Het wordt 2025. Uit verschillende bronnen is er voor het eerst sprake van Marsum (Mersum) bij het bouwen van een kerk op een terp in 1275. Dit is 750 jaar geleden. De kerk werd vernoemd naar de heilige Pontianus. Hoewel deze bronnen niet echt hard te maken zijn, prikkelde het wel de historische nieuwsgierigheid naar een zoektocht. Hoe is Marsum ontstaan en geworden in die 750 jaar.
Wat is er allemaal gebeurd en welke gebeurtenissen -regionaal en globaal- hebben hun invloed gehad op wat Marsum nu is? Er was ook een klooster Franjum aan het Franjumbuorren, wie waren die monniken en wat deden ze. Marsum lag eerst aan het water en kwam door het aanleggen van dijken los van het water.
De vele cafés die Marsum heeft gehad, waarvan alleen Het Grauwe Paard nog bestaat, de bouw van Heringastate (Poptaslot) en de invloed daarvan, de komst van de vliegbasis en zo meer. We willen de geschiedenis van Marsum meer zichtbaar en voelbaar maken voor de huidige bewoners en hen daar zowel passief als actief in betrekken.
Naast het vergroten van het historisch besef, willen we ook het Mienskipsgevoel weer een ‘boost’ geven en ook zoveel mogelijk aan mensen van buiten Marsum laten zien waar wij als dorpsgemeenschap allemaal toe in staat zijn. Daarom organiseren Dorpsbelang Marssum en de Poptastichting (als Culturele Commissie) in de periode juni-oktober 2025 twee culturele activiteiten.
Belevingswandeltocht De Slingers van Marsum (21 juni 2025) Een belevingswandeltocht door Marsum met muziek, theater, proeverij, geschiedenis, verhalen en nog veel meer. We starten op het Poptaslot en sluiten af in één van de oudste cafés van Nederland, “Het Grauwe Paard” met livemuziek van onze eigen Marsummer band “de Feiers”. Idee en regie Agnes Zeinstra.
Openluchtspel Wonderen tussen Heden en Verleden: de legende van Marsum (25 sept. – 05 okt. 2025) Dit alles prikkelt niet alleen het historisch besef, maar ook de fantasie om er openluchttheater van te maken, waarin feit en fictie hand in hand een boeiend verhaal vertellen over 750 jaar wel en wee van Marsum.
Het toneelstuk begint in 1275. Het bouwen van de kerk. Wie was de heilige Pontianus waarnaar de kerk van Marsum is vernoemd? Waarom weet bouwmeester Hidde meer van de tijd dan de gewone dorpeling en roept dat regelmatig argwaan op? Welke rol speelt Abt Vincentius van klooster Franjum in dit alles? Er zwerven overal relikwieën rond van de heilige Pontianus en één daarvan heeft met de kerk van Marsum te maken. Wat is de connectie met Henricus Popta en Het Grauwe Paard. Het zijn mysteries, die langzaam worden ontrafeld. Kortom een spannend, humoristisch en informatief verhaal, waarin je als kijker wordt meegenomen in de fantasievolle geschiedenis in allerlei markante scènes op weg naar een verrassende en spectaculaire ontknoping. De speellocatie is het binnenplein van het Poptaslot. Het script is geschreven door en de regie in handen van Marsummer Wouter Daane.