Het gemaal naast de Middelzeesluis ondergaat een grote renovatie. Dit past in de planning van regulier onderhoud van het Waterschap.
Het gemaal staat er ruim 40 jaar. Het huisje is ontmanteld, de vijzel is er uit en wordt gestraald en opnieuw gecoat, de elektromotor wordt gereviseerd, het terrein wordt opgeknapt en er komen nieuwe hekken omheen. Er zal controle plaatsvinden op betonrot. Ook is de verrotte damwand en uitstroom aan vervanging toe, aldus rayonbeheerder Jacobus Zwart.
Vrijdag werd de vijzel en elektromotor eruit getakeld. Eind dit jaar zal het werk klaar zijn. Een noodpomp neemt zolang de functie van het gemaal over. Het werk wordt uitgevoerd door firma de Boer &de Groot uit Harlingen die ook de naastgelegen sluis gebouwd heeft. De kosten komen voor rekening van het Waterschap.
Het gemaal zorgt ervoor dat de Marsumer polder niet onder water loopt. Het is een groot gebied. Het gebied tussen de vliegbasis en de Ljouwterdyk is het laagst gelegen. Per etmaal kan er 1,4 mm water over de gehele polder afgevoerd worden. In normale stand pompt die 90 kub per minuut, op volle kracht kan het gemaal 180 kub per minuut verzetten. Vooral bij hevige buien moet het gemaal lange tijd op de hoogste stand pompen.
De Marsumer poldermolen nam vroeger het laagst gelegen deel van de polder (inclusief grond rondom de vliegbasis) voor haar rekening. De molenaar stond altijd paraat. Nu is het gemaal volautomatisch. Bij storing kan het met de laptop op afstand bediend worden. Na de aanleg van de nieuwe vierbaansweg in 1974 nam het gemaal de functie over van de molen. Het te bemalen gebied werd drastisch vergroot. De waterstand werd met circa 30 cm verlaagd. Daarvoor konden de skûtsjes rechtstreeks aanleggen aan de Marsumer Havenkade. Nu is de lagere steiger noodzaak.