Als we het doen, doen we het goed. Ons pand bood niet meer de kwaliteit die we zelf als bedrijf willen uitstralen. Bij zware regenval kwam het grondwater omhoog, het dak was slecht en zo kan ik nog wel even doorgaan. Daarom hebben we gezegd: het beste is afbreken en compleet opnieuw opbouwen, aldus Petra Adamse die samen met haar zus Judith Looijenga eigenaar is van het keukencentrum Marssum. Het keukencentrum is in 1997 gestart door hun vader Siep Postma. Eind 2010 namen beide dochters het roer over. Petra vertelt dat de nieuwbouwplannen een voorbereidingstijd hebben gekend van zo’n vijf jaar. Verhuizen naar een ander dorp of de stad was geen optie. Uiteraard willen we in Marsum blijven. Onze naam is verbonden met het dorp. Samen met de gemeente en de voogden van het Poptaslot is gesproken over een verhuizing binnen Marsum. De nieuwe plek werd hem uiteindelijk niet. We hebben daarom gekozen om hier te blijven zitten. We zitten hier goed. De aanleg van de Haak heeft ons in het begin iets minder zichtbaar gemaakt, maar door wat extra reclame was dat wel op te vangen. We draaien goed hier. Belangrijk vinden we dat de nieuwbouw een vriendelijke uitstraling heeft en in de omgeving past. Het is een van de entrees van het dorp en het staat vlakbij het Poptaslot. We denken dat we daar goed in zullen slagen. Het zal een hele verbetering in het aanzicht zijn. Het blauwe dak gaat eraf. De Welstandcommissie had een paar kleine aanbevelingen die we opgevolgd hebben. Verder konden ze er van harte mee instemmen. Het voorhuis blijft bestaan. Ook belangrijk voor ons. Het is van oorsprong een heel mooi woonhuis geweest, de gemeente noemt het zelfs een villa. Het woonhuis is oorspronkelijk in Wergea gebouwd, maar de toenmalige eigenaar vond het zo mooi dat toen hij verhuisde naar Marsum, het woonhuis steen voor steen is afgebroken en hier is herbouwd.
De achterbouw is inmiddels helemaal afgebroken. Die wordt herbouwd naar de eisen van nu. De kap krijgt voor een deel een verdieping. Onze magazijnruimte op de begane grond kan daardoor een beetje groter worden. We compenseren dat weer met de showroomruimte die we boven er bij krijgen. Daarkomen de projectkeukens en pvc vloeren. Dat laatste leveren we straks ook, zodat klanten een compleet pakket kunnen kopen. We hebben eerder nog gespeeld met de gedachte om onze grote magazijn vanuit Harlingen naar Marsum te verplaatsen, maar we zijn achteraf blij dat we dat niet gedaan hebben. We hadden dan nu al weer te weinig ruimte gehad.We kunnen nu mooi binnen de bestaande bebouwing blijven.
De bovenverdieping komt alleen aan beide uiteinden. Het middendeel blijft open, waardoor je een heel ruimtelijk effect krijgt. Helemaal door de inbouw van dakramen, waardoor er ook een goede lichtinval is. Duurzaamheid is natuurlijk bij elk verbouwing van belang. Naast de betere isolatie krijgen we ook zonnepanelen op het nieuwe dak. Genoeg om zelfvoorzienend te zijn. De panelen zijn vanwege het beschermd dorpsgezicht weggewerkt in de verzonken kap. Ze zullen niet zichtbaar zijn vanaf de weg. Een voordeel van de bebouwing is ook dat we de kantoren boven het woonhuis beter kunnen gebruiken. Ze komen nu wat centraler te liggen. Achter het pand kunnen de vrachtwagens laden en lossen. Voor het pand komen parkeerplekken voor de bezoekers.
We zijn 22 juni gestart met de afbraak. De verkoop gaat gewoon door. We werken nu vanuit de naastgelegen tent. Voor de bouwtijd gaat dat prima. De planning is dat we eind oktober klaar zijn. Het zou prachtig zijn als dan onze showroomkeukens op hun nieuwe plek staan.
Bij de foto: Beide eigenaressen Petra Adamse en Judith Looijenga
Andere foto’s: Oude situatie, schets nieuwe situatie, afbraak van het oude pand en de tijdelijke tent.