De testvoortgang van de JSF is in 2012 sterk achtergebleven bij de beloftes van vliegtuigbouwer Lockheed Martin (LM). Dat bleek uit een rapport dat afgelopen vrijdag gepresenteerd werd door het Amerikaanse Ministerie van Defensie.
Hoewel LM in 2012 als positief nieuws bracht dat het aantal testvluchten verhoogd was, zijn de resultaten sterk achtergebleven. Het aantal te testen punten ligt gemiddeld op bijna 35%. Van de software op 22%. Hierdoor zijn dure modificaties nodig van reeds geproduceerde toestellen. Daarnaast verloopt met name de ontwikkeling van de software uiterst traag en bedreigt dit de tijdige operationele beschikbaarheid in 2018. Dit lijkt op dit moment volstrekt onhaalbaar.
De testfase waaraan ook Nederland meedoet zou oorspronkelijk in 2012 aanvangen. Deze was onlangs verschoven naar 2015, maar waarschijnlijk zal dit nog later worden. Het maakt duidelijk dat het besluit tot definitieve aanschaf van de twee testtoestellen in 2011 een complete misser is geweest. De dorpen om de Leeuwarder basis heen hebben in maart 2011 gepleit voor uitstel van de aanschaf, omdat zij al berichten uit Amerika hadden gelezen over de jarenlange vertraging. Defensie moet dat ongetwijfeld ook geweten hebben. De testtoestellen voldoen niet aan de vereisten en moeten een dure updating ondergaan. De twee Nederlandse toestellen moeten gestald worden in Amerika tegen hoge kosten. Zie brief minister van Defensie van 21 december jl. op www.marsum.info.
De media berichten er vandaag voor het eerst over. Ze hebben het over kinderziektes. Diegenen die het rapport werkelijk gelezen hebben, weten dat het niet gaat om kinderziektes, maar om structurele problemen, die moeilijk oplosbaar zijn, o.a. omdat het gewicht van de JSF al bijna tegen het maximum aanzit. LM heeft daarom op een aantal prestaties de eisen aanzienlijk verlaagd. Zo is het vliegbereik, de acceleratie en de wendbaarheid naar beneden toe bijgesteld. Dat de JSF de F-16 gaat opvolgen wordt steeds minder vanzelfsprekend. Zie voor nadere info www.JSFnieuws.nl