Laatste update vrijdag, 6 december 2024
maandag, 19 juni 2017 Vliegbasis
Omwonenden van de vliegbasis gaan de laatste weken gebukt onder extreem veel geluidshinder. De hele dag door worden er sorties gevlogen, met vliegbewegingen die intensiever zijn dan anders. “Het veroorzaakt gigantisch meer geluid.” Dorpsbelang Marsum krijgt de laatste weken geregeld telefoontjes met deze klacht. De klachten zijn afkomstig uit een grote kring rondom de basis. “Ik werd vanmiddag nog gebeld door een inwoner uit Hallum, die normaal gesproken nooit klaagt, maar het nu te gek vond”, aldus Shira Tigchelaar van Dorpsbelang Marsum.
Inhaalprogramma en Wapeninstructeursopleiding:
Denny Traas, commandant van de vliegbasis bevestigt dat er meer geluid is dan anders. Hij zei dit tijdens een bijeenkomst met Dorpsbelangen en wijkraden op 16 juni ’17. “Dit is het gevolg van zowel het inhaalprogramma voor het eigen squadron als de tegelijkertijd gehouden Wapeninstructeursopleiding (FWIT). Bovendien is de FWIT dit jaar ook nog eens extra groot, omdat er vorig jaar geen opleiding plaatsgevonden heeft. Al met al resulteert dit in aanzienlijk meer missies dan wat de omwonenden gewend zijn. De laatste tijd werd er minder dan gemiddeld gevlogen, nu meer. Dan is het verschil extra groot”.
Klachtennummer onbezet:
“En daarbij komt ook nog dat er een bezettingsprobleem is op de afdeling communicatie. Hierdoor kunnen klachten alleen op het landelijke nummer ingesproken worden. Een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Op 20 juni hopen we dat het bureau weer bemenst is. We snappen dat deze onderbezetting voor klagers heel lastig is. Je wilt dan iemand aan de lijn hebben om je klacht kwijt te kunnen. We zitten Defensiebreed met een krappe bezetting. We hebben veel vacatures, maar we hebben het niet eerder meegemaakt dat we het op voorlichting hebben”, aldus de Commandant van de vliegbasis. Vanuit Dorpsbelang werd aangegeven dat dit een misser is van de bovenste plank. “Het opmaken van klachten hoeft niet persé door een militair uitgevoerd te worden. Daar had ook anders in voorzien kunnen worden”.
Internationaal hoog aanzien:
Majoor Nick, supervisor van de Wapeninstructeursopleiding, legt uit dat de opleiding internationaal een hoog aanzien heeft. “Zelfs vanuit Amerika wordt gekeken naar de wijze waarop we het hier doen. We realiseren ons dat we meer geluidshinder veroorzaken, daarom hebben we de Dorpsbelangen en de wijkraden vanuit de omgeving uitgenodigd om uit te leggen wat we doen en hoe we proberen de geluidshinder zoveel mogelijk te beperken.
De opleiding zelf voorziet in een kwaliteitsborging van de hoge eisen die gesteld worden aan de vliegers die internationaal ingezet worden. Het is een politieke keus om er alles aan te doen om bv burgerslachtoffers te voorkomen als besloten wordt wapens in te zetten. Bovendien staat de veiligheid van de vlieger hoog in het vaandel. Ook moet de internationale samenwerking optimaal zijn. Dit jaar doen de Noren, Belgen, Portugezen en Denen mee. Nederland levert wel het grootste aantal. In totaal doen 16 F16’s mee. Elk squadron heeft maar een beperkt aantal wapeninstructeurs. Ze zijn de sleutelfiguren van het squadron en in staat andere vliegers aan te sturen. Zie het als de Champions League van de vliegerij. Het aantal vliegtuigen en vliegers per land is te klein om voor elk land afzonderlijk deze opleiding in het leven te roepen. Daarom doet vliegbasis Leeuwarden dit sinds 1983. We hebben ons hierin gespecialiseerd. Internationaal wordt er met ontzag gekeken naar de kwaliteit. Vliegbasis Leeuwarden is door de FWIT en door de Frisian Flag en door de nabij gelegen oefengebieden een van de belangrijkste vliegbasis van Noord Europa.
