Laatste update zaterdag, 7 september 2024
maandag, 19 april 2021 Actueel, Vliegbasis
Laten we zo snel mogelijk in gesprek gaan vanuit de regio met de twee betrokken Ministeries over de Luchtruimherziening. Meer geluidshinder dan wat we nu hebben kan niet.
Niet afwachten totdat het te laat is, maar proactief in overleg gaan. En kijken hoe het beter kan. Vanuit de bevolking werken we daar graag aan mee.
Dat brachten Gerard Veldman uit Koarnjum en Geert Verf uit Marsum ter sprake in de COVM van de vliegbasis doe maandag 19 april gehouden werd.
Ook besteedde Omrop Fryslân en Friesch Dagblad afgelopen maandag hier aandacht aan:
Noed oer ‘doemsenario’ lûdsoerlêst fleanbasis Ljouwert | Omrop Fryslân (omropfryslan.nl)
Voor de complete tekst zie de Word bijlage hieronder.
Inbreng in COVM vliegbasis Leeuwarden 19-4-2021 door Geert Verf
Voorzitter,
In de vorige COVM vergadering kregen we een presentatie over het project Luchtruimherziening. Tot eind februari konden er Zienswijzen ingediend worden. De drie Noordelijke provincies, de gemeenten Leeuwarden en Waadhoeke en de FMF en Waddenvereniging hebben een zienswijze ingediend. Allen kritisch van toon. Daarnaast hebben eenentwintig dorpen en wijken rondom de vliegbasis Leeuwarden dat ook gedaan. (Onze complete Zienswijze vindt u op Marsum.info – Massaal verzet uit dorpen en wijken tegen vergroting militair Luchtruim boven Friesland (marssum.info)).
In deze COVM wil ik, mede namens Gerard Veldman, daar graag nog iets over zeggen.
De Ontwerp Voorkeursbeslissing Luchtruimherziening stelt dat het gebied van de vliegbasis geen onderdeel uitmaakt van de voorgestelde herziening. En dat het alleen om vliegroutes op grotere hoogte, boven de 2 km, gaat. Als je niet beter weet,denk je: “Mooi, niks aan de hand”. Maar helaas de werkelijkheid zal later anders zijn.
Onze dorpen en wijken en ook een groot deel van Friesland ondervinden veel geluidshinder van de militaire vliegtuigen. De komst van de F35 heeft voor een grote toename van geluid gezorgd. Het aantal klachten van omwonenden is in 2020 sterk toegenomen, terwijl er nog maar beperkt F35’s hebben gevlogen. De klachten kwamen niet alleen van binnen de geluidscontouren, maar ook van daarbuiten. Dat voorspelt weinig goeds. Omwonenden vrezen het geluid bij een volledige F35 bezetting. De geluidshinder is niet alleen afkomstig van vliegtuigen onder de 2 kilometer, maar ook boven de 2 km. Via het PGMN (geluidsmeetnet) kun je bijvoorbeeld zien dat F35’s op 2400 m hoogte geluidspieken van rond de 80-85 dBA geven. Niet prettig als dat ook nog eens een paar minuten achtereen aanhoudt. De 80-85 dBA lijkt niet veel, maar is dat wel. Rond de militaire vliegbasis Geilenkirchen waar de gemiddelde geluidpiekniveaus rond de 80 dBA lagen, werd een jarenlang durend onderzoek hiernaar gehouden, dat uiteindelijk resulteerde in minder vliegen. Hier in Friesland komt het er even bij.
