Laatste update maandag, 5 juni 2023
woensdag, 13 november 2019 Actueel, Vliegbasis
We stevenen dit jaar helaas op een record aantal klachten af. Als het aantal klachten zo doorgaat schieten we ruim boven de 400 klachten uit. Veel meer dan nodig is. Geen enkele omwonende klaagt als er normaal regulier geoefend wordt, maar dat gebeurt zelden meer. De ene oefening volgt de andere op. Dit jaar werd de Frisian Flag opgevolgd door de Wapeninstructeursopleiding (FWIT). Aan beide oefeningen doen veel gastvliegers uit het buitenland mee. De wapeninstructeursopleiding duurde dit jaar 7 maanden, langer dan anders omdat het laatste deel niet in Noorwegen werd gevlogen. Er wordt dit jaar twee weken meer bij avond gevlogen dan vorig jaar. En door het meedoen van de buitenlandse vliegers nog intensiever ook. Tussendoor werd nog de oefening close air support gehouden. Al met al is deze geluidsbelasting teveel voor de omgeving. Zeventien dorpen en wijken rondom de vliegbasis hebben de basiscommandant Arnoud Stallmann een brief gestuurd. Dat gebeurt zelden. Ze hebben in de brief aan de bel getrokken en aangedrongen op minder geluidshinder. De FWIT moet in de toekomst weer voor een deel in het buitenland gehouden worden. De hinder moet eerlijker verdeeld worden over de verschillende landen, aldus Gerard Veldman en Geert Verf, die namens Leeuwarden en Waadhoeke in de COVM vergadering van maandag 11 november het woord voerden. In een eerdere COVM pleitte Bernard Veerman uit Wjelsryp voor het rouleren van de Frisian Flag over de verschillende landen.
De publieke tribune was tot de laatste rij bezet.
In 2020 een rustiger jaar
Basiscommandant Stallmann zei begrip te hebben voor de klachten, maar ook dat hij dit jaar niet anders kon. Noorwegen had het te druk vanwege de omschakeling naar de F-35. Andere landen lukte niet. In 2020 wordt er geen FWIT gehouden (eens per twee jaar) en in 2021 zal hij proberen om weer een deel in Noorwegen te laten vliegen. Op een vraag van Geert Verf gaf Stallmann aan niet op de hoogte te zijn van afspraken die volgens Verf in 2016 gemaakt zijn tussen Noorwegen en Nederland over de FWIT in de toekomst. Stallmann liet nog weten dat er volgend jaar minder gevlogen gaat worden, vanwege de omschakeling naar de F-35.
Minder circuitlandingen en meer rechtuit landingen geven minder geluidshinder
Gerard Veldman drong nog aan op het onderzoeken van verminderen circuitlandingen en meer zogenaamde straight-in landingen. Dat scheelt aanzienlijk in geluidshinder voor de omgeving. Het geluidsmeetnet maakt dat inzichtelijk. Bij circuitlandingen schieten alle meters vaak fors omhoog, bij rechtuit landing slechts een enkele. Het geluidsniveau is ook nog eens veel minder en bovendien hoeft er niet gecorrigeerd te worden in de bochten. Veel minder hinder, terwijl de vliegbasis gewoon kan oefenen. Basiscommandant gaf aan dat circuitlandingen geoefend moeten worden omdat niet alle vliegbases beschikken over een nadering-landingssysteem en mindering kan dus niet.
Uitstoot vliegtuigen
Op voorstel van Geert Verf werd besloten om de werkgroep Luchtkwaliteit weer te activeren. Eerder werd binnen de COVM afgesproken om het grote onderzoek rondom Schiphol af te wachten, tenzij er eerder redenen zijn om het zelf weer op te pakken. Deze redenen zijn er nu. Door de stikstofdiscussie is de uitstoot van emissies van groot maatschappelijk belang. Op Luchthaven de Peel is een MER in onderzoek. Daarin wordt ook de uitstoot van de F-35 meegenomen. In Amerika is de uitstoot van de F-35 rondom elke vliegbasis beschreven en wordt precies aangegeven van welke stof hoeveel uitgestoten wordt. “Dat kwam me recent weer onder ogen. Ik heb er geen verstand van, maar het Amerikaanse overzicht lijkt me belangrijk genoeg om zo snel mogelijk in kaart te brengen voor de regio Leeuwarden.
En daarom zou ik willen vragen of de werkgroep Luchtkwaliteit weer in actie kan komen. We kunnen dan mooi samen opwerken met de MER van de Peel. Zonde als we die kans laten liggen. En wie weet kan het dan ook meegenomen worden met de integrale revisie van de milieuvergunning”, aldus Verf.
Dat laatste is onduidelijk. Stallmann liet weten dat de procedure voor een nieuwe milieuvergunning, door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) stilgelegd is vanwege de Pfas en stikstofdiscussie. Inspreker Hans Wassenaar benadrukte het belang om naar luchtkwaliteit te kijken. Hij kwam onlangs een overzicht tegen waaruit bleek dat in het gebied ten noordwesten van Leeuwarden aanzienlijk meer mensen met nierproblemen rondlopen. Goed om dat er ook bij te betrekken.
Luchtruimherziening
Projectleider R. Vrugt gaf een presentatie over de luchtruimherziening die nu loopt. Er zijn plannen in de maak waarin het zuidelijk militair oefengebied gesloten wordt en waarin het noordelijke deel iets vergroot wordt. Mogelijk wordt dit Nederlandse noordelijke deel samengevoegd met Duitsland. De F-35 krijgt hierdoor een groter oefengebied tot zijn beschikking. Wethouder Jan Dijkstra van Waadhoeke vroeg of dit een toename van het vliegverkeer en meer geluidshinder met zich mee zou brengen. Dat is nu nog onduidelijk. Mogelijk vliegen de toestellen op grote hoogte. In 2023 moet de nieuwe indeling een feit zijn. Tot die tijd veel mogelijkheden om in te spreken en mee te praten, aldus Vrugt.
JSF/F-35
Stallmann deelde mee dat de vliegbasis sinds 31 oktober zijn eerste F-35 heeft. Die wordt momenteel grondig getest en gaat vermoedelijk over twee weken vliegen. Later dit jaar komt er een tweede F-35 en volgend jaar volgen er nog acht. De vliegbasis heeft dit jaar al acht F-16’s afgestoten en dat gaat de komende jaren verder, totdat medio 2021 de laatste F-16 Leeuwarden vertrekt.
Zie ook:
https://www.omropfryslan.nl/nijs/918614-oerlest-ljouwerter-fleanbasis-op-wei-nei-rekor-tal-klachten
28-05-2023 Prikbord
28-05-2023 Actueel, Kerknieuws
14-05-2023 Kerknieuws
08-05-2023 Kerknieuws