Sinds vorige maand wordt de kwaliteit van de lucht in Marsum gemeten met een zogenaamde luchtsensor die fijnstof meet. Hans en Einte Wassenaar hebben deze geplaatst bij Lunia state.
Via wifi worden de meetresultaten doorgeseind naar de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). In Marsum worden meer sensoren geplaatst. Het plan is om een op het dorpshuis te plaatsen, een in de buurt van de A31 en een bij een woonhuis westkant van Marsum.
De luchtmeting maakt onderdeel uit van een veel groter project van de RUG, in samenwerking met o.a. de Leeuwarder courant. In het project Onze lucht meten burgerwetenschappers in heel Noord-Nederland (Groningen, Friesland en Drenthe) de luchtkwaliteit, met zelfgebouwde fijnstofmeters. Zo krijgen de deelnemers inzicht in de luchtkwaliteit in hun leefomgeving. De bewoners moesten zelf de helft betalen, de andere helft werd door Waadhoeke betaald.
In de drie noordelijke provincies staan in totaal 400 sensoren, waarvan ca 50 in Waadhoeke. Hoewel het nog te kort is om een conclusie te trekken kan Hans wel zeggen dat de resultaten toch wel wat tegenvallen. Je zou verwachten dat de Friese lucht veel schoner is, maar vergeleken met andere delen van Nederland valt dat “vies” tegen. Er lijkt geen duidelijk verband te zijn met de uitstoot van de vliegtuigen hier. Maar dat zegt op zich niets omdat incidentele vervuiling door de wind zal worden verstrooid. Wil je de meetwaarden zelf bekijken surf dan naar: maps.sensor.community/#13/53.2346/5.7045. Klik dat op een zeskantig blokje bij Lunia State (in het verlengde van de startbaan) en je ziet de meetwaarden aldaar. Zo kun je alle meetpunten in Nederland bekijken. Voor meer info over fijnstof normen zie www.samenmetenaanluchtkwaliteit.nl/fijn-stof-pm25pm10.