Laatste update maandag, 7 oktober 2024
woensdag, 13 mei 2020 Kerknieuws
by de tsjerketsjinsten
Tot en met 1e Pinksterdag, 31 mei, komen alle kerkdiensten te vervallen. Dat doet pijn, maar omwille van de gezondheid van ons allemaal is dit noodzakelijk.
Helaas hebben wij niet de mogelijkheid om vanuit een van onze kerkgebouwen een uitzending van een dienst te verzorgen.
Maar gelukkig zijn er wel heel veel mogelijkheden om kerkdiensten van elders te beluisteren.
Hieronder vindt u/vind je een aantal van die mogelijkheden:
– Radio Eenhoorn zendt elke zondagmorgen om 9.30 uur live vanuit de studio in Menaam een kerkdienst uit.
– NPO2 zendt ’s zondags om 9.20 uur een korte kerkdienst uit vanuit de kapel van het landelijk dienstencentrum van de Protestantse Kerk in Utrecht.
Voorganger is de synodescriba ds. René de Reuver.
– Omrop Fryslân verzorgt elke zondag om 10 uur een kerkdienst vanuit de Martinikerk te Franeker zolang de kerken gesloten zijn.
De orde van dienst voor deze viering vindt u op https://www.omropfryslan.nl/sykje/liturgie
– Via www.kerkdienstgemist.nl en www.kerkomroep.nl kunt u op iedere dag van de week en op elk moment kerkdiensten uit heel veel plaatsen in ons land beluisteren.
-Voor 20-ers, 30ers en jonge gezinnen, en ieder die zich jong van geest voelt, is er de website www.mijnkerk.nl,
een initiatief van de Protestantse Kerk.
Op MijnKerk vind je handvatten om geloof een plek te geven in je dagelijks leven.
Met herkenbare blogs, inspirerende video’s en praktische tips. Juist als je merkt dat je je plek niet meer zo goed kunt vinden in een bestaande kerk, is MijnKerk er voor jou.
Ds. Otto Grevink verzorgde voor de afgelopen zondagen een de coronaviering, die te volgen was via de live-stream op Youtube. Je kunt de viering terugkijken op de website van Mijnkerk.
Het is echt de moeite waard om eens op deze website te gaan rondkijken!
fan de tsjerkrintmasters
Geweldich
Gjin tsjerketsjinsten mar dochs …
We binne it sa wend dat der yn in tsjerketsjinst in kollekte hâlden wurdt. Faaks steane we der net iens sa by stil: “oh, dêr is de ponge” en dan giet der wat yn. Dat in kollekte in wêzentlik ûnderdiel fan de earetsjinst is, dêr tinke we eins net iens by nei. Oant no ta. Der binne gemeenteleden dy’t dat harren no wol realisearje. En wat is it dan moai dat der sa no en dan in bedrach fia de bankrekken binnen komt. Hiel hertlik tank. Geweldich.
It kolleezje fan tsjerkrintmasters
diakonij
Alternatieve collecte
Nu er geen fysieke diensten meer zijn en er geen collectes worden gehouden, wil de diaconie een “alternatieve collecte’ voorstellen. U kunt b.v 1 x in de maand een bedrag storten wat u anders zou besteden voor de collectes. De diaconie zal het bedrag maandelijks overmaken naar een passend doel. Voor deze maand is het doel: Het Nederlandse Rode Kruis.
De Arme Kant van Fryslân brengt hierbij onderstaand bericht van het Nederlandse Rode Kruis onder uw aandacht.
Het nieuwe coronavirus (Covid-19) heeft zich in Nederland verspreid en raakt de hele samenleving. Hulpverleners van het Rode Kruis zetten zich in voor de meest kwetsbaren en ondersteunen zorgpersoneel.
Voedselboxen en boodschappenkaarten
voor getroffenen coronacrisis.
Het Rode Kruis gaat voedselboxen en bood-schappenkaarten uitdelen aan mensen die hard worden getroffen door de coronacrisis. Voor het eerste initiatief slaat het Rode Kruis de handen ineen met boeren die met een voorraadoverschot zitten, voor het tweede met supermarkt Albert Heijn.
De voedselboxen en boodschappenkaarten zijn bedoeld voor mensen die extra kwetsbaar zijn tijdens de coronacrisis. Bijvoorbeeld omdat zij hun baan zijn kwijtgeraakt en niet in aanmerking komen voor andere hulp of de weg naar de hulp niet goed weten te vinden.
De boeren waar het Rode Kruis mee samenwerkt kunnen hun producten op dit moment niet exporteren of de afzet via de horeca is wegge-vallen. Hun verse producten moeten anders mogelijk weggegooid worden, maar gaan nu naar mensen die door de coronacrisis moeite hebben om rond te komen.
Voedselboxen
Het Rode Kruis wil binnenkort starten met het verstrekken van de voedselboxen. Voor € 10,00 kan een voedselbox naar iemand gebracht worden die het hard nodig heeft. Denk aan arbeids-
migranten, ongedocumenteerden en gezinnen die vanwege verlies aan inkomen nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden.
De hulp is specifiek bedoeld voor mensen die niet in aanmerking komen voor andere hulp. Komen ze vermoedelijk wel in aanmerking voor meer structurele hulp, dan worden ze door doorverwezen naar de Voedselbank, gemeenten of de GGD.
