Wie er vanuit ging dat het geluid van de JSF helder was na het bezoek van minister Hennis aan Marsum, kwam bedrogen uit. Daar deed ze geen enkele poging toe. Logisch omdat ze het zelf ook niet precies weet. Wel kende ze de laatste geluidscijfers, maar niet hoe die rond de vliegbasis Leeuwarden ervaren zullen worden.
Wie er vanuit ging dat er volledige duidelijkheid zou komen over fijnstof ging teleurgesteld naar huis.
Wie nu al een normering voor de geluidspiek wilde, had beter thuis kunnen blijven.
Wie nu al wilde weten of, en zo ja wanneer het geluidsmeetnet er staat, had ook niet hoeven komen.
Deze onderwerpen worden nu o.a. uitgewerkt in de stuurgroep “Motie Eijsink”. Daarin zitten COVM vertegenwoordigers van Volkel en Leeuwarden, waaronder Gerard Veldman en Geert Verf. Het installeren van een geluidsmeetnet kan snel. Er staan er al verscheidene op diverse plekken in het land. Maar het is de vraag of dat is wat de stuurgroep voor ogen heeft. Wie weet koerst ze nadrukkelijk op het onderzoeken van een geavanceerd systeem dat permanent de geluidscontouren kan monitoren. Dat ook toekomstbestendig is als er een andere decibel geïntroduceerd wordt en de Kosteneenheid (huidige maat voor de norm) vervangen wordt door de nieuwe norm, de zogeheten Lden. En ook een systeem dat ingezet kan worden bij een mogelijke toekomstige normering van geluidspieken. Bovendien ook een meetnet dat bij klachten het geluidsniveau met terugwerkende kracht kan uitlezen en dat voor de omwonende transparant is. Waar je het geluidsniveau ter plekke op een meetpaal kan aflezen of vanuit de pc op kan inloggen. En zo zullen er nog heel wat vragen beantwoord moeten worden door de Stuurgroep die zich onder meer laat adviseren door voormalig basiscommandant en JSF kenner Anton den Drijver. De stuurgroep laat zich verder bijstaan door het NLR en het RIVM. Eind dit jaar zal er meer bekend zijn, maar vast nog niet genoeg om dan al een keuze te maken.
Maar wat heeft het bezoek van de minister dan wel opgeleverd?
De minister stelde zich toegankelijk en transparant op. De vragen van de omwonenden nam ze serieus. Ze heeft de situatie van Marsum, Jelsum en Koarnjum goed meegekregen. Dat is een investering in het vervolgproces.
Ze zegde onderzoek toe naar fijnstof van de JSF en de gegevens die ze nu had uit de MER rondom Volkel zou ze toesturen. Ook zegde ze toe dat de JSF in 2016 naar vliegbasis Leeuwarden komt (o.a. tijdens de open dagen van 10 en 11 juni). Ze beloofde dan zelf weer terug te komen in Marsum om het JSF geluid met regiovertegenwoordigers te horen. Ze beloofde eveneens dat de geluidsisolatie aan woningen opnieuw beoordeeld wordt op de vereiste geluidsdemping. Als deze onvoldoende blijkt te zijn zal dit verbeterd worden. Ze herhaalde verder haar toezegging aan de Tweede Kamer dat de geluidscontouren niet opgerekt zullen worden en dat ze zich wil laten leiden door wat voor de omwonenden van belang geacht wordt. Als blijkt dat een permanent geluidsmeetnet een duidelijke meerwaarde geeft en een doel dient, dan is ze daartoe bereid.
De normering van de geluidspieken was een onderwerp waar nooit over gesproken werd. Het staat nu op de agenda en wordt mee uitgewerkt door de stuurgroep.
We zijn er nog lang niet, maar er is vandaag weer een flinke stap gezet.
Ze wilde zich nog niet laten verleiden om een toezegging te doen de wettelijke geluidscontouren kleiner te maken. “Defensie schiet dan in eigen voet”. Als Menaam, Ingelum, deel van Bitgummole en Wyns buiten de zone komen te liggen, zouden planologische beperkingen niet meer gelden. Maar zover is het lang nog niet.