.
De nieuwe Paaskaars wordt de kerk ingedragen, en wij geven met Paaswakekaarsjes het licht aan elkaar door. We luisteren naar Bijbelverhalen over God, die licht, leven en bevrijding geeft.
Naar het Paasbericht van de evangelist Marcus zullen we staande luisteren.
We zullen onze doop gedenken en de kerkklok zal luiden om aan te kondigen dat het Pasen is.
Een Ad-hoc koor onder leiding van Hille zal meewerken aan de Paaswake.
De Paaswake is een viering waarin symbolen en rituelen een grote rol spelen.
En die kunnen vaak beter dan woorden vorm geven aan het grote nieuws van Pasen.
Op 1e Paasdag zetten we de viering van Pasen voort in de kerk van Marsum.
Een koperblazersensemble van het korps ‘Ons Genoegen’ uit Marsum zal meewerken aan deze dienst.
Op 2e Paasdag verzorgen ‘The Young Christian Singers’ uit Leeuwarden een bijzondere Paasviering in
de kerk van Bitgummole.
U/jij bent van harte welkom bij een of meer van deze vieringen.
Mag de Stille Week een goede en gezegende week worden voor ons allemaal.
ds. Fokje Haverschmidt
ÚT DE GEMEENTE
Omtinken
Op dit moment van schrijven voelt het buiten aan alsof het lente is. Heerlijk, na die vele regenachtige en sombere winterdagen, en ook heerlijk na de ijskoude dagen van de voorjaarsvakantie.
Wat was het een lange winter! En wat hebben de griep en andere winterse aandoeningen huisgehouden in onze dorpen en in onze gemeente. En nog zijn er mensen die ‘net by de tiid binne.’
Bij vergaderingen en gespreksgroepen bleven stoelen leeg, en ook aan de kerkgang was te merken dat er veel zieken waren. Gelukkig gaat deze narigheid binnen een aantal weken weer over.
Maar er zijn ook zieke dorpsgenoten en gemeenteleden die al heel lang uitzien naar betere tijden.
We hopen dat de komst van de lente en het langer worden van de dagen hen goed zal doen, en we denken aan hen in onze gebeden.
Ferhúze
Kerkrentmeester Pieter Tigchelaar en zijn vrouw, ouderling Anneke, zijn onlangs verhuisd naar Stiens.
Zij zijn daarmee ook verhuisd naar een andere kerkelijke gemeente. Dat betekent dat wij in hen twee heel meelevende gemeenteleden zijn kwijtgeraakt. Pieter en Anneke hebben samen heel veel werk verricht voor onze gemeente. Wij willen hen daarvoor heel hartelijk danken, en we wensen hen een mooie en gezegende tijd toe in hun nieuwe woonplaats.
Het werk in de wijk van Anneke wordt tijdelijk waargenomen door ouderling Reintsje Dijkstra.
Bij de komende kerkenraadsverkiezing hopen we een nieuwe ouderling voor de wijk van Anneke te vinden.
In de dienst waarin we afscheid nemen van de aftredende ambtsdragers en waarin we de nieuwe ambtsdragers bevestigen (op zondag 3 juni) zullen we ook officieel afscheid nemen van Pieter en Anneke.
Fraachpetearke mei alle gemeenteleden oant en mei 36 jier
De denktank voor het jeugd-, jongeren- en jonge gezinnenwerk in onze gemeente wil graag weten wat het jongere deel van onze gemeente verwacht van de kerk in hun woonplaats.
Voordat er allerlei nieuwe activiteiten georganiseerd worden wil de denktank onderzoeken wat de behoeften van deze groep zijn. Daarom hebben zij het plan opgevat om bij alle gemeenteleden in deze leeftijdsgroep aan te bellen en hiernaar te vragen. Daarbij hebben zij de hulp ingeroepen van de ouderlingen en pastorale bezoekers, omdat die de mensen in hun wijk goed kennen.
Het is een soort enquête voor het hele gezin. Er hoeft geen vragenlijst ingevuld te worden.
Het gaat om een ongedwongen gesprekje dat niet veel tijd hoeft te kosten.
Na afloop van deze ronde hoopt de denktank een goed beeld te hebben van de verwachtingen die er bij deze groep leven.
Het kan dus zijn dat er binnenkort iemand van de kerk bij u/jou aanbelt
om naar uw/jouw mening te vragen!
Hopelijk heeft u even tijd om hem of haar te woord te staan.
Een hartelijke groet aan alle lezers,
ds. Fokje Haverschmidt
Vooraankondiging: Stap voor Stap
Op 29 april 2018 is er weer de tweede wandeling in de serie ‘Stap voor Stap’. We doen dat weer samen met gemeenteleden uit onze eigen regio: Menaam, Dronryp e.o., Bitgum e.o. en Berltsum.
We beginnen met een korte viering en wandelen daarna ongeveer een uur. De eerste helft van de wandeling staat in het teken van kennismaken en/of bijpraten. Het tweede gedeelte van de wandeling willen we de woorden van een bijbeltekst in stilte overdenken en het derde gedeelte van de wandeling maken we elkaar deelgenoot van onze gedachten en ervaringen die de stilte en de tekst hebben opgeroepen. We sluiten het geheel af met een kopje koffie of thee.
Waar we deze keer gaan wandelen is nog niet bekend, maar dat zal te zijner tijd bekend gemaakt worden.
Met een groet van de pastores Arjan Bouwknecht en Ali Stork
25-11-2023 Prikbord
24-11-2023 Prikbord
20-11-2023 Prikbord
09-11-2023 Kerknieuws
05-10-2023 Kerknieuws
12-09-2023 Kerknieuws