Laatste update vrijdag, 9 juni 2023
zaterdag, 16 november 2019 Actueel
De Marsumer kerktoren staat in de steigers. Al weken. Noodzakelijk voor onderhoud. Deels gepland, maar we kwamen ook forse tegenvallers tegen, aldus Gerard van Dijk, coördinator van stichting tot behoud monumenten gemeente Waadhoeke.
De spits lekte, hier en daar het leiendek ook en in de muurplaten zat rotterij. Het gevolg van jarenlange lekkage. We wisten dat al een paar jaar. Voor het herstel is al eerder subsidie aangevraagd. Maar er waren ook tegenvallers. We zagen nu dat het voegwerk van het metselwerk van het bovenste deel van de toren slecht is en hier en daar eruit valt. De mortel die eerder gebruikt werd kan verkeerd geweest zijn (we gebruiken tegenwoordig andere mortel; de inzichten veranderen), de mortel kan ook verbrand zijn. Hoe het ook komt, we hadden er niet op gerekend. De muurankers worden deels ook vervangen.
Om de lekkage van de spits te verhelpen moest de haan, het kruiswerk en de loden muts eraf. Toen zagen we dat de zogenaamde makelaar onder het kruis volledig verrot was. Ook zagen we dat de bevestiging van het klimrek aan de buitenkant van de spits op de zes bevestigingspunten zorgde voor lekkage. Gelukkig mag dit klimrek eraf. Dat gaat waarschijnlijk in week 47 gebeuren. Het aanzien wordt dan weer veel mooier. Het klimrek past totaal niet bij de historische toren. Een apengezicht. Dit rek was noodzakelijk voor de verlichting van de vliegbasis. We wilden deze ook graag verwijderd zien (net zoals in Koarnjum gebeurd is), maar dat stuitte op verzet bij de vliegbasis. Deze wil de verlichting er op houden omdat de kerktoren te dicht bij de aanvliegroute ligt.
Binnenkort is het werk zover klaar dat de steiger weer afgebroken kan worden. Daarna gaan we binnen verder met meerwerk. De verrotte muurstijlen zullen dan vervangen worden. Begin volgend jaar pakken we aan de binnenkant nog meer op. We hebben hier weer subsidie voor aangevraagd in de regeling van 2020 tot en met 2025. Zo kan het werk mooi achter elkaar doorgaan. Als dat afgerond is gaan we de klokken luiden. We kijken dan of de monumentale klokkenstoel sterk genoeg is. Mogelijk moet daar nog het nodige aan gebeuren. Enfin, dat is voor latere zorg. Eerst moet de constructie van de toren goed in orde zijn.
Het werk wordt uitgevoerd door restauratieaannemer Sytze Douwe van der Vegt uit Weidum. In totaal is het ruim zes weken werk. De kosten bedragen ruim 50.000 Euro. Daarvoor was 35.000 Euro beschikbaar. De resterende 15.000 Euro moeten we voorfinancieren. We krijgen dit volgend jaar weer terug uit de nieuwe subsidieaanvraag.
Foto’s: Eelke Tamminga en Geert Verf
Het eigendom van de kerktoren is in 1988 overgegaan van de toenmalige gemeente Menaldumadeel naar de gemeentelijke stichting tot behoud van monumenten in Menaldumadeel. In 2018 is deze stichting samen met die van gemeente het Bildt opgegaan in die van gemeente Franekeradeel. We beheren in totaal 20 monumenten, 11 kerktorens inclusief uurwerken en luidklokken en een aantal molens uit voormalig Franekeradeel. We krijgen de gelden veelal uit subsidies van het rijk, provincie, gemeenten en fondsen. Volgende week vieren we ons 25 jarig bestaan bij de oplevering van de kerktoren van Minnertsga, aldus Gerard van Dijk.
Hij meldde verder dat hij in Marsum goed kan samenwerken met betrokken vrijwilligers. Zo helpt Bert Prins me met het uurwerk. Misschien maak ik daar nog wel afspraken mee voor meer uurwerken. Waardevol, want het gaat in kerktorens vaak om monumentale uurwerken.
28-05-2023 Prikbord
08-06-2023 Kerknieuws
28-05-2023 Actueel, Kerknieuws
14-05-2023 Kerknieuws