Op woensdag 15 april is het 70 jaar geleden dat het grootste deel van Fryslân bevrijd is. Ter nagedachtenis aan omgekomen slachtoffers zijn er vandaag twee stroffelstiennen in Marsum gelegd. Dat gebeurde overigens niet alleen in Marsum, maar ook in andere plaatsen van onze gemeente. Het startte allemaal in Menaam. Daar werd van iedere omgekomene de achtergrond verteld door Jack Kooistra (Kooistra is een Friese nazi-jager, ook wel de Friese Wiesental genoemd). In Menaam werd ook de eerste steen gelegd, gevolgd door het oplaten van ballonnen, waarna de tocht via Berltsum, Bitgum en Bitgummole naar Marsum ging.
Na een kort plechtig moment legde de dochter van Jan Zijlstra en haar schoonzoon een steen in de stoep van Binnenbuorren 3. De familie Zijlstra verborg o.a. onderduikers en vader Zijlstra werd in 1944 gedeporteerd naar Neuengamme en op nieuwjaarsdag 1945 aldaar omgebracht. De steenlegging was een emotioneel moment voor dochter Zijlstra en haar schoonzoon, die speciaal vanuit Alkmaar en Den Bosch hiervoor naar Marsum waren getogen.
Daarna werd er een stroffelstien gelegd voor slagerij Stornebrink. Hier woonde slagersknecht Minne Keestra. Als verzetslid is hij neergeschoten in 1942. Deze steen werd gelegd door een broer van Minne, in het bijzijn van Minne’s “omke-sizzer” Geert van Tuinen en familie.
Wat zijn stroffelstiennen eigenlijk?
Stroffelstiennen herinneren aan onder andere Joden, Sinti en Roma, homoseksuele en politieke slachtoffers van het naziregime. De negen stenen die in Menameradiel worden geplaatst, zijn ter nagedachtenis aan politieke slachtoffers. Stroffelstiennen zijn stenen (10 cm x 10 cm) met een messing plaatje waarin de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden worden gestanst.
Op de foto’s ziet u, naast de eerder genoemden, o.a. onze burgemeester Van Mourik, gemeentelijk politicus Hendrik Terpstra en vertegenwoordigers van Dorpsbelang Marsum. (De foto’s zijn o.a. gemaakt door Wim de Vries)