Het geluid is perfect. “Zo moet het vroeger ook geklonken hebben. De klepels zijn vervangen. Deze zijn veel beter”, aldus Bert Prins.
De nieuwe klepels zijn vorige week in opdracht van de gemeente Waadhoeke (eigenaar van de Marsumer toren) vervangen door de firma Daelmans uit Brabant.
De vorm van de oude klepels en de ophanging waren niet goed en dat betekende een te grote belasting voor de eeuwenoude klokken. Met zelfs kans op beschadigingen. Bovendien klonken de klokken behoorlijk dof.
En dat is zonde. Je wilt toch het echte geluid van de klokken. Dit is veel beter. Het is wel belangrijk dat de klokken met beleid geluid worden. Als er te hard getrokken wordt slaat de klepel te krachtig tegen de binnenrand van de klok.
Op advies van de firma Daelmans heeft Bert vanmorgen op de muur onder de toren aangegeven tot hoever de klokkentouwen aangetrokken mogen worden. Klokkenluider(s) waarvan acte!
Hopelijk zal in de nabije toekomst de ophangconstructie van de klokken nog verbeterd worden.
In de kerktoren hangen twee klokken. De kleine (vrouwen) klok is van 1472 en de grote (mannen) is van 1618. De zware houten klokkenstoel is van 1648. In de Tweede Wereldoorlog zijn de monumentale klokken door de Duitsers uit de kerktoren verwijderd met de bedoeling er oorlogsmateriaal van te maken. Gelukkig bleek na de oorlog dat de klokken nog niet waren omgesmolten. Ze werden teruggevonden op een weiland in Groningen waar de bezetter meerdere klokken in opslag had.
Bij de foto (G. Verf): Bert tijdens het luiden. Bert wijst de markeringsstreepjes aan tot hoever er geluid mag worden.