Laatste update woensdag, 15 januari 2025
vrijdag, 3 september 2021 Kerknieuws
Elkoar (Wer) Sjen
Zondag 12 september 2021
-Hey, het is oké, Je somber voelen, angsten hebben of gespannen zijn: bijna één op de twee Nederlanders krijgt ooit te maken met een psychische aandoening. En in deze tijd van spanning en onzekerheid nemen klachten vaak toe. Toch praten we er weinig over. De mensen om wie we geven, kunnen daardoor ver weg voelen. En hoe weten we dan hoe het met iemand gaat? …-
Bovenstaande woorden staan op de site van een actuele overheidscampagne. ‘Hey, het is oké’ (heyhet isoke.nl). Hoe actueel kan ons thema ‘Elkoar (wer) sjen’ zijn voor onze ‘Start’ op zondag 12 september a.s. ? Want ook in onze omgeving heeft de coronatijd veel met ons gedaan. Nu we elkaar weer meer ontmoeten en elkaar weer zien; gaan we elkaar ook écht Zien? Hoe belangrijk is het voor ons om elkaar te ontmoeten met elkaar te praten? En wat kunnen we voor elkaar in het dorp betekenen? Durven we elkaar te vragen hoe het écht gaat en durven we het ook te laten merken hoe we ons echt voelen? Wat kunnen we voor elkaar betekenen als buren en dorpsgenoten?
Op zondagmorgen 12 september willen we u uitnodigen in de Molewjuk in Bitgummole om met elkaar bezig te zijn en elkaar te ontmoeten. Daarbij zijn er verschillende activiteiten voor jong en oud, en let op, voor alle dorpsgenoten van Bitgum, Bitgummole, Ingelum en Marsum!
Er zijn diverse workshops:-
Portrettekenen door Klaske Atema (materiaal is aanwezig
– Fotografie door Jan Weistra (met je eigen camera/smartphone)
- Djembee door Reimer Jan Rondaan(Djembees zijn aanwezig)
en er is een speurtocht voor het hele gezin!
Miranda Werkman, journalist en programmamaker bij Omrop Fryslân zal ons vertellen over haar ervaringen bij het maken van het programma ‘Fan binnenút, ferhalen út de GGZ wei’.
Een ingrijpende serie die afgelopen seizoen te zien was bij Omrop Fryslân. Hierin werden taboes doorbroken en kregen patiënten uit GGZ een gezicht. Een citaat uit een interview met Miranda Werkman: ‘Bij het maken van deze reeks heb ik ook echt gezien dat de hulpvragen onder jongeren toenemen. Is dat omdat het aantal mensen met onbegrepen gedrag toeneemt? Wordt de patiënt ingewikkelder of heviger, of verandert de maatschappij? Een conclusie trekken is lastig. Er is niet één juist antwoord.’
Kortom, u bent van harte welkom op zondagmorgen, 12 september a.s. in de Molewjuk in Bitgummole. Vanaf 9.30 uur staat de koffie staat klaar en om 10.00 uur beginnen we met het programma. Waarschijnlijk wordt het programma rond 11.30 uur afgerond.
De toegang en deelname is gratis.
Commissie ‘Start’ 2021 PKN Bitgum e.o.
* Er is gelegenheid om een geldelijke bijdrage te leveren voor de Voedselbank in Leeuwarden. Deze organisatie voor maatschappelijk werk, werd afgelopen zomer getroffen door een rattenplaag. Hierdoor werd bijna de gehele voorraad en locatie onbruikbaar.
Meditaasje september 2021
Grenzeloos
Toen ik jaren geleden in India eens door een moslim kapper geknipt werd ging die, tijdens de knipbeurt, achter de kappersstoel geknield in gebed. Uiteraard kwam er daarna een gesprek. Hij verontschuldigde zich als het ware maar hoewel hij blij was met mij als klant, ‘riep’ God hem om het gebed te doen want het was de vastgestelde tijd voor hem als moslim. Drie keer daags op de vaste momenten waren de regels van zijn godsdienst. Dat gegeven was mij bekend. Op het Victoriastation in Bombay (Mumbai) had ik al eens een ‘heel’ perron in gebed zien verzinken. De treinen rijden op de vaste tijd en voor de moslims heel structureel overigens, ook hun gebeden. Ik vroeg aan de kapper of ‘zijn’ God ‘eeuwig’ (eternal) was. ‘Natuurlijk’, zei hij ,’ God is eeuwig’. Maar, vroeg ik hem toen, zou God dan net als wij, zich laten leiden door de klok van tien uur? Met als het ware dat je een ‘minpunt’ veroorzaakt, wanneer je kwart over tien pas de ‘tijd’ hebt om te bidden? Het duurde even voor er antwoord kwam. Hij legde uit dat hij nog nooit stil had gestaan bij die gedachte. We kwamen beide tot de conclusie dat de tijd eigenlijk niks uitmaakt maar dat vaste tijden voorkomt dat je vergeten zou om te bidden!