De oefening is intensief en langdurig, maar liefst zeven maanden. We vragen veel van de cursisten. Naast de theorie moeten er 40 opleidingsvluchten gedaan worden. Dat betekent 80-90 vlieguren, ongeveer de helft van een jaargemiddelde. Niet elke cursist slaagt direct. Eén op de drie oefeningen moet opnieuw en niet iedereen haalt de criteria. De eerste 6 weken is er weinig geluidshinder. Er wordt dan theorie gegeven in het leslokaal. De cursisten moeten veel kennis hebben van de wapensystemen voordat ze gaan vliegen. We vliegen in elkaars F-16’s. Dat garandeert voldoende toestellen, maar het heeft ook als voordeel dat je elkaars F-16’s leert kennen. Per land zitten er verschillen in. De Noorse en Nederlandse hebben een remparachute, anderen hebben een verschillend radarsysteem, of de doelaanwijzingspot is anders. Hierdoor leert de vlieger de verschillen kennen. Deze kennis komt later weer van pas bij de aansturing.
TWIC 2017:
Dit jaar houden we ook een TWIC. Hierbij zetten we de C 130 vrachtvliegtuigen in, die we nu ook integreren in de opleiding. Voorheen werden ze puur voor transport ingezet maar er zijn veel F-16 systemen aan boord, bv radar en communicatie systemen en die worden nu beter benut. De Nederlandse Luchtmacht heeft drie toestellen gestationeerd op Eindhoven. Er zit steeds meer toekomst in om andere vliegtuigen in te zetten. Het is goedkoper dan de inzet van de dure F-16’s en het geeft minder geluid. Andere landen gaan dit ook meer doen. Samen met de zestien F-16 vliegtuigen doen er vier C 130’s mee. Ze vliegen 15 missies.
Geluid:
Het beperken van het geluid daar hameren we op. We besteden daar in het theoretische deel een speciale middag aan. In het begin vinden gastvliegers het nog moeilijk om bijvoorbeeld het bochtje van Marsum te vliegen, maar later gaat het bijna automatisch. De C 130 toestellen maken minder geluid dan als we F-16’s zouden inzetten. Het grootste deel van de missie voeren we uit boven de Noordzee. Op 40 km noordelijk van de eilanden. Hier heeft niemand last van het geluid. In de zomer stoppen we twee weken.
En de laatste fase van de opleiding vliegen we in het noorden van Noorwegen. We exporteren hiermee geluid. We oefenen daar ook nog het avondvliegen, waardoor er minder geluidsbelasting is voor de regio Leeuwarden. We gaan begin september naar Noorwegen toe. Daar schieten we ook met raketten en doen we aan het einde van de opleiding ook de examenvluchten. We nodigen dan nog meer toestellen vanuit andere landen uit om als tegenstander te fungeren. We hebben dan een grote concentratie aan vliegbewegingen. Voor het eerst gebruiken we vliegtuigsimulatoren. Dit ook ter voorbereiding op de F-35. Dit maakt minder vluchten (64) noodzakelijk.
Op 14/7 stoppen we 2 weken. Op 31/7 starten we weer, eerst 2 weken klas, op 7/8 starten we weer met vliegen. Dit gaat door tot het vertrek naar Noorwegen.
Uitdagingen:
Het aantal personeelsleden van de vliegbasis is sterk achteruitgegaan. Nu ruim 800. Met minder mensen proberen we hetzelfde, misschien soms nog wel meer, te doen. We vragen heel veel van onze mensen. Daarom vragen we ook een commerciële partij ons te helpen. Ze vliegen vaak met ex militaire trainers die civiel geregistreerd zijn. Het is kostenefficiënt. Dit concept rollen we meer en meer uit. Amerikanen doen het ook.
Toekomst:
In 2018 houden we deze FWIT nog 1 keer met F-16 vliegers. In 2019 houden we een kleinere, door de uitfasering van de F-16. Dan lassen we een pauze in om een vergelijkend concept uit te gaan rollen voor de F-35. Een groot deel blijft hetzelfde, maar het zal ook verschillen. Bv de deelnemende landen. Noorwegen, Denemarken en Engeland gaan over naar de F-35. Wie meedoet is nog onzeker.
Elk land heeft niet precies dezelfde F-35. De sensoren van de F-35 verschillen. Deze verschillen mogen de verschillende landen niet met elkaar delen van de Amerikanen. Zo mag Nederland niet weten wat de Noren hebben.”
