Tuincentrum de Leeuw liet tijdens de coronacrisis al zien over creatief vermogen te beschikken. Nu dient een nieuw probleem zich aan.
Het verwarmen van de kassen kostte nogal wat, maar nu met de stijgende prijzen loopt het de spuigaten uit. In koude dagen kunnen we beter dichtgaan. Daar “verdienen” we dan het meeste aan. Maar tegelijkertijd wil je de klanten kunnen blijven bedienen. Sluiting is daarom niet echt een optie.
We zijn aan het wikken en wegen geweest. We hopen nu een goede slag gemaakt te hebben. Op ons huis en op het dak van de schuur hebben we onlangs zonnepanelen laten leggen. In totaal 42 panelen. We hopen hiermee onze elektriciteit zo’n beetje zelf op te kunnen wekken. En ook die van het bakkerswinkeltje, want die zit ook bij ons op het net.
We proberen door de temperatuur in de kassen iets lager te houden nog het nodige te besparen. En we hebben nu niet meer een gescheiden in- en uitgang. Er gaat nu minder warmte verloren naar buiten.
Een zorg bleef nog wat we met de kamerplanten zouden doen. Die vragen nu eenmaal om wat meer warmte. Wij kunnen een trui extra aandoen, maar kamerplanten niet. We hebben ervoor gekozen om in een van de kassen een hoek in te richten voor de kamerplanten en die dan te isoleren en apart te verwarmen met gaskachels. Dat hebben we de afgelopen dagen gedaan. Het is redelijk goed gelukt. Je kan merken dat het in die hoek een stuk warmer is. Probleem is nog dat de verwarmingsbuizen die erdoorheen lopen gaan condenseren. Logisch, want die zijn kouder. Die gaan we binnenkort ook isoleren.
Bij een langdurige koudeperiode kunnen we eventueel besluiten door de week ’s middags een uur eerder dicht te gaan (17.00 uur i.p.v. 18.00 uur). Het is dan donker, de zonnepanelen genereren dan niks en de meeste klanten zijn geweest. We hopen op begrip hiervoor en we hopen dat we met deze aanpassingen een goede oplossing gevonden hebben om de winter door te komen.
Het zijn bijzondere tijden, aldus de immer goed gehumeurde Jan de Leeuw.