Laatste update zaterdag, 7 september 2024
donderdag, 8 juni 2023 Kerknieuws
Het koninkrijk der hemelen
Terwijl het dagelijkse nieuws bij tijden apocalyptische proporties aanneemt (natuurrampen, oorlogen, nucleaire dreiging, nationalisme en terrorisme) gaan de zondagslezingen in deze weken over dat andere universele thema: het ‘binnengaan in het koninkrijk der hemelen’. Hiermee wordt in de Bijbel niet bedoeld: Naar de hemel gaan, na de dood. Daarover spreekt Jezus ook een enkele keer, maar veel vaker spreekt Jezus over dat koninkrijk der hemelen.
In de hoofdstukken 13 tot en met 16 van het Mattheusevangelie wijst Hij op het gebrek aan geloof. Er is een stem uit de hemel (hoofdstuk 16) voor nodig om tot de leerlingen door te dringen en hen ervan te overtuigen dat het menens is met het koninkrijk. Opnieuw wijst Jezus hen op de kracht van het geloof dat bergen kan verzetten (17: 20). Jezus blijft voortdurend de aandacht richten op het ‘koninkrijk van de hemel’ en zijn nieuwsgierig geworden leerlingen vragen Hem wie in dat koninkrijk eigenlijk de grootste is (18: 1). Zijn antwoord: “Word als een kind, dat is het grootste in het koninkrijk.“ En vervolgens spreekt Hij over de vergeving van zonden (in het hier en nu) als één van de belangrijkste deugden in het koninkrijk van de hemel.
Hoofdstuk 19 komt dan helemaal ter zake (en kreeg van de bijbelvertalers terecht het opschrift:
Leven met het oog op het koninkrijk van de hemel): Het is waar dat we na de dood naar de hemel gaan, maar het ‘koninkrijk van de hemel’ is er al in het hier en nu. Dat wil zeggen: Het betreft het koninkrijk waarin Gods liefde en zorg alle gezag heeft. Het leven, het lijden, de dood en de verrijzenis van Jezus vormen het definitieve begin van dit koninkrijk. Het betekent dat op aarde Gods wil zal geschieden zoals dat in de hemel is (zoals wij in het Onze Vader bidden). De Anglicaanse hoogleraar Tom Wright overtuigt in zijn boek “Hoe de revolutie begon” en stelt dat wij in het evangelie getuige zijn van de definitieve doorbraak van het gezag van Gods liefde en zorg in deze wereld. Dat dit koninkrijk van de hemel nog lang niet voltooid is, daarvan horen wij iedere dag bewijzen in het nieuws van de dag: kwade en vernietigende machten blijven wrikken aan de fundamenten van Gods Koninkrijk. Maar Jezus zegt: Geloof met moed, doe wat passend is in het koninkrijk, dan help je daadwerkelijk, in het hier en nu, mee om dit hemelse rijk tot voltooiing te brengen.
De gelijkenissen over het koninkrijk van de hemel in hoofdstuk 20 van het Mattheus-evangelie geven ons geloofsmoed: Zo zorgt God voor zijn schepping en voor ons mensen, met wie Hij, aldus Jesaja, een risicovol avontuur is gestart. Daarna begint voor Jezus de weg naar Jeruzalem, die Hij in het volle bewustzijn inslaat, omdat Hij zelf ten volle overtuigd was van Gods zorg en liefde, en de voorrang voor het koninkrijk van de hemel.
Ds. Ulbe Tjallingii
TSJERKETSJINST:
Snein 25 juny, 09:30 oere Pontianuskerk Marsum | Fiering Hillich Nachtmiel foargonger: ds. Jaap Miedema, PG Dantumawoude kollekten: 1. KIA Wereldiaconaat Colombia | 2. tsjerke |
Wij gedenken:
Jan Koopman, geboren 18 mei 1934 – overleden 16 mei 2023
Wij gedenken Jan Koopman die op 16 mei plotseling is overleden. Het gebeurde toen de familie bijeen was om het 65-jarig huwelijk van Fokje en Jan te vieren. Hulp mocht niet meer baten en Jan is heengegaan, een groot verdriet voor zijn vrouw Fokje, de kinderen Ida en Rein, Stijntje en Hans en kleindochter Emma. Op dinsdag 23 mei hebben we in de kerk te Marsum de dankdienst voor Jan zijn leven gehouden.
