Een Tjaskersmolen onderging in de loods van de molenstichting Menameradiel aan de S. v. Heringawei een grondige restauratie. Twee vrijwilligers Johannes Rozenga (Ouwe Syl) en Arend Castelein (Marsum) zijn hier op de dinsdag- en donderdagmiddag gedurende 1,5 jaar mee bezig geweest. Johannes Rozenga is formeel de eigenaar. Hij kreeg deze molen uit de nalatenschap van de Aldfaers Erf Route die opgeheven is. Eerder was hij vrijwillig-molenaar van drie molens. De molen is in 1970 gebouwd in opdracht van Yde Schakel, grondlegger van de route en stond in Allingawier. Het land werd verkocht, de Tjasker moest weg. De conditie van de molen was in de periode van 50 jaar danig verslechterd. Er kon niet meer mee gedraaid worden. Rozenga wist dat in Marsum een loods stond en zocht contact met de Molenstichting. Die was bereid mee te werken en vrijwilliger Castelein zegt niet snel nee. Het resultaat mag er zijn. Rozenga vertelt dat “de wjukken restaurearre binne, mar dat de rest hast hielendal fernijd is. Sa is der ek in nije skroef makke”.
De Tjasker is een van de kleinste watermolens die er zijn. Deze werd in Friesland ontwikkeld. “Der is ek gjin Nederlânske namme foar”. Er staan nog enkele in Noord-Holland en Groningen, verder alleen in Friesland.
De molen kon op een kar vervoerd worden en dan malen op de plek waar nodig. Later werden er grotere molens gebouwd en verdween de Tjasker uit beeld. Voor het nageslacht is deze in elk geval bewaard. Arend Castelein vertelt dat er nog enkele in goede staat zijn. Hij heeft in zijn loopbaan als vrijwilliger al twee keer meegeholpen een te bouwen. Rozenga hoopt dat de molen overgenomen wordt door een ander museum. Donderdagmiddag 9 maart is een delegatie daarvan in Marsum op bezoek geweest.
De Tjasker is nu nog te bezichtigen voor de loods van de molenstichting aan de S. v. Heringawei.