Klachten:
Vanuit Dorpsbelang werd nadrukkelijk aandacht gevraagd voor de door het dorp ervaren geluidshinder. Er zijn veel meer klachten dan gemiddeld, ook over de wijze van vliegen. Algemeen wordt gesignaleerd dat regelmatig het rondje om Marsum niet gevlogen wordt. Regelmatig wordt er gecorrigeerd vlakbij het dorp waardoor er meer geluid is dan nodig. Een andere ergernis is dat mensen geen rekening meer kunnen houden met de tijden van vertrek en aankomst, omdat nu de hele dag door gevlogen wordt. Basiscommandant Denny Traas erkende dat op sommige dagen het geluid veel luider klinkt dan anders. Dat was hem zelf ook opgevallen. “Door de internationale uitzendingen zijn de vliegers eenzijdig ingezet. We hebben ons sterk geconcentreerd op grondaanvallen en het geven van ondersteuning aan grondtroepen. De vliegers moeten daarom nu meer oefenen in luchtgevechten. De inhaalslag zorgt bijna voor een verdubbeling van het aantal vluchten. Dat zal doorgaan tot eind van het jaar. Vermoedelijk zullen we dan weer uitgezonden worden. Daarom zal 2017 als een jaar met een forse geluidsbelasting de geschiedenis ingaan. Ondanks dat we begin dit jaar 6 weken in Amerika zijn geweest (Red Flag).
Een oorzaak dat de hinder in een deel van de vluchten toeneemt zijn onder meer het aantal vogels in de onderste luchtlaag. Daardoor moet vaker en langer de naverbrander gebruikt worden. De wind stond voor sommige dorpen ook ongunstig.
Door slecht weer boven zee lukte het niet altijd om alle vliegtuigen geclusterd te laten oefenen. Het oefengebied was dan te klein. We deden het dan in twee helften. Dat gaf een grilliger start en landingspatroon. Volgende week wordt het weer overzichtelijker.
Het vluchtcentrum Milligen stroomlijnt de patronen. Op de terugweg proberen we slingerend tussen dorpen door naar Leeuwarden te gaan maar vanaf Dronryp, een verplicht referentiepunt, is het een rechte lijn.”
Frisian Flag 2018:
Volgend jaar zal de Frisian Flag gehouden worden van 8 – 20 april. In 2019 zal deze ook nog gehouden worden. In 2020 niet vanwege de conversie naar de F-35.
Een vertegenwoordiger van Valeriuskwartier vroeg of de Frisian Flag niet kon rouleren over de deelnemende landen. Traas antwoordde dat dit niet kon: “Leeuwarden heeft de beschikking over unieke locatie vlakbij grote oefengebieden boven zee. België en Portugal hebben zo’n luchtruim niet. En de expertise zit hier in Leeuwarden. Het draaiboek is verfijnd op deze locatie”. Geert Verf van Dorpsbelang Marsum gaf aan best een chauvinistische inslag te hebben, maar dat hij over de effecten van deze Leeuwarder kwaliteiten veel minder positief dacht. Het trekt veel geluidshinder naar deze regio. Nergens anders zijn er zoveel oefeningen. De regio van vliegbasis Leeuwarden zal dit altijd houden. Een Defensiewoordvoerder heeft begin deze week aangegeven dat er gedacht wordt om de Frisian Flag in de toekomst twee keer per jaar te houden. Verf heeft om opheldering gevraagd bij de Luchtmacht. Dat zal volgens hem met de F-35 een te grote geluidsbelasting voor de omgeving met zich meebrengen. Traas had kennis genomen van de uitspraak, maar gaf aan geen informatie te hebben over een twee jaarlijkse Frisian Flag.
Hondenkennel:
De vertegenwoordiger van Westeinde gaf aan dat inwoners overlast ervaren van de hondenkennel. Traas gaf aan dat er plannen zijn om een nieuwe kennel te bouwen, waarbij de overlast dan waarschijnlijk zal afnemen.
Zie ook: http://www.omropfryslan.nl/nijs/726271-soargen-oer-lawaai-strieljagers
Afbeelding: Google
18-11-2024 Dorpsbelang, Prikbord
21-10-2024 Actueel, Dorpsbelang, Prikbord
04-12-2024 Kerknieuws
30-10-2024 Kerknieuws