Boodschappenkaarten
Het tweede initiatief dat wordt gelanceerd is de uitgifte van speciale boodschappenkaarten voor mensen die niet rond kunnen komen tijdens de coronacrisis. De kaarten, met daarop een tegoed van € 35,00, worden uitgegeven door het Rode Kruis en zijn geschonken door Albert Heijn.
Er wordt samengewerkt met lokale organisaties die zicht hebben op welke mensen de kaarten nodig hebben.
U kunt het werk steunen door uw bijdrage over te maken op reknr van de diaconie:
NL92RABO 0341 7310 48.
Hartelijk dank voor uw bijdrage.
Wat mag wel en wat mag niet….
Wat mag (nog) wel en wat mag (nog) niet… dat is de vraag die velen van ons en velen in de wereld van vandaag, die beheerst wordt door de zorg om, en de angst voor het Corona virus, vaak stellen. We volgen de berichten op de voet en zitten gekluisterd aan de tv als Rutte weer een persconferentie geeft. En we praten er dagelijks met elkaar over. Natuurlijk, we houden ons zo goed als dat kan aan de richtlijnen, en de verboden en geboden van de overheid. Leven mee met degenen die vanwege de Corona pandemie veel zorg hebben en veel zorg geven. Zorgen vanwege ziekte, dood, angst. Maar ook zorgen om je baan, de economie, de toekomst. Er wat missen veel mensen het gewone dagelijkse contact met, en de nabijheid van, kinderen en kleinkinderen, ouders, vrienden, maar ook met de mensen die je in de kerk, de vereniging, de sport, ons sociale leven, graag ontmoet. En hoe eenzaam is voor velen de laatste levensfase in het verpleeghuis.
Een paar maanden geleden schreef ik in mijn voorwoord in Paadwizer over mijn werk als pastor tijdens mijn theologie studie in twee verpleeghuizen in Amsterdam. Ook toen waren er mensen eenzaam in hun laatste levensfase. Ook toen overleden er jaarlijks velen in de verpleeghuizen. Net als eigenlijk in veel jaren. Maar voor dat laatste stukje leven aan de rand van de samenleving was weinig belangstelling in de samenleving. In beide huizen werkte ook een Rooms Katholieke pastor. Omdat er vanuit de kerken geen avondmaal vieringen georganiseerd werden in deze verpleeghuizen, besloten mijn Rooms Katholieke collega en ik om geregeld samen een gemengde avondmaal en eucharistie viering te gaan houden. Mocht dat dan? Volgens de regels niet. Ik was nog geen bevestigd predikant, en een oecumenische avondmaal en eucharistie viering was helemaal niet toegestaan. In Haarlem stond toen bisschop Zwartkruis. En van hem zijn de, wat mij betreft zeer wijze woorden, door mij collega aan mij doorgegeven: als je iets wilt of moet doen, wat niet volgens onze regels mag, maar wat wel goed en belangrijk is voor de mensen voor en met wie je het doet, dan moet je aan mij niet vragen of het mag, maar doe het gewoon.
Tijdens mijn werk in de verpleeghuizen heb ik veel levenslessen geleerd. Dit is er één van.
Net zo als dat veel ruzies en conflicten en zelfs kerkscheuringen vaak bestaan als gezondheid en bezit gewoon zijn. In verpleeghuizen val je terug op de dagelijkse kwetsbare en naakte bestaan, dan pas blijkt wat werkelijk van waarde en belangrijk is voor een mens.
Ik moest hieraan terugdenken in deze tijd waarin de vraag “wat mag (nog) wel en wat mag (nog) niet” volop bij ons leeft. Misschien dat we naast de regels van de overheden, soms ook wel behoefte hebben aan de wijze woorden van bisschop Zwartkruis.
De Franse filosoof Levinas schreef eens, vrij vertaald: in het aangezicht van de ander kun je lezen wat je moet doen. In onze kerken zingen en geloven we: God heeft het eerste woord, hij heeft in den beginne, het licht doen overwinnen, hij spreekt nog altijd voort.
En, voeg ik er aan toe, Hij wacht altijd weer op ons antwoord.
Ik hoop op, en wens en bid alle nodige wijsheid toe voor onze overheid en alle overheden.
En voor onszelf. We leven nu in een tijd, waarin eens te meer voor iedereen blijkt dat gezond en goed leven en samenleven niet vanzelfsprekend is, kwetsbaar is. En dat er één aarde is waarop we als mensen mogen leven. En waar meer dan ooit blijkt dat we als mensen van alle landen meer op elkaar aangewezen zijn dan ons vaak lief is.
Kinderen van één Vader, zijn we allemaal, zegt een lied. Dat klinkt mooi.
Ben Bloemink
Blomme groet snein 19 april 2020
Mevr.Ella Maille Bitgumerdyk 7
Dhr.Doekle v.d.Schaaf ds.Faberstrjitte 15
Dhr. Anne Fennema Ds.Faberstrjitte 13
Marsum.
04-10-2024 Prikbord
01-10-2024 Prikbord
25-09-2024 Prikbord
25-06-2024 Dorpsbelang
16-04-2024 Dorpsbelang
09-09-2024 Kerknieuws
03-09-2024 Kerknieuws
04-07-2024 Kerknieuws