Schoonzoon Rein heeft verteld over Jan zijn leven: ‘Jan is in 1934 geboren in een eenvoudig arbeidersgezin in Langweer. Als 20 jarige kreeg Jan een “Rijksbetrekking” en werd tijdens deze Militaire Dienstplicht kok en heeft daar zijn slagersvakdiploma en rijbewijs gehaald. Jan zijn familie verhuisde naar Hemrik, maar Jan en oudere broer Thaeke bleven in of bij Langweer wonen. Beide broers fietsten regelmatig naar Hemrik, waar Jan ook wel het Witte Huis in Donkerbroek bezocht om te dansen. Hier leerde hij Fokje kennen, die daar werkte. 65 jaar geleden op 16 mei 1958 is hij met Fokje getrouwd, twee dagen voordat hij zelf jarig was.
Jan en Fokje hadden een slagerij in Boksum overgenomen en trouwden voordat ze daarheen verhuisden. Ida en Stijntje werden geboren en groeiden op in Boksum. Na tweeëneenhalf jaar in Aalsmeer gewerkt en gewoond te hebben heeft Jan vanaf 1979 vele jaren met veel plezier bij provincie Fryslân gewerkt als bode/telefonist tot aan zijn vroeg-pensionering in 1992.
Zijn vrije tijd was wel besteed aan schaatsen, fietsen, tennis, jeux de boulles, rommelmarkten en videofilmen. Fokje en Jan maakten samen mooie reizen, o.a. naar Israël en Turkije.’ Jan was een warber man die samen met Fokje en het gezin mee mocht gaan in de opgaande tijd na de oorlog. Toch is Jan de crisis, armoede en de oorlogservaringen in zijn jeugd nooit vergeten. Jan zei wel eens: ‘Ik bin der noch, der is dêr boppe noch gjin plak foar my.’ Niemand kon weten dat Jan zo plotseling weg zou vallen uit zijn familiekring en uit ons midden.
We hebben dank gezegd voor Jan zijn leven en van hoe hij zelf heeft kunnen genieten van de schoonheid van de schepping en van de bonte diversiteit van de mienskip, dank gezegd voor zijn liefde voor Fokje en de kinderen en kleinkind, dank voor zijn vaderschap, een leave man, heit en pake. We hebben troost en kracht gezocht in Psalm 23, een lied dat zingt van Gods bescherming in ons leven.
Na de dankdienst in de kerk van Marsum is Jan begraven bij de St. Margryttsjerke in Boksum. Van harte wensen we Fokje en de familie moed en liefde om verder te kunnen gaan en wij stemmen in met de woorden die zij op de rouwbrief plaatsten: Veilig in Jezus’ armen. Hieruit spreekt het vertrouwen dat wij in de dood niet verloren gaan maar opgenomen worden in Gods Licht en Liefde. Moge de gedachtenis aan Jan tot zegen blijven.
Ds Ulbe Tjallingii
7 maaie
Dhr. A. de Vries, Binnenbuorren 9, Marsum;
Mw. S. Jorritsma, Bitgumerdyk 11, Marsum.
28 maaie
Dhr. H.J. Baas en Mw. M. Kolthof, Bitgumerdyk 9, Marsum;
Fam. Hiemstra, W. Camstrastrjitte, 14, Marsum.
Huwelijksjubilea:
14 juny – 55 jier troud:
Dhr en mevr. J. Venema – K. Laffra, Skoallestrjitte 10, 9034 GL, Marsum.
16 juny – 45 jier troud:
Dhr en mevr. J. Helbig – J. Heddema, Tramstrjitte 21, 9034 GS, Marsum.
Tsjerkepaad Bitgum, Bitgummole, Ingelum en Marsum 2023
De fjouwer tsjerken fan ús regio binne der wer klear foar. We hawwe wer mei ús pleatslike kommisje de tariedings makke om mei de provinsjale kommisje Tsjerkepaad dizze simmer de tsjerken wer 9 sneonen fan 13.30 oan’t 17.00 oere iepen te hawwen en wol op:
1 july, 8 july, 15 july, 22 july, 29 july, 5 augustus, 12 augustus, 19 augustus, en 26 augustus.
By de ôftraap, sneon 1 july, sil ús dûmny Ulbe Tsjallingii al ús 4 tsjerken besykje en in oargelkonsert jaan fan sa’n 15 minuten.
Te begjinnen, 14.00 oere te Marsum,
15.00 oere te Ingelum,
16.00 oere te Bitgummole en
17.00 oere te Bitgum.
Marsum: wa’t ek mar in kromke gefoel hat foar de rykdom fan religieus erfguod en dit noch yn al syn pracht en praal sjen wol kin hjir syn hert ophelje. Alles wat hjir yn dizze tsjerke noch ekstra tafoege wurde soe, soe ôfbreuk dwaan oan dit prachtige ynterieur.
Ut namme fan de Tsjerkepaad kommisje Bitgum, Ingelum Marsum en Bitgummole.
07-09-2024 Prikbord
05-09-2024 Prikbord
30-08-2024 Prikbord
03-09-2024 Kerknieuws
04-07-2024 Kerknieuws