Met het woord ‘grens’ is het eigenlijk ook zo: wij mensen, stellen grenzen in. André Kuipers, ‘onze’ ruimtevaarder gaf eens aan dat vanuit de ruimte er van alles te zien is, maar geen grenzen! Begrenzing is een menselijke vorm/behoefte en soms handig en noodzakelijk. Anders kunnen we niet (goed) functioneren! Aan tafel, na het eten, lazen we laatst de geschiedenis van Saulus / Paulus.
Saulus, geboren buiten Israël, maar hij was wel Jood door geboorte. Zijn ouders waren van de stam Benjamin en zijn naam Saulus kwam van de eerste koning van Israël , koning Saul. Koning Saul was ook uit de stam Benjamin. Saul vervolgde David. Deze koning Saul vond ook dat David maar uit de weg geruimd moest worden. Maar God droeg zorg voor de ‘man naar Gods hart’ zoals we weten. ‘Onze ’Saulus’ uit het Nieuwe Testament is de ‘grens ‘als het ware ook overgegaan om de Christenen te vervolgen, letterlijk zelfs overgegaan, want hij reisde van Jeruzalem naar Damascus. Toen was de ‘grens’ van God bereikt! Saulus was behoorlijk over de ‘grens’ gegaan door de Christenen te vervolgen en ter dood te laten brengen. Het was met hem van kwaad tot erger gegaan. Van het ‘bewaken’ van de kleding van het Sanhedrin tijdens de steniging van Stefanus (lauwerkrans betekent zijn naam!)was Saulus er van doordrongen geraakt dat de Christenen uitgeroeid moesten worden. Maar het bleek dat hij ziende blind was en toen hij blind was ‘zag’ dat het anders moest. Met harde hand wees God hem de (nieuwe) weg. Gemakkelijk was dat niet, moest met een list vluchten uit Damascus en was in Jeruzalem zijn leven ook niet veilig. Toen is hij de ‘grens’ weer over gegaan! Want het heil is niet alleen voor Joden begreep hij, maar ook voor wie als ‘heiden’ werd aangeduid. Het evangelie is niet grensbepalend, maar is er voor iedereen op onze wereld. Het is aan jezelf hoe je er mee omgaat, aanvaardt. Die nieuwe keuze van Paulus was niet gemakkelijk, maar met verve heeft hij het Woord gebracht.
Misschien moeten we zelf van tijd tot tijd onze grenzen / zienswijze herzien. Nieuwe inzichten soms, andere tijden, studie en ervaringen kan het noodzakelijk maken dat je en andere koers inslaat. In gesprek gaan, overleg, enz. kunnen je grenzen verleggen! Dat zeker de moeite waard is, is mijn ervaring!
Sjoerd D. Schaaf
tsjerketsjinsten alle tsjinsten begjinne om 9.30 oere. Oare tiden wurde oanjûn ’ | |
5 septimber Hillich NachtmielBitgumFryske tsjinst | Ds W. Tinga, Grins1e kollekte: diakonij*2e kollekte: Tsjerke |
12 septimber StartsneinMolewjuk B’mole Begjint om 10.00 oere mar der is al kofje/thee om 9.30 oere | Kommisje: Afke, Bea, Elizabeth, Sjoerdtje1e kollekte: Voedselbank2e kollekte: Tsjerke |
19 septimberMarsum | Mefrou C. Akkerboom, Harns1e kollekte: KIA Zending*2e kollekte: ATW |
26 septimberB’mole | Ds E.P. Muilwijk-Huis, Sint Anne1e kollekte: KIA Vredesweek*2e kollekte: Tsjerke |
3 oktoberBitgum | Mefr. T. de Vries, Stiens1e kollekte: PKN Kerk en Israel*2e kollekte: Tsjerke |
10 oktoberFryske tsjinstB’mole | Ds A. Terlouw, Dronryp1e kollekte: diakonij2e kollekte: ATW |
17 oktoberMarsum | Ds E. Stellingwerf-Vinke, Woudsend1e kollekte: KIA Werelddiaconaat2e kollekte: Tsjerke |
blommegroet
Snein 1 augustus
Mefrou Twijnstra, Marsum
Hinke Visser, Buorren 12, Marsum.
18-11-2024 Dorpsbelang, Prikbord
21-10-2024 Actueel, Dorpsbelang, Prikbord
29-12-2024 Kerknieuws
04-12-2024 Kerknieuws