De bloemen gingen met een groet van de gemeente naar:
23 februari.
Jan en Diny van Heumen Ds.Faberstrjitte 10,
Siepie en Piet Faber Tramstrjitte 40,
Teake en Marjo Rijpstra S.van Heringawei.
De muur van …
In Ahmedabad (India) is een muur gebouwd. Niks bijzonders op het eerste gezicht. Maar een muur? Waarom? We kennen de Chinese muur. Die is meer dan 5000 km lang en men deed er tweeduizend jaar over! En wat te zeggen over de Berlijnse muur? Hoeveel doden heeft die niet op zijn geweten? Waarom bouwen mensen muren? Wat mag dan niet gezien worden? Nee, deze muur in Ahmedabad moest er voor zorgen dat Donald Trump geen ‘zicht’ had op de sloppenwijken (slums) daar. Trump heeft India bezocht en het uitzicht van zijn verblijf daar bood hem geen kijkje in het ‘echte’ India, de armoede. Nee, vonden de Indiase autoriteiten. Dat moest maar niet. De Indiase Times ‘kopte’ triomfantelijk: “Eindelijk krijgt Trump dan ‘zijn muur’, niet in Amerika, maar in India:”! Een beetje humor in het artikel. Een muur van 400 meter. Bezoek je als president India en dan nog krijg je de werkelijkheid niet te zien. Het doet me denken aan de vroegere tsaren in Rusland. Wanneer die door het land reisden, wilden de plaatselijke autoriteiten laten zien dat het goed ging met ‘moedertje Rusland’. Langs de spoorwegen stonden dan lange rijen houten constructies, beschilderd als huizen. Door vanuit een rijdende trein te kijken leken het net echte huizen. De tsaren ‘trapten’ er in. Ze kregen het beeld dat het werkelijk goed ging, terwijl de echte wereld van toen in Rusland één en al armoede was.
Mensen maken muren. Natuurlijk bieden muren ook bescherming, hebben muren zeker ook een goede kant. Maar hier is die muur duidelijk negatief. Waarom zou je tegen willen houden dat je van je eigen land geen goed beeld geeft. Of schamen de Indiërs zich dan toch: wel een raket naar de maan sturen en één damestoilet in een dorp is nog niet eens haalbaar? Nu het in de krant stond, zo zwart op wit, kon Trump weten dat hij een nepbeeld voorgeschoteld kreeg. Misschien vindt hij dat wel goed. Zelf doet hij eigenlijk niet anders. Ook een nepwereld laten zien aan de mensheid. De geschiedenis leert ons dat deze muren uiteindelijk geen goede oplossing zijn. Muren om iets tegen te houden, zijn altijd maar tijdelijk. Denk maar aan de Berlijnse muur, of aan het IJzeren Gordijn.
Terug naar het krantenartikel. Met het grootste gemak hebben de autoriteiten in India een brede strook huisjes , gemaakt van afvalmateriaal, platgewalst. Die mensen hebben geen dak meer boven hun hoofd. Voor hen had Trump beter in Amerika kunnen blijven. Nu komen ze letterlijk en figuurlijk weer op straat te staan. Het zal je maar gebeuren. En dan in de Bijbel de geschiedenis van de muren van Jericho. Jericho is de oudste bewoonde stad van de wereld! Ook daar vonden de leiders toen dat muren de bewoners moesten beschermen tegen de ‘inkijk’ van de Israëlieten. We weten hoe het af liep. De muren vielen. Op zich een merkwaardige geschiedenis. Hier is het de ‘Almachtige’ die ze doet vallen. Later, in het Nieuwe Testament, wanneer Jezus naar Jeruzalem gaat om te sterven, komt hij ook door Jericho. Hij geneest een blinde, Bartiméus, een bekend verhaal. De schellen van zijn ogen verdwijnen als indertijd de muren van Jericho. Blindelings wist deze blinde bedelaar wie Jezus was! De zoon van God! Zonder aarzeling wist hij te vertellen wie Jezus was en wat zijn komst, niet alleen voor hem, maar voor ons allemaal, betekende. Dat een blinde ons de weg wijst! Hoe is het mogelijk . “Wat wil je van mij?” vroeg Jezus. “Dat ik weer kan zien”. Bartiméus kreeg letterlijk helemaal weer zicht. Terwijl hij juist als blinde het uitzicht al in zich had! Het juiste beeld van uitzicht: Hij had de Heer gezien, maar hem al eerder ontmoet! Dat onze wereld dat in- en uitzicht mag behouden!