Laatste update woensdag, 15 januari 2025
woensdag, 18 januari 2017 Actueel, Vliegbasis
Op donderdag 12 januari hebben 25 omwonenden de plaatsen aangegeven waar volgens hen microfoons van het toekomstige geluidsmeetnet moeten komen. Dit op uitnodiging van de Stuurgroep uitvoering motie Geluidsmeetnetten. Gerard Veldman uit Koarnjum en Geert Verf uit Marsum, beiden lid van de Stuurgroep, openden de avond en gaven achtergrondinformatie. De microfoons zullen gebruikt worden voor twee doelen. Voor het geven van informatie over de geluidsniveaus en voor het valideren cq controleren bij benadering van de Ke-geluidscontouren. Op deze avond lag de focus op de microfoons bedoeld voor de informatievoorziening. Peter Hardenbol, hoofd van bureau Geluidshinder van Defensie, informeerde de aanwezigen over het aanschaftraject, het tijdspad en de onderdelen van het geluidsmeetnet. Het plan is om in 2018 te starten met de eerste geluidsmetingen. Het meetnet zal gefaseerd tot stand komen. Elk jaar een aantal. Bijkomend voordeel is dat door de jaren heen geleerd kan worden van eerdere ervaringen. De Stuurgroep heeft zich ook laten informeren over de bestaande geluidsmeetnetten rondom Eindhoven en Schiphol. Zowel door vertegenwoordigers van de vliegbases als door omwonenden. Ook heeft Peter Hardenbol een werkbezoek gebracht aan militaire vliegbasis (met civiel medegebruik) Williamtown in Australië.
Het aantal locaties zal maximaal rond de 15 komen te liggen. Dit aantal is gebaseerd op de adviezen van het Nationaal Lucht en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Beide instanties hebben onafhankelijk van elkaar de Stuurgroep geadviseerd over het opzetten van een geluidsmeetnet. Minister Hennis van Defensie heeft de Stuurgroep gevraagd om de uitvoering op zich te nemen om zo de betrokkenheid van omwonenden zeker te stellen. Tevens is een bepaald bedrag door Defensie gereserveerd, hiermee zal in eerste instantie de meetnetten rond Leeuwarden en Volkel van moeten worden gerealiseerd. Keuzes met betrekking tot locaties en bijvoorbeeld soorten microfoons hebben invloed op de kosten. Het is dus mogelijk dat het aantal van 15 locaties naar beneden wordt bijgesteld.
Vanwege het bedrag moet er een officiële aanbesteding gedaan worden. Bedrijven worden uitgenodigd. Er moet een programma van eisen samengesteld worden.
De omwonenden stelden kritische vragen. Welke kwaliteit van de microfoon? Type 1 of type 2? Bezuinig daar niet op om discussie in de toekomst te voorkomen, zo stelden een aantal Marsumers. De Stuurgroep neemt het advies om in het eerste jaar op dezelfde locatie beide types microfoons te gebruiken mee in het hele proces. Zo kan het verschil op langere termijn goed in kaart gebracht worden en kunnen onderbouwd verdere keuzes gemaakt worden.
Een Koarnjumer vond het jammer dat Defensie het geluidsmeetnet betaalt. Waarom de provincie niet? Of het ministerie van Volksgezondheid. Hiermee wordt de gedachte voorkomen “wie betaalt, die bepaalt”. Verf en Veldman gaven aan dat binnen de Stuurgroep geen besluiten worden genomen zonder instemming van de omwonenden (vertegenwoordigers).
Ook werd gepleit voor meer inbreng vanuit de hoek van de Volksgezondheid. Waarom wordt het audiologisch centrum Friesland niet om advies gevraagd? Die weet precies wanneer gehoorschade optreedt.
Een Jelsumer pleitte voor maximale transparantie. De Stuurgroep stelt dat dit reeds gebeurt. Dit is ook een belangrijke reden om een stuurgroep op te richten waarin meerdere omwonenden zitten. Alle gegevens worden en zijn inzichtelijk. Een omwonende moet kunnen inloggen op een website waar “real-time” de geluidsniveaus op af te lezen zijn. Een mooi voorbeeld is de website www.samenopdehoogte.nl
die rondom vliegbasis Eindhoven de informatie weergeeft. Defensie gaat ook de vluchtgegevens inzichtelijk maken. Iets wat decennia lang als geclassificeerde informatie werd gezien. Ook bekijkt de Stuurgroep de oprichting van een auditcommissie die het hele proces kan volgen en controleren. In Eindhoven zijn hier goede ervaringen mee opgedaan.
Dezelfde Jelsumer gaf aan niets aan dB’s te hebben, maar vooral de geluidscontour van belang te vinden.
Na de pauze werd in drie groepen uiteen gegaan. Op een plattegrond werden de plaatsen aangegeven waar de microfoons zouden moeten staan. Het ging daarbij om welke dorpen en wijken een meetpunt zouden moeten krijgen. De exacte locaties worden bepaald in nauw overleg met de instantie die het meetnet gaat plaatsen. Dit is nodig om aan alle technische specificaties te kunnen voldoen.
De Stuurgroep gaf aan dat de suggesties goed matchen met de gedachtes van de leden van de Stuurgroep zelf.
Na afloop gaf een Marsumer aan dat ondanks alle kritische vragen, gesteld kan worden dat het verschil tussen nu en vroeger groot is. Hij haalde herinneringen op aan de jaren 80 toen Defensie nog lang niet transparant genoeg was naar de omwonenden toe. Dan is er een groot verschil tussen toen en nu.
Voor de Stuurgroep een waardevolle opmerking. Gerard Veldman sloot de avond af met de mededeling dat er zeker een vervolg op deze avond gaat komen en dat de Stuurgroep graag nog eens een beroep op de omwonenden wil gaan doen. Hij benadrukte het belang om de uitslag van deze avond verder te brengen binnen de besturen van Dorpsbelangen. Alle aanwezigen zullen een verslag krijgen. Dit zal ook op de diverse websites van de dorpen en wijken geplaatst gaan worden.
18-11-2024 Dorpsbelang, Prikbord
21-10-2024 Actueel, Dorpsbelang, Prikbord
29-12-2024 Kerknieuws
04-12-2024 Kerknieuws