De Ontwerp Voorkeursbeslissing Luchtruimherziening zorgt hiervoor. Het militair oefengebied in het zuiden van ons landwordt gesloten, het noordelijk militair luchtruim wordt uitgebreid en zal intensiever gebruikt gaan worden. Niet alleen de vliegtuigen van de Leeuwarder basis zullen boven onze provincie oefenen, maar ook die van Volkel. Daarnaast zal het vergrote luchtruim in de toekomst ook Belgische F35 toestellen kunnen aantrekken. Ook zijn er plannen om het oefengebied verder te vergroten door het samen te voegen met dat van Duitsland. Dit zal de komst van Duitse toestellen boven ons grondgebied doen toenemen. Daarnaast heeft Nederland nog eens negen F35 toestellen extra besteld en is er een voornemen om nog eens zes extra toestellen aan te schaffen. Ook deze toestellen zullen gebruik gaan maken van het militaire luchtruim in onze provincie. Naast de uitstoot van het geluid is ook de emissie-uitstoot van de F35 veel groter dan die van de F16. De F35 verbruikt bijna twee keer zoveel kerosine als de F16. Ongeacht de vlieghoogte, de uitstoot zal ergens terecht komen.
Het zal u niet verbazen dat wij als dorpen de toename van geluid- en emissie-uitstoot volstrekt onacceptabel vinden. Wij zijn dan ook tegen elke uitbreiding van militaire vliegbewegingen boven ons hoofd, ongeacht of dit op 200m of 2000 m is. Dat hebben we in onze Zienswijze verder onderbouwd.
Daarnaast hebben we de informateur Tjeenk Willink verzocht om de geplande uitbreiding van meer F35’s voorlopig in de wachtstand te zetten. Eerst duidelijk laten worden of het geluid van alle F35’s wel binnen het geluidsquota inpasbaar is. Dat is nog eens extra van belang nu de geluidsniveaus van de F35’s hoger uitvallen dan verwacht. Op verzoek van “Een Vandaag” heeft geluidsdeskundige Muchall, die al jarenlang een Geluidsmeetnet rondom Schiphol beheert, de geluidsniveaus van de startende en landende F35 en F16’s in 2020 geanalyseerd. Zijn berekening geeft aan dat de F35 bij gelijkblijvende geluidsniveaus nog maar rond de 38% kan vliegen van wat de F16 in 2019 heeft gedaan. Dan zit de geluidscontour vol. En de contouren worden niet verruimd. Dat is ons jarenlang verzekerd door alle ministers, staatssecretarissen en basiscommandanten. Hopelijk vallen de geluidsniveaus later positiever uit, maar of dat zo is en in welke mate dat zal zijn, dat weet je niet zeker. Eerst weten, dan besluiten! Wij kopen toch geen nieuwe toestellen als er niet mee gevlogen kan worden?
Voorzitter, de ingediende zienswijzen op de Luchtruimherziening worden nu door het Ministerie voorzien van een reactie en voor de zomer zal een definitieve voorkeursbeslissing genomen worden. De kans is groot dat ieder dan zijn zegje gedaan heeft, maar dat het voorstel blijft zoals het was. Er is immers geen echt alternatief beschreven. En dan zitten we met de gebakken peren. Decennialang! De generatie na ons zal zeggen: “Hoe heeft dit toch kunnen gebeuren”. Dat moeten we zien te voorkomen. Dat kan nu, ook al is het een minuut voor twaalf.
We willen namens al die dorpen en wijken voorstellen dat we niet lijdzaam afwachten, maar dat we ons pro actief opstellen. Niet alleen constateren dat we de voorstellen niet goed vinden, maar actief en constructief komen met verbetersuggesties.
We willen hierbij de provincie vragen om daar het voortouw in te nemen, om samen met de andere door de herziening luchtruim benadeelde provincies Groningen en Drenthe het ministerie te verzoeken om op basis van de ingediende zienswijzen in overleg te gaan. Uiteraard doen wij daar graag aan mee, niet alleen kritiek leveren, maar ook meedenken over een betere oplossing. We hopen dat de andere partijen hier in mee willen gaan.
07-09-2024 Prikbord
05-09-2024 Prikbord
30-08-2024 Prikbord
03-09-2024 Kerknieuws
04-07-2024 Kerknieuws