CLOSE AIR SUPPORT OEFENING MARNEWAARD EERSTE SPIJKERBROEK OP DE MQ-9 REAPER VRAAG HET DE VLIEGBASIS UITGELICHT: MEER RUIMTE VOOR CIVIELE EN MILITAIRE LUCHTVAART OP ONZE SOCIALMEDIA KALENDER
Close air support oefening Marnewaard
Van 29 maart tot en met 2 april ondersteunen jachtvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht en een civiel vliegtuig de oefening van collega’s van de Koninklijke Landmacht boven de Marnewaard.
De oefening is nodig om de doelaanwijzers op de grond, de zogeheten Joint Terminal Attack Controllers (JTAC), op het vereiste niveau te houden. Meer informatie over vliegbewegingen vindt u hier: https://www.defensie.nl/onderwerpen/vliegbewegingen
e is de eerste Nederlandse ‘spijkerbroek’ met een vliegbrevet voor de MQ-9 Reaper. En óók nog eens de eerste Nederlandse vrouw. Maar nuchter als Charlotte (31) is, vindt ze dat laatste zelf niet zo heel speciaal: “Ik ben gewoon een persoon die de MQ-9 opleiding heeft gehaald; in mijn optiek is dat voor iedereen even bijzonder.” We spreken haar op haar eerste werkdag bij het 306 Squadron in Leeuwarden.
Zo’n 2 jaar geleden rondde ze de Elementaire Militaire Vlieger Opleiding af. Niet zoals gebruikelijk in Nederland, maar in België. Voor de Vliegende Hollander was dat destijds reden om Charlotte en haar collega-vliegers in opleiding eens op te zoeken. Haar droom was toen vliegen op zowel de F-16 als de F-35. De MQ-9 was nog helemaal niet in beeld voor beginnende vliegers. “Toen ik in 2016 op de KMA begon, stond de MQ-9 nog niet op het voorkeurenlijstje”, vertelt ze. Ze vinkte net als zovelen ‘fighter’ aan.
Van een van onze abonnees ‘Ik heb in de krant gelezen dat de F-35 eerder ‘los’ is en op hoogte is als er minder brandstof wordt meegenomen. Maar hoe zit dat dan als de F-35 bewapening meeneemt en dus zwaarder is en dan de afterburner gebruikt? Heeft de F-35 dan een langere aanloop nodig en geeft het dan ook meer geluidshinder?’
Guido Schols legt uit: ‘De benodigde aanloop van de F-35 hangt van meerdere factoren af. Zo zijn temperatuur, de windsnelheid en windrichting, het startgewicht (hoeveelheid kerosine, wel of geen bewapening), de conditie van de startbaan (ijs, sneeuw, water op de baan), de beschikbare lengte van de startbaan, maar ook is het wel of niet hebben van een afreminstallatie van invloed op de benodigde aanloop. Als de benodigde aanloop van een baan kritisch is gebruiken we om veiligheidsoverwegingen de naverbrander. Dit zorgt voor meer vermogen en zo kunnen we met de dan geldende condities veilig opstijgen. Als we bewapening meenemen hangt het van de combinatie van alle bovenstaande factoren af of we dan wel of niet met de naverbrander moeten opstijgen.
Starten met de naverbrander verschilt van opstijgen zonder naverbrander. De benodigde aanloop om op te stijgen is door het extra motorvermogen van de naverbrander minder en we klimmen iets sneller en steiler van de basis weg. Meer hoogte veroorzaakt aan de ene kant minder geluid, maar daar tegenover staat dat we met gebruik van de naverbrander met name aan de achterzijde van het vliegtuig meer geluid produceren.’ Heeft u ook een vraag over de F-35? Mail uw vraag dan naar vliegbasisleeuwarden@gmail.com. Dan leggen wij deze voor aan commandant 322 F-35 squadron luitenant-kolonel Guido Schols.
Wij doen ons best om alle ingezonden vragen te behandelen, maar dit lukt helaas niet tegelijk. Wij hopen op uw begrip.
In een klein land als Nederland is ook het luchtruim erboven van beperkte omvang en zeer druk. Dat ervaren de commerciële en militaire luchtvaart dagelijks. Het Nederlandse luchtruim kan niet groter, dus om het vliegverkeer zoveel mogelijk ‘lucht’ te geven, is de Ontwerp Voorkeursbeslissing Luchtruimherziening opgesteld. Met als doel: meer ruimte voor beide partijen door efficiënter gebruik en beheer van het luchtruim.