In 1973 kwamen Marsum en andere dorpen in actie tegen het geluid van de militaire vliegtuigen. In 1980 wilde de overheid grote delen van Marsum en Jelsum afbreken. Volgens nieuwe milieunormen zou er teveel geluid zijn om hier te wonen. Jarenlang verzet en overleg leidde tot vermindering van vluchten. Afbraakdreiging was van de baan en geluidsisolatie begon.
In 1993 werd de COVM opgericht. Een periode van overleg volgde. Er was een bepaalde balans. De komst van de JSF doorbrak het evenwicht. Vanaf 2008 kwamen berichten uit Amerika dat de beoogde opvolger van de F16 veel meer geluid zou maken. Niet handig in zo’n dicht bevolkt land. Het lukte niet de luchtmacht te bewegen te kiezen voor een stiller vliegtuig. Wel werd bereikt dat de geluidscontouren niet vergroot gaan worden, er een permanent geluidsmeetnet komt waarmee het geluid voortdurend gemonitord kan worden en dat bekeken wordt of de geluidsisolatie bij het geluid van de F35 wel de vereiste geluidsdemping haalt. Een nieuw evenwicht gloort.
De JSF/F35 vliegt vanaf eind november 2019 vanaf vliegbasis Leeuwarden. Het geluid valt de omwonenden tegen. Het is luider dan verwacht, luider dan tijdens de zogenaamde belevingsvluchten in 2016 werd gehoord. Het geluidsmeetnet toont aan dat de starts gemiddeld 6,5 decibel en de landing gemiddeld 12,5 decibel luider zijn dan de F16. Geluidsdeskundige R. Muchall berekende in januari 2021 dat de F35 maar 38% kan vliegen van wat de F16 in 2019 heeft gevlogen.
De basiscommandant voorspelt dat de F35 in de toekomst minder geluid zal maken. De toekomst zal het leren.
In onderstaande link is een filmpje te zien waarin Geert Verf vertelt over de strijd tegen en samenwerking met Defensie om de geluidshinder te beperken.
Film gemaakt door Arend Jan Talens. De film is gemaakt voor een bijeenkomst van Defensie met ambtenaren van gemeenten over knelpunten bij de omgevingsvergunning.