Het overvliegen van een JSF voor een lawaaitest is onzinnig. Het geluid zal anders worden omdat er mogelijk een andere motor in komt, zo schreef de Telegraaf op vrijdag 30 januari. Maar klopt dat wel……?
Het antwoord is nee. Er komt geen andere motor in. Het type dat in 2016 komt zal dezelfde motor hebben als de latere operationele toestellen (PW F135). Daarom heeft de komst van de JSF wel degelijk zin, aldus COVM leden Gerard Veldman en Geert Verf. “Defensie heeft eerder aangeboden om het geluid te laten horen via een simulator, maar daar waren wij nooit zo van gecharmeerd. We hebben wel geluidsopnames van de JSF en de F-16. Het verschil is dan duidelijk te horen, maar de vraag is hoe dit werkelijk zal uitpakken. Defensie stelt dat het in de praktijk mee zal vallen, onder andere omdat het toestel een steilere klimhoek heeft dan de F-16. Dat willen we graag in de praktijk zien. Natuurlijk is het niet alleszeggend hoe het later zal zijn, maar het geeft wel een heel goed beeld. Daarbij komt dat het toestel waarschijnlijk een maand in Nederland zal zijn en dat Defensie ook van plan is om geluidsmetingen te houden. En ook daar hebben we altijd voor gepleit.
Geluidsmetingen in Amerika geven andere resultaten dan in Nederland. Dit komt o.a. door de andere luchtvochtigheid. Ook is het frequentiespectrum anders dan dat van de F-16. We zijn heel benieuwd wat dat in de praktijk zal betekenen. Omwonenden weten nu niet wat hun later te wachten staat. Velen vragen zich af in hoeverre de leefbaarheid zal worden aangetast door het geluid van de JSF. Hoe eerder daar meer duidelijkheid in komt, hoe beter het is. Daarom vinden wij het prima dat Defensie dit besloten heeft. Op de laatste COVM vergadering van 8 januari hebben we samen met de gemeentebesturen en provincie hier nog om gevraagd. Toen liet basiscommandant Gerbe Verhaaf nog weten dat het voor defensie op de korte termijn nog niet mogelijk was een toestel uit het testprogramma te onttrekken. Mooi dat daar nu wel zicht op is”, aldus Gerard en Geert.
Hieronder de tekst van de Telegraaf:
’Bewoners Leeuwarden en Volkel krijgen vekeerde geluid te horen’
Overvliegen JSF voor lawaaitest is onzinnig
Defensie heeft er niets aan om al in 2016 een JSF even naar Nederland te halen om omwonenden van vliegbases Leeuwarden en Volkel alvast het geluid van het nieuwe jachtvliegtuig te laten ervaren.
De geluidsoverlast van de JSF kan veel beter gemeten worden met een simulator die het geluid natuurgetrouw kan weergeven, stellen betrokkenen bij het JSF project.
De vroege vlucht naar Nederland moet de vrees voor ondragelijke decibellen wegnemen. Maar de motor van de test-JSF klinkt volgend jaar hoogstwaarschijnlijk heel anders dan van de toestellen die omwonenden van Leeuwarden (vanaf 2019) en Volkel (vanaf 2021) zullen horen. Mogelijk worden er andere motoren onder de vliegtuigen gehangen of worden de huidige nog gemodificeerd.
Bovendien is het overvliegen van een testtoestel van de VS naar Nederland een dure grap. Het moet bijvoorbeeld worden bijgetankt in de lucht, iets waarvoor de KDC10-tankervliegtuigen nog niet zijn gecertificeerd. De nieuwe A330-tankers komen pas in 2020. „Bij elkaar kan dit geintje zo 5 tot 10 miljoen euro kosten. Dat is toch wel duur voor het geruststellen van een paar bewoners”, rekent een betrokken ingenieur voor, die alleen anoniem zijn verhaal wil doen.
Defensie zegt nog niet te kunnen aangeven wat in 2016 de vlucht van de JSF naar Nederland en weer terug gaat kosten. Het retourtje wordt betaald uit het ’reguliere oefenbudget’ van de Koninklijke Luchtmacht. „Het is natuurlijk niet gratis”, zegt een woordvoerder. „Maar wij vinden het belangrijk steun te hebben bij omwonenden. Defensie staat of valt bij draagvlak.”
Omwonenden van Volkel en Leeuwarden zijn dan ook dik tevreden met de opstelling van Defensie. „We hebben al heel lang gevraagd om het geluid van de JSF in het echt te kunnen ervaren”, zegt Geert Verf namens omwonenden van ’Leeuwarden’. „Dat was lange tijd onmogelijk omdat daarmee het testprogramma in gevaar zou komen, maar we zien de laatste tijd bij Defensie een kentering in het contact met ons wat we zeer gunstig vinden.” De test-JSF komt in de zomer 2016, zo rond de Luchtmachtdagen in Leeuwarden, naar